I den urgamla, högt belägna byn Olympos på ön Karpathos i den grekiska ögruppen Dodekaneserna, fick min man och jag oss nyligen en stor skönhetsupplevelse till livs. När jag dessutom fick mitt behov av broderi tillgodosett blev min lycka total.

Jag vill gärna dela med mig av det jag sett till mina broderisystrar här hemma!

 

 

 

 

 

Byn grundades mellan 700-talet och 1400-talet. Den ligger mellan bergstopparna Profitis Ilias (750m.ö.h.) och Korifi (590m.ö.h.) i en otillgänglig trakt på norra delen av ön. Byn har varit isolerad från övriga ön långt in i modern tid. Vägen dit är än idag svindlande riskabel, smal och knagglig med tvära stup och kurvor, men förbättring är på gång.

Med hjärtat någonstans i halsgropen steg vi av den skraltiga lokalbussen från 70-talet och möttes av ett levande museum med hisnande och undersköna vyer, typiskt lokal arkitektur och rikt utsmyckade hem.

Byborna talar där sin egen dialekt och värnar stolt om sitt arv och sina seder, vilket bl.a. tar sig uttryck i att de äldre kvinnorna fortfarande går klädda i traditionell klädsel utsmyckad med färgglada broderier.

 

Bilden visar en interiör från ett vanligt hem. Fotograferat i en annan by, Menetes.

Textilier har på ön en framskjuten plats i hemmets inredning. Broderierna, vävnaderna och de virkade alsterna exponeras , som synes, på de för oss mest egendomliga ställen. Här gömmer man inte undan dem i lådor,skåp och garderober. I rumskonstruktionen finns ofta träpelare, vilka draperas med stora broderade dukar, vilka ibland dessutom är inklädda i skyddande plastsjok. Korsstygn verkar vara de vanligast förekommande stygnen.

 

Broderad bonad med ordsprå från öns huvudort Pigadia.

Vidare ser vi en broderad bonad med ordspråk. Den är från öns huvudort Pigadia. Tyvärr kan jag inte upplysa om innebörden i orden. Våra två terminer av studier i grekiska räcker inte till för att kunna översätta dem. Visste du att ett grekiskt ord kan ha upp mot 1000 olika former? Bonaden är sydd i stjälkstygn.

Besöken i dessa byar blev en oförglömlig upplevelse som gav en stark känsla av de egeiska öarnas urgamla kultur. Och alla dessa vänliga människor vi mötte, knegande uppför de vindlande gränderna fulländade upplevelsen. Liksom den allestädes närvarande solen och den blå himlen.

Grekiska öar förnekar sig (nästan) aldrig. Därför återkommer vi gång på gång på gång…Yassas!

Text & foto: Gunilla Hildén

3 reaktioner till “Broderier från en grekisk ö

  1. Vilka fina bilder! Förstår att besöket var en upplevelse, som gett inspiration att använda i mörk skånevinter. Anna Stina Hagnell

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.