Berättande broderi

Stina Fredriksson skriver:

Mitt examensarbete handlar om att berätta i broderi. Jag har utgick från meningen ”Det finns så mycket vi gärna skulle kasta bort om vi inte var rädda att andra skulle plocka upp det.” ur boken Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde. Därefter sökte jag efter mitt sätt att uttrycka mig i bild. Resultatet blev tre broderier som tillsammans skapar en tredimensionell berättelse. Berättelsen handlar om tiden och om att våga kasta bort det man inte vill ha.

Stina Fredriksson C-uppsats heter Jag broderar att jag broderar. Göteborgs universitet/HDK, 2009.

Monogrammets historia

Kristin Petters skriver:

Kvinnor har under stora delar av 1900‐talet broderat monogram på hemmets textilier för att skilja tillhörigheter åt och undervika förväxling. Monogrammet hade även en prydande funktion på textilierna, som broderats mer eller mindre synliga på textilierna under åren. […] Idag är det enbart ett fåtal som dekorerar hemmets textilier med ett handbroderat monogram, troligen beror det på ett minskat behov av märkning för att skilja tillhörigheter åt, en jäktande nutid, ett minskat kunnande samt ett förändrat synsätt på textil som hållbar produkt.

Kristin Petters kandiatuppsats heter Det broderade monogrammets utformning och placering mellan 1892 – 2007. Linköpings universitet, Institutionen för kultur och kommunikation, 2008.

En broderad brudpalls historia

Marianne Rud skriver:

Det här arbetet handlar om en släktmöbel och dess klädsel. Möbeln är en brudpall från 1900-talets början, som användes vid ett bröllop år 1910. Klädseln är ett nytillverkat yllebroderi, men med rötterna från samma tid. Syftet med hela arbetet har varit att söka efter brudpallens ursprung i fråga om stilhistoriskt uttryck, ändamål, uppbyggnad etc. för att sedan kunna söka och välja ett lämpligt broderimönster från samma tid att ha som förlaga till en ny broderad klädsel.

Marianne Ruds kandiatuppsats heter Brudpallen: Att söka en möbels ursprung – och ett broderi, Linköpings universitet/Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, 2007.

Tipsa oss gärna om du ser broderi nämnt på andra ställen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.