Fritt forum på Broderiakademin.nu! Det handlar om textilt skapande, broderi och gemenskapen mellan oss som syr.

Ditt inlägg är varmt välkommet.

Så här gör du: Skriv i kommentarsfältet nedan, är det första gången du skriver på broderiakademin.nu publiceras din kommentar med fördröjning. Vill du svara på det någon annan sagt klicka på Svara på denna kommentar innan du skriver så ser man vad du svarar på. Det fritt att lämna en hälsning till andra brodöser! Lägg gärna in länkar till artiklar du läst som har med handarbete att göra. Tycka till om något, ställ en fråga – eller tipsa om saker du ser eller hör som alla bör få nys om.

OBS: Tips om pågående eller kommande utställningar, kurser och event skickas via kontaktformuläret till kalendariumet!

52 reaktioner till “Forum – ordet är fritt

 1. Hej alla brodöser. Har ni sett att Hanna lagt in något som kallas FORUM under medlemsskap. Det liknar den gamla gästboken som många även jag saknat om man bara har lite spontant att säga.
  Vill bara tipsa om (finns i kalendariet) om vår utställning. Ni kan se våran Kerstin som blev intervjuad i Jönköpings LokalTV 4

  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_jonkoping?title=tv4nyheterna_jonkoping_22_35&videoid=2136530

  Lång webadress men kopiera och klistra in….
  Välkomna till Jönköping
  Eva

  Gilla

 2. Utmaning på Indigo: Födelsedagskalendern

  •• Jag tänkte att Indigo skulle ta upp det här med utmaningar igen. Det började Annica bloggen med, Men hon har tagit bort allt hon har lagt in, Utmaningen heter Födelsedagskalendern och det gäller att brodera månadsbilder, Så kan man sätta dem i en A4-pärm i plastfickor på vänster sida i uppslaget.

  ••• Bilderna behöver ju inte vara i A4.format,’Man kan ha en passepartout runt eller fästa upp dem på ett A4-papper, De ska innehålla månadens namn och något motiv som passar in, t ex ett landskap eller för månaden passande blommor. Under januari finns det ju inget som blommar, då kan man ju ta snökristaller t ex, Eller så kan man ju brodera månadens färger i något abstrakt mönster,.

  •••På högersidorna har man en lista med månadens dagar, som jag återkommer till. På första högeruppslaget kan man göra ett broderi med alla månadernas namn eller något annat.

  •••Välkommen med Dina bidrag till lillemor(dot)san(at)gmail(dot)com Eftersom det gått halva januari nu, får ni hela februari på er att skicka in januari månads bidrag, men gärna tidigare. Bloggen heter Indigo http;//indigo-indigo-indigo.blogspot,com

  Gilla

 3. Tokbrodöserna i Södertälje har börjat broder fria tolkningar efter bilder av Vincent van Gogh, ide och inspiration av Synnöve, stort tack.
  Ulla.H

  Gilla

 4. Har just kommit hem från Broderiakademins styrelsmöte. Alltid lika fylld av energi och glädje. På våra möten är det högt i tak och id’eerna haglar. Efter en stund samlar vi oss och gör realistiska bedömningar om vad vi verkligen kan genomföra. En hel del av diskussionerna handlade om hur vi ska uppmärksamma att föreningen fyller 20 år 2013. Det vi planerar och jobbar för tror vi ska ge glädje och inspiration till alla medlemmar. Mer säger jag inte nu…
  Inom kort kommer ett sammandrag av styrelsemötet att läggas ut här på hemsida!
  Ha en fin lördagskväll.
  Pia

  Gilla

 5. Mycket skratt och högt till tak på våra möten,väl hemma känns det som vi har kommit fram till en massa bra för vår förening. Tack Pia för att du håller i trådarna så fantastiskt bra.

  Gilla

 6. Nu har vi kommit igång… lite i alla fall. Vår första träff hade temat packade sillar. Trådar och skratt blandades med fiskben och tomatsås. Planering, fortsatt tema, ojoj så vilsna vi kände oss och så klurigt det var att bestämma sig. Nåja vi hittar nog tråd att följa med tiden.

