löv
Annette Källström Buckleys löv

Hemslöjden firar 100 år i år. Det ska bli en stor utställning på Liljevalchs i Stockholm. Utställningen, ”Ser du löven för alla träd?” pågår från 6 juni till 2 september. Missa inte att besöka den om du är i Stockholm – det ser ut att bli en hel del textila löv i träden. Och redan till helgen öppnar förstås Vårsalongen på konsthallen, och det lär bli mycket broderi även där!

Grattis Hemslöjden

Broderiakademin gratulerar Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund på 100-årsjubilet och skickar a whole lotta löv!

Själva fyller vi (BRAK) tjugo år nästa år (2013!) och känner oss väldigt unga i jämförelse…

Brodöserna är med

Den som velat har kunnat få en utsågad ”lövstomme” i plywood från sin hemslöjdskonsulent, och sedan klä den på valfritt sätt. Efter att ha lyssnat till vilda rykten gissar vi att många kommer vara klädda i textil och vara gjorda av Broderiakademins medlemmar! Löven ska ingå i ett kollektivt verk med 2000 löv på 100 träd.

Ulla Månsson, kontaktperson för lokalgruppen i Katrineholm, berättar att deras grupp jobbar med projektet “löv” till utställningen på Liljevalchs. Hon skriver:

”Vår grupp ska alltså brodera löv och knåpa ihop ett vackert verk med anknytning till staden Katrineholm. Vi har ju lite riktlinjer och ett tema att gå efter – men det är ändå lite spännande då vi inte riktigt vet hur vi ska få till det hela förrän vi ser varandras löv.”

Detalj av Annettes löv

Det pågår aktivitet i Södertälje, Jönköping, Stockholm – ja lite överallt i Sveriges avlånga land.

Även Broderiakademins lokalgrupp i Märsta, Vilda trådarna, jobbar med löv. En av medlemmarna där, Annette Källström Buckley, berättar:

”Jag har sytt det tvåsidiga gröna lövet med en ringlande ”milksnake” på, som ska vara med på ”Hemslöjden 100 år” på Liljevalchs Konsthall i sommar.

Jag har fått trästommen från Uppsala Läns Museum, och hoppas att det går bra för ”Hemslöjden 100 år”. Det känns roligt att många tycker om mitt löv. Det var mycket jobb med det.”

Andra medlemmar som funderat kring dessa löv är Elisabet Jansson i Örebro och Madelene Edlund i Umeå. Säkert många fler? Hur skulle själv göra för att täcka ett 100 centimeter långt träföremål så att det ”blir” ett löv?

Mer om löven:

Hemslöjden 100 år – jubileumshemsidan
Liljevalchs i Stockholm – hemsidan med öppettider etc
Hemslöjden firar i 366 dagar – artikel i DN

Du vet väl att du kan prenumerera på Broderiakademins nyheter?

14 reaktioner till “Broderad lövskog på Liljevalchs

 1. Jag ser verkligen fram emot utställningen i sommar. Blir så stolt och glad att så många BRAK:are. både enskilda medlemmar och lokalgrupper, bidrar med löv.
  Men först har vi ju vårsalongen 🙂

  Gilla

 2. Är så nyfiken på den här utställningen på Liljevalchs i sommar. Vi är över 50 st i vårt län här i Småland. Vi som går på årsmötet i Hemslöjden den 25 mars får se alla löven. Det blir kanon.

  Gilla

 3. Kul Aneette att ditt löv kom in på BRAKs hemsida, ser fram emot att se allt i sin helhet på Liljevalch!
  berit Erixon Vilda Trådar i Märsta

  Gilla

 4. Våra löv har deadline i dag, på söndag har Hemslöjden vernisage av ca 80 Gotlandslöv, spännande.
  Sen väntar Liljevalchs…

  Gilla

 5. Löven från Uppland kan ses på Upplands Museum fr o m Fredag kl 12, och sen under hela februari. Fantastiska löv var redan inlämnade när jag lämnade mitt. Alla färger, tekniker och material. Utställningarna kommer att bli fantastiska lokalt och på Liljewalchs.

  Gilla

 6. Hej Inger, instämmer med Ulla Howding: Vill väldigt gärna se hur du löste uppgiften. Var för saktfärdig för att bli med.
  Synnöve Andersson

  Gilla

 7. Har varit på FormDesign Center i Malmö vid två tillfällen och tittat på de 87 löv som Skåne kommer att bidra med.
  Och jag säger bara, vilken kreativitet. Med utgångspunkt för dessa frågar man sig vad man får uppleva i Stockholm. Ser verkligen fram emot detta.

  Gilla

 8. Jag undrar vem som till slut köpte mitt löv nr 635?
  Lövet av grönas lapar i lapptäcksteknik med guldsilver slingrande ”nerver” på och en svart-vit -röd ringlande orm på. Den ringlar från sida till sida. Jag skänkte den till Utställningen och det skulle vara intressant att veta vart den hamnade till slut.
  Annette Källström Buckley

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.