Text & foto: Elsa Agélli

Några bilder från den embroidery school som Britta Kleberg leder, inom broderiprojektet i byn Bhilon Ki Basti. Femton flickor i åldern 10-15 år deltar. I bakgrunden flickornas kolteckningar som är startpunkten till broderierna.

Maya, 10 år kom förhoppningsfullt och visade ett broderi hon hade gjort. Hon ville också få vara med bland kvinnorna, som broderar vattenbärerskor, så hon hade gjort denna lilla figur, alldeles på egen hand.

Anita, Kavitha och Nenu, flickor, som är 15-16 år får nu vara med i kvinnogruppen och brodera vattenbärerskor, s.k. Mahilas. De flesta flickor går i skolan, kan alltså läsa och skriva och alldeles snart är de vuxna nog att gifta sig och deras kvinnoliv börjar. Då är det bra att de redan har upplevt att det finns möjligheter att göra något utöver vad traditionen bestämmer. Flickorna blir en viktig kraft i arbetet för att skapa en självständig produktionsgrupp, för att fortlöpande få inkomster av broderiet.

Från 12 års ålder får flickorna hjälpa till att bära hem vattnet från vattenposten ute vid landsvägen.

Nog vore det roligt om någon svensk lärare eller grupp med barn via detta fick inspiration till svenska broderier om vattnets betydelse. Så kunde vi visa dessa broderier samtidigt.

Några av flickornas broderier om vatten. Broderierna säljs här i Sverige på mina utställningar eller i samband med föredrag om projektet eller från denna sida. Pengarna går direkt tillbaka till
arbetet i byn.

Läs mer om hela projektet Bilder kring vatten och ökenElsas hemsida.

3 reaktioner till “Broderiskola med indiska flickor

 1. HEJ!
  Era fina vattenbärerskor finns nu på symässan i Malmö och naturligtvis får ni ordentligt med utrymme på Skåne SY-ds utställning i Smyge under bästa besöksmånaden i sommar.

  Vi hoppas få ihop en slant till detta mycket lovvärda projekt.

  Kerstin N

  Gilla

 2. Om jag vore slöjdlärare! Då vet jag vad jag skulle göra med barnen. Men jag berättar för så många jag kan om Mahilaprojektet och var man kan hitta info om det och var man kan köpa Mahilabroderier. Jag uppmanar alla Täckleboare att göra sammalunda!

  Gilla

 3. Detta var skrivet 2009!
  Nu efter ytterligare 4 års arbetsperioder i byn har verkligen mycket hänt. bl.a. kan nu 22 flickor gå i skolan tack vare svenska vänner som betalar deras skolgång. Ett år i privat skola kostar 1.500 kronor eller 125 kr/ månad.
  Läs mer i vår blogg, se ovan.
  Jag är säker på att många av er som finner så stor glädje i fria broderiet kan vara intresserade att se vad det har betytt för kvinnor och flickor i en liten by i öknen i Indien.

  Hälsningar från Elsa, nyss hemkommen från senaste perioden i BYN.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.