  Gilla

 7. Så kul att det är en lokalförening i Värnamo!! och nära Jönköping. Det är ju som gjort för att träffas. Lycka till!!
  Eva

  Gilla

 8. Linköping/norrköpings lokalgrupp kommer i fortstättningen att ha sin träffar i Linköping i Folkuniveristetets nya lokaler där det lördagen 21 januari var Öppet Hus för att visa alla bra aktiviteter och kurser som pågår varje dag i huset. Broderiakademins lokalgrupp visade upp vad vi kan åstadkomma med vårt broderande: små juliga hjärtan avsedda att skickas som julkort, fint monterade tavlor, kuddar, vandringsbroderi,broderipå nät m.m. Många var de medstadels kvinnor och ungdomar som stannade och pratade och frågade om vår verksamhet.
  Vi hälsar alla intresserade av det fria broderiet att kommma med i föreningen!

  Gilla

 9. Varför är det svårt att sälja broderier? Ställer frågan till alla kollegor inom BRAK. Det är svårt även om man sätter högt eller lågt pris. Blir lite irriterad när man går på utställningar och ser t ex olje- och/eller akvarellmålningar som säljer till otroligt höga priser. Det var en liten undran från Jönköping.

  Gilla

 10. Hej Ingalill!

  Detta gäller ju all textil, egentligen.Är man inte jättekänd så går det inte sälja. Jag arbetar mest med lappsömnad och visst tycker folk det är vackert, men…köper.. gör de inte.Jag har slutat sätta ut priser på den hemsida jag visar mina verk på.
  Jag förstår att amatörer (som jag är , då) inte kan kräva så mycket. De utbildade textilkonstnärerna bör ju få sin inkomst säkrad först.
  Textilkonst är ändå på frammarsch, tycker jag.Liljevalchs har några broderade konstverk, med i år, i allafall.Det är positivt!
  Vill säga Tack för er inspirerande hemsida om broderi! 🙂
  Jag blev sugen på att brodera mera, så …kanske blir jag medlem så småningom.

  Gilla

 11. Sashiko broderi

  Jag har blivit intresserad av Sashiko-broderi. Finns det kurs i detta? Jag skulle vilja komma i kontakt med andra intresserade. Jag bor i Ljungskile/Uddevalla.

  Gilla

 12. Hej! Nu har Indigo publicerat några nya kreationer av Eva Ahlström. Hon använder Barbiedockors kroppar och gör små provdockor, som hon syr kläder till som till vuxna människor. De senaste är modeller av drottning Elisaneth I:s kläder.

  Så har vi också byamålningar av Annika Blom med text av hennes bortgångne sambo Jan ”Mitt i naturen” Danielsson. Det är en slags batikmålningar som hon gjort till äldreboendei i Kristianstads kommun. Det kommer att publiceras några till de närmaste dagarna.

  Håll nålen glödande!
  Lillemor

  Gilla

 13. Hej Elvy,

  jag kollade lite på nätet och hittade den här videon på youtube, det är reklam för en dvd-kurs som man kan köpa hem, i traditionellt sashiko-broderi – på engelska i och för sig… Kanske något för dig? Jag tycker den verkar inspirerande.

  Såg också en sashiko tutorial hos PurlBee, ganska informativa och inspirerande bilder. Jag blir sugen på att prova också! 🙂

  Gilla

 14. Vill du få mer inspiration till ”tantbroderi” läs gärna Malin Eks bok
  ” Super tanter”, där finns även kakresept om det skulle knipa.
  Mvh Ulla Howding

  Gilla

 15. Tantbroderi har fångat mitt intresse också, jag hoppas få ihop ett litet broderi. Det är verkligen en jättekul idé. Jag känner dessutom att ”tant” är någonting positivt, just för mig (60-talist)så vet jag inte om jag nått tant-ålder ännu. Men jag känner att jag vill vara en underbar, sprallig, livsglad tant. Tant kan ju vara en liten grå obetydlig varelse, men mycket hellre en färgstark person med stort självförtroende, som vuxit upp och mognat. Jag tror det är som äpplen, först är de gröna, små och sura, sen blir de fylliga och röda, men om man väntar lite till blir de också saftigt söta! Så vill jag bli!

  Jag behöver verkligen all inspiration jag kan få i vinternkylan, jag saknar våren och solen så mycket. Märker att jag drar mig mot sommarmotiv i färger och broderi, samtidigt som snön öser ner utanför.

  Vad känner du inom dig, är du en tant?

  Gilla

 16. Hej!
  Har ni diskuterat i Styrelsen att uppdatera Wikipedia om Täcklebo Broderiakademi? Det vill säga så att om man söker på det, finner man diverse bra info om BRAKs historik och annat matnyttigt. Jag tycker det vore bra om man fann en beskrivning där.

  Tidningen Hemslöjd uppmanade oss att uppdatera Wikipedia så att mer av den textila kulturarvet finns med.

