Broderad av Lillemor Lindbom

”Brodösernas svetteduk” följer väl inte direkt gerillabroderiets regler, men det är ju korsstygn, så jag kom att tänka på det, när jag läste om Gerillabroderi. Jag kallar det ”Brodösernas svetteduk” och jag gjorde det till flaggspelet till årsmötet i Göteborg 2001. Det handlar om alla märkdukar som flickorna svettats över i århundraden. Så jag har broderat olika årtal och så början på ett alfabet. Det andra röd/svarta mönstret fanns redan på denna lapp, som jag köpt på Röda Korset.

Brodösernas svetteduk är en pastisch på ”Veronikas svetteduk”. Veronika torkade svetten ur Jesus ansikte på vägen till Golgata och då fastnade hans bild på hennes duk. Motivet har tolkats av många konstnärer, men jag tänkte på Zurbarans målning, när jag gjorde det. Syramen får symbolisera ansiktet. Det finns ett avtryck av Jesus på ett tyg i Turin, men det har även hans kropp med.

Brodera varje månad

Lillemor Lindbom har startat en annan utmaning på sin blog Indigo-indigo. Utmaningen heter Födelsedagskalendern och det gäller att brodera månadsbilder och göra en egen kalender. Hon har skrivit om detta i Fritt Forum som finns som ny rubrik under Medlemskap i menyn. Kika gärna där.

Text och foto: Lillemor Lindbom

En reaktion till “Brodösernas svetteduk

  1. Vilken fin ”bild”. Tycker mycket om tanken och symboliken. Mycket inspirerande över vad man kan göra med ofärdiga alster.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.