Vi har fått in ett par frågor som handlar om broderi. Förhoppningsvis finns det någon av er som vet svaret?

Gamla mönsternamn

Aslög Granlid skriver:

Jag redigerar en dagbok förd 1939-40
av en kvinna som handarbetade mycket. Hon nämner mönster som Rosen från Iran, Brunskära, kungsvallmokudden, silverstjärnan. Är detta bekanta namn i handarbetskretsar och finns det bilder? Vet ej vart jag ska vända mig för att få klarhet. Börjar med er!

Någon som kan hjälpa Aslög?

Broderitrådar i låda. Foto: Hanna Andersson

Inspirationsdikt

Hanna Wedin skriver:

Hej Broderiakademin! Jag tror att min mamma (Solgerd Hedbrant) var med i er förening och broderade fritt i början på tvåtusentalet. Hon dog 2009 och lämnade efter sig en otrolig samling verk och pyssel av olika slag. Ett av dessa är en tavla med broderade klänningar som är daterad till 2000. Jag vet att klänningarna broderades efter en viss dikt om hur feér (?) sydde sina klänningar av månljus, solljus, eld, snö, dimma och natthimlen (eller något sådant).

Jag skulle jättegärna vilja få tag på den dikten om ni möjligtvis vet vilken det är jag pratar om efter alla dessa år så skulle jag bli fantastiskt lycklig. Det kanske var i ett annat sammanhang hon gjorde klänningtavlan men jag tyckte det var värt ett försök att fråga er!

Någon som kan hjälpa Hanna hitta författare till dikten?

Skriv en kommentar nedan!

9 reaktioner till “Frågor om broderi

 1. Bra tips Runa! Dikten kan man nog inte hitta online, verkar det som, och diktboken Feernas klänning är slutsåld, men den går säkert att lokalisera på biblioteket skulle jag tro.

  Jag tycker att författaren Kerstin Bergström verkar intressant…

  Hennes författarskap innehåller bland annat självbiografiska boken Livstycken eller att fästa trådar låter intressant, i alla fall titeln är ju spännande!

  Gilla

 2. Jag har dikten, jag tror att Henriette Ousbäck har haft den som inspiration på en kurs.Jag kan kopiera den och skicka till Hanna, om jag får adressen.

  Gilla

 3. Pia, det finns i och för sig mycket dikter på nätet men jag tror inte vi ska medverka till att sprida dem eftersom författarinnan har copyright på sin text. Vill man läsa får man allt gå till biblioteket.

  Gilla

 4. Hej Hanna,
  Solgerd och jag gick båda kursen för Henriette Ousbäck om Feernas klänningar. Henriette lade till en extra strof till dikten, så att vi broderade sju feer.Skickar den till dej med stor glädje.Hör av dej, hälsar Ulla Viklund

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.