  Gilla

 17. VAD ÄR EN RIKTIG TANT?

  För att få svar på denna frågan har jag läst boken De sista tanterna av journalist Fatima Bremmer och fotograf Magnus Wennman.Den tant som boken behandlar är sprungen ur arbetarklassen, kvinnor som var barn i bondesamhället, unga mödrar och fruar i folkhemmet och pensionärer i det nya högteknologiska samhället.Åldersmässigt sätt är dessa kvinnor idag omkring 75 år eller äldre. 2011 handlade det om 479557 personer.

  Sivan är inte riktigt där. Sivan är 71 år men framför allt fostrad av en riktig tant född 1911. Detta gör att hon är välbekant med tantkulturens innehåll. Sivan är traditionsbärare till sina två döttrar som nu börjat bli nyfikna på allt det positiva som en riktig tant har med sig .Sivans mor var naturligtvis med i kyrkans syförening och fostrades med hemslöjdens mönsterskatt. Sivan tyckte det mesta av handarbete var förspilld kvinnokraft men då det fria broderiet kom blev hon raskt stygnfrälst och de nya möjligheterna med internet,facebook, twitter osv har gjort att intresset för broderi har blommat ut.

  Det är nu intressant med alla tant ATC-kort som kommer till Skåne SY-d.Jag kan utifrån broderierna få fram Sivans släktträd och få veta mycket om tanten och fritiden, tanten och kläderna, tanten och jävlarannammat osv. Det finns ingen deadline för att skicka kort. för att vara med på symässan i Malmö behöver jag kort senast 16 mars. Tantkorten ska sedan vidare till vår utställning i Smyge under juli månad och sedan vidare till Trelleborgs bibliotek, Staffanstorp och jag har sedan förstått att det finns ett intressa från en del lokalgrupper att låna tanterna för att kunna ha dom som inspiration.
  Tanter gillar att resa så är ni intresserad, hör av er!
  Slutstation för tanterna har vi tänkt att tantmuseét i Hälsingland är ett hem som våra kära vänner kanske skule gilla.

  Jag tar gärna emot fler tanter, tag ett foto, skicka till Hanna som lägger ut din tant på hemsidan. Skicka sedan kortet till Kerstin ”Sivan” Nettelblad Vitlingvägen 12, 23192 Trelleborg

  Gilla

 18. Åh, vad jag uppskattar ditt internationella engagemang för att bidra till en bättre värld för kvinnor och därmed hela mänskligheten!

  Gilla

 19. Du är beundransvärd Elsa för allt du gör för att förbättra livet för kvinnorna i Indien.
  ”Med nål och tråd för en bättre värld” sa du första gången vi träffades
  och du lever verkligen efter den devisen….

  Gilla

 20. Obs, detta är inte en kommentar!

  Om Någon vill se min stora broderade textil ”Rättvis Vind” så finns den med på Omkulturs samlingsutställning på Galleri Magnifiket i Linköping t o m den 9 mars. 18 av Omkulturs konstnärer visar sin konst där.

  Hälsningar Jane Sohlberg

  Gilla

 21. I lokalgruppen Skåne SY-d är vi stolta över att under sommarens utställning kunna visa upp den fina banderollen WORLD EMBROIDERY DAY.
  Vi håller nu på för fullt med att planera och ge dagen ett innehåll och hoppas att fler lokalgrupper gör som vi. Samlas kring ett broderi utbyter tankar om hur det står till i vår värld och med hjälp av stygn stöttar vi Elsas índiska broderiprojekt.

  Kerstin ”SIVAN” Nettelblad

  Gilla

 22. Hej alla! Tack för uppmuntringar och uppskattning det värmer och stärker!
  Kunde inte bloggen läggas in under kalendariet, som en annons för utställningen, i köpmansmagasinet Smygehuk hela Juli månad och själva VBD VärldsBroderiDagen den 30 juli?
  Då skulle den finnas mer permanent fram till det datumet.Nu försvinner den i det ständiga flödet av kommentarer.

  Gilla

 23. Hej alla TANT- brodöser och andra förstås också! På lördag den 8 mars – 15 april öppnar
  ” Världens allra största Tant utställning” på Edsviks Konsthall i Sollentuna. Det är Eva Björk som har Tant muséet i Hälsingland som ställer ut, vad vet jag antagligen tantsaker.
  Kanske det kan ge inspiration till fler ATC- kort!

