Uggla, broderad Carin Ängmo.

Carin Ängmo berättar om fågelkudden inspirerad av skånskt yllebroderi:

Det sjuåriga barnbarnet Siri stod i tur att få en broderad kudde. Hon ville gärna ha en med fåglar på. Efter det att jag resonerat med henne en stund kom vi fram till att vi skulle göra mönstret tillsammans.

Under julhelgen när familjen var samlad passade jag på att dela ut små, tomma, vita papper, ung 10x10cm, till var och en. De fick fler om de ville och några nappade på förslaget. Jag bad dem rita och eventuellt färglägga en fågel på varje papper. Det kunde vara en fantasifågel eller en fågel med verklig förlaga.

Gemensam skiss till fågelkudden

Alla åtta personerna arbetade flitigt och snart kunde jag sätta ihop dem i en krans. Det blev bland annat två ugglor, pappans lilla rödhake, mammans gulkråka, storasystrarnas eldfågel och blåa fågel. Själv bidrog hon med fyra stycken fåglar där två hade de härliga vingarna som hon prytt sina ritade fåglar med, i många år. Sedan överförde jag en fågel i taget på svart kläde och broderade efter mallen eller efter min egen idé.

Detalj ritad av Siri, broderad av Carin Ängmo

Baksidan av kudden fick ett kraftigt, randigt bomullstyg, från ett bomullsvar. I hörnen satte jag dit tofsar av klädesremsor, sidenband och tyll. Måtten på kudden är 52×56 cm.

Fågelkudde inspirerad av skånskt yllebroderi
Den färdiga fågelkudden

Det blev mest schattérstygn och efterstygn. Jag använde yllegarn, bomullsgarn, lingarn i många färger och på några ställen silke för att få lite glans. För att binda samman fåglarna satte jag dit lite grenar och löv i efterhand.

Text och foto: Carin Ängmo

14 reaktioner till “Fågelkudden – inspirerad av skånskt yllebroderi

 1. Tack Carin för att du delar med dig av den vackra kudden och berättelsen bakom dess tillkomst. Jag tycker den är helt fantastisk både i utförande och genom att det är ett samarbete i hela familjen – vilken underbar idé!

  Jag är partisk till ugglor (har en liten samling) och har själv broderat många sådana, men alla fåglarna är vackra. Gillar att den uvliknande ugglan kommer före en gås och umgås tillsammans med alla de andra fantasifåglarna etc. Att rödhaken är så realistisk och Siris fåglar är så fulla av fantasi! Tusen tack igen!

  Gilla

 2. Tack, Hanna!
  Kudden är nu överlämnad till Siri som är nöjd och belåten. Själv saknar jag som alltid mitt broderi och känner mig otålig innan jag har något nytt projekt att sätta nålen i.
  Hälsningar
  Carin

  Gilla

 3. Tack för att vi alla får se din vackra kudde. Berättelsen ger den liv…
  Det är en fantastiskt fin idé du delar med dig av. Tänk att ha en fest eller vilken tillställning som helst och göra så. Vilken flora av motiv. Tack, återigen!

  Gilla

 4. Ett arv med fantastisk proveniens. Antikrundan har lärt oss vikten av detta i ett långt perspektiv. Jag hoppas att kudden får ett riktigt långt liv som sträcker sig över många generationer. Det är den sannerligen värd.

  Jag bara älskar denna hemsida som GER oss så mycket!

  Och TACK, Carin!

  Gilla

 5. Så roligt att du tycker om vår nya hemsida. Hanna är så duktig och snabb att uppdatera och få i gång oss tanter…

  Gilla

 6. Vilken idè!
  Vilket resultat, ett minne för alla inblandade!
  Tack för att vi får se den ljuvliga fågelkudden!

  Gilla

 7. Hej Carin!
  Kudden och hela idén är verkligen fin. Tack för att Du delar med Dig och jag håller med alla andra skribenter.
  Carin tillhör Linköpings lokalavdelning,som är mycket aktiv!
  Kerstin Hanstorp

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.