Kerstin Jacobssons Livsträd

I samband med att Hemslöjden i Linköping i oktober arrangerade ett Broderisymposium inbjöds våra medlemmar i Broderiakademin att ställa ut verk i Linköpings Domkyrka under mottot ”Måla med tråd” i höstas. Det lockade många av våra medlemmar till att brodera och ställa ut. Inte mindre än 85 olika broderade verk ställdes ut i den vackra domkyrkan.

Änglar från Norrköping-Linköpings lokalgrupp

I ett hörn av domkyrkan finns en permanent utställning som visar hur kyrkbyggen gick till under tidigare århundraden. Där, bland stegar och redskap, skapades utrymme för att hänga de femton verk som hade änglar som motiv.

Det blev en vacker och sammanhållen del av utställningen. I övrigt gjorde domkyrkans långväggar med sina blindarkader att varje verk kunde få sin egen nisch och på så sätt visa sin särart och skönhet.

Vid vernissagen talade konsulent Ann-Sofie Svansbo från Hemslöjden om vårt arbete med textilt konstskapande. Utställningsansvariga hade gjort ett gott arbete med att hänga de broderade verken så att de visades upp i all sin skönhet. Utställningen besöktes av många människor både i samband med Broderisymposiet och övriga dagar.

Lena Franssons Höst

Linköping-Norrköpings lokalgrupp har under 2011 varit aktiva med många utställningar.

Den första utställningen 2011 var på Hemslöjden i Linköping med temat ”Landskap” under våren. 77 verk, alla i storleken 15 x1 5 centimeter, ställdes ut. Elsa Agelii var utställningens ”dragplåster” och bidrog med två verk ur ”Vatten och öken” och information om sitt engagemang i Indien. Talare på vernissagen var Gunvor Wäreborn tidigare lokalgruppsansvarig i Linköping. I samband med utställningen anordnades vid två tillfällen Brodericafé där vi passade på att informera om vår verksamhet.

Nästa utställning var under Åtvidabergs Konstrunda på Byxfickan i Björsäter första helgen i juni. Under fyra dagar tog vi emot besökare som kommit för att se våra 46 utställda verk. Kaffeservering och samtal med besökare var ett uppskattat inslag.

Ulla Thorells vandringsbroderi Hjärtats saga (resultatet av ett vandringsbroderi).

På Folkuniversitetet i Linköping har vi under februari och mars haft utställning av åtta av de vandringsbroderier som våra medlemmar gjorde under 2010.

Då vi hade både Guldnålsvinnaren och Silvernålsvinnaren i vår lokalgrupp ställde vi ut alla bidrag som lämnades till Guldnålstävlingen från lokalgruppen medlemmar. Temat ”Fängslande” lockade tio medlemmar tlllfantasifulla broderier. I Folkuniversitetets cafeteria var dessa utställda under november i syfte att sprida kunskap om vad lokalgruppen av Täcklebo Broderiakademi sysslar med.
Vi avslutade programmet för 2011 med ett möte 10 december på Hemslöjden i Linköping då vi hyllade våra duktiga pristagare. Vi broderade också på temat ”Vinter- Snö – Is” och kanske något av dessa broderier kommer att delta i någon utställning under 2012. Det vi vet redan nu är att vi ska ställa ut på Galleri Li i Skärkind under december 2012. Ännu är inte temat för utställningen fastställt men tankearbete pågår.

 

Text & foto: Kerstin Tägtström, kontaktperson lokalgruppen i Norrköping

3 reaktioner till “Linköping-Norrköping: årets broderiutställningar

  1. Vad roligt att läsa om era aktiviteter i Norrköping/Linköping. Vilka vackra broderier. Att kunna visa upp två vinnare i Guldnålstävlingen är också fantastiskt, måste inspirera medlemmarna.

    God Jul och Gott Nytt Broderiår önskar jag från Jönköping

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.