  Hälsningar Berit Erixon

  Gilla

 24. Vi blev så glada över att vår eminenta ”pressansvariga” Ingalill har utan vår vetskap skickat bilder och text till den engelska broderitidningen ”Stitch”. Så nu i senaste numret kan man läsa om vårt äppelbroderi.TACK INGALILL

  Gilla

 25. Så härlig hemsidan är!
  Nu skrivit ut den fina informationen som vi skall dela ut i vår kommande utställning i Frölunda kulturhus.
  Snart – i dagarna kommer inbjudan från en göteborgsgrupp.

  Gilla

 26. Vilda Trådar i Märsta undrade idag om det är stopp på att lämna in ATC-tanter till Skåne?

  Hälsningar Berit Erixon

  Gilla

 27. Världsbroderidagen 2012?
  Läste i vår tidning om Världsbroderidagen och såg att det blir en sådan dag i år också, i Smygehuk. Men när? Inget datum! Blir jätteglad om jag får veta.

  Gilla

 28. Hej Berit,
  ATC-korten visades på symässan i Malmö 18-20 mars 2012, så jag tror nog att det är dags att sluta skicka tanter till Kerstin i Skåne nu…

  Gilla

 29. Irene, tack!

  Kul att hemsidan uppskattas och används så otroligt flitigt av lustbrodöser i hela landet.

  Jag har lagt in utställning och workshops i kalendariet och hoppas alla som kan (många goa göteborgare m.fl) tar sig till ert kulturhus för det låter spännande det där med silkespapper… 🙂

  Gilla

 30. Hej alla Lustbrodöser!
  Nu kan ni gå in och titta på Vilda Trådars blogg och se ifrån vårt brodericafé på Märsta biblioteket som vi hade i anslutning till vår lilla utställning.

  Hälsningar Berit Erixon

  Gilla

 31. Stort reportage i lokalpressen ”Sigtunabygden” med stor bild på tidningens framsida och nästan en helsida med 4 bilder inne i tidningen.

  En annan nästan färdig journalist kom också till Märsta Bibliotek.
  Hon skulle göra ett reportage om något ovanligt exklusivt som slutprov.?
  Hon valde Vilda Trådars utställning och brodericafe’ på biblioteket.
  Haha, det tyckte vi var skoj.

  Gilla

 32. Månadsmöte i Broderiakademin onsdagen den 9 maj klockan 19.00.
  Enkel förtäring till självkostnadspris.
  Passa på att se utställningen Textila Äventyr (det är sista veckan på denna då).
  Utställningen stänger klockan 19.00 så det är bra om du kommer innan.
  Samma dag pågår det en workshop som i det närmaste är fullsatt.

  Hjärtligt välkomna alla gamla och nya medlemmar………..hälsar ewa-christine

  Gilla

 33. Vilda Trådars brodericafé på Märsta biblioteket har hittills givit oss två nya medlemmar det tycker vi är bra utdelning. Tänk det blir bara mer vilda trådar i farten det är härligt!

  Hälsningar Berit

  Gilla

 34. Härligt att möta en glad och kreativ Brak styrelse i Helsingborg.
  TACK SOM FAN för ni ger er ut bland broderande gräsrötter.
  Ni lyssnar på era medlemmar.

  Kerstin och Britt i Skåne SY-d

  Gilla

 35. Tack snälla ni, nöjet var helt på vår sida. Vi blev så glada och imponerade av er kreativitet och gästfrihet!

  Gilla

 36. Hei broderende naboer!
  Jeg har observert at en broderigruppe reiste den lange vegen til Trondheim og så min utstilling sist vinter, og blogget om det etterpå. Jeg ville gjerne få opplyse om at jeg åpner ny stor utstilling 10 mai i Oslo. Den vil henge på Forsvarsmuseet på Akershus Festning hele sommer fram til 21 august. Alle ønskes velkommen, og om det er en gruppe som ønske omvisning så ta kontakt. Gå til hjemmesiden min og se invitasjon!

  Gilla

 37. Anette, så roligt med lite press! Glöm inte att skicka in artiklar till vår pressanvarige om det står något om Broderiakademin (se allmän info i varje nummer av tidningen). Skicka gärna länk till mig om det publiceras på nätet. Jag har fixat en press-sida här!

  Gilla

 38. Hej! Vill bara tacka så jättemycket för den fina JUBILEUMSBOKEN som kom i brevlådan idag – jag blev superglad!

  Gilla

 39. Har idag varit på Helsingörs bymuseum och tittat på den broderade Helsingörstapeten. Artikel om denna finns i Broderiakademins tidning 1-2 2012. Den kommer att hänga kvar på museet till och med 20 oktober och är väl värd en resa dit.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.