Välkommen till Fritt forum på Broderiakademin.nu! Här handlar det om textilt skapande, broderi och gemenskapen mellan oss som syr.

Ditt inlägg är varmt välkommet. Här är det fritt fram att lämna en hälsning till andra brodöser!

Så här gör du: Skriv i kommentarsfältet nedan, är det första gången du skriver på broderiakademin.nu publiceras din kommentar med fördröjning. Vill du svara på det någon annan sagt klicka på Svara på denna kommentar innan du skriver så ser man vad du svarar på.

Lägg gärna in länkar till artiklar eller blogginlägg som har med handarbete att göra. Tycka till om något, ställ en fråga, inspirera – eller berätta vad du syr på just nu!

OBS: Tips om pågående eller kommande utställningar, kurser och event skickas via kontaktformuläret till kalendariumet!

Tidigare inlägg finner du här.

129 reaktioner till “Forum – ordet är fritt

 1. Nu är programmet klart för årets broderiäventyr på Galerie Frida i Kyrkhult. Temat denna gång är ”Över stock och sten”.
  Vi kommer att brodera utomhus när vädret tillåter – dessutom under alla tider på dygnet. Följ gärna länken för mer information klicka här.
  M.v.h. Mimmi i Skälmershult

  Gilla

 2. Hej Mimmi

  Vad härlig det låter!! Jag är upptagen den helgen men hoppas det blir fler tillfällen!?
  Eva

  Gilla

 3. Så här står det i vårt kalendarium för den som eventuellt missat att det första Broderisymposium (som var lite dyrare!) är inställt och det i stället blir något annat, nästan lika spännande:

  Vi hälsar er alla välkomna till intressanta och sköna broderisommardagar förlagda på Bergby Gård invid vackra Väddöviken i Roslagens idyll. Deltagaravgift: 3 900 kronor. I priset ingår samtliga programpunkter samt textilt broderimaterial för respektive kurs. Mer info och anmälan här.

  Ja, jag tänkte bara påminna om att sista anmälningsdatum för årets Broderisymposium är snart: 15 maj! Skynda! Jag har anmält mig, och är lite nervös, men hoppsa det ska bli givande – och fint väder!

  Någon annan som vara med för första gången?

  Gilla

 4. Östersundsresa?

  Hej Vill du åka buss till Östersund? Jag skulle kunna tänka mig en resa Göteborg – Örebro-Mora sen samma väg hem. Om vi blir ca 40 i bussen kan vi resa billigare än tåget. Dessutom kan det bli jätteroligt. Svara gärna om intresse finns så skall jag försöka arrangera. Årsmötet kommer snart sommaren går fort. Hälsningar Kristin Andersson Göteborg Svara till kristin.an@telia.com

  Gilla

 5. Tips för den som ska till Liljevachsutställningen: På bloggen Slöjd Nytt, som drivs av hemslöjdskonsulenten i Västmanland, finns listor på löven i bokstavsordning och i nummerordning. Jag kan inte hitta listorna på Liljevalchs hemsida. På utställningen finns listor i nummerordning att låna. Men ville man leta efter sitt eget eller någon annans löv, alltså en lista i bokstavsordning, fick man vända sig till en i personalen, som höll hårt i den enda listan i bokstavsordning, i alla fall när jag var där.
  http://www.slojdnytt.org/

  Gilla

 6. Läste en intressant artikel om starsköra människor… Där står det att magasinet Tara ett tag hade mottot ”Ut ur tantskuggan, in i rampljuset”… kanske något för Broderiakademin!? 😉 Fast vi ska in i tantskuggan, eller hur var det?

  Gilla

 7. Textilintresserade som någon gång åker till Tallin bör absolut inte missa textilgrossisten Karnaluks på Hermanni 1, två trappor utan speciellt tydlig skyltning. Det tat ca 15 minuter att promenera dit från Tallink City hotell. De har allt och lite till i fyra stora rum fyllda från golv till tak. Priserna är dessutom väldigt bra. De har även en webshop http://www.KL24.ee. Men det är en upplevelse att ströva runt där. De har öppet må-fr kl. 09-17 och lördagar 09-15. De tar inte kontokort men låte inte det hindra dig för ett besök du inte kommera att ångra.

  Gilla

 8. …jag har slarvat bort min senaste tidning med all info om årsmötet. Kan inte hitta något alls om detta på hemsidan. Snälla -hjälp! Program, senaste dag för inlämning av guldnålsbroderi mm??
  Hälsningar
  Kerstin

  Gilla

 9. Guldnålsbidraget på temat: mittemellan skall skickas senast 30/9 till: IngMarie Åström, Näsevägen 185, 835 ASPÅS.

  Programmet börjar från 10..00 på lördagen den 20 okt (årsmöte kl.14.00) & avslutas på söndagen kl.16.00.

  Vi fixar in komplett info på hemsidan i veckan,
  må gott
  mvh
  Madde

  Gilla

 10. Vilda Trådar i Märsta har kommit igång efter sommaren igen.
  Varannan tisdag på förskolan Solblomman i Märsta träffas vi 18°°- 20.30 c.a

  4 sept, 18 sept, 2 okt, 16 okt, 30 okt, 13 nov, 27nov och 11 dec.

  Välkomna önskar Brodöserna i Vilda Trådar

  Tel 591 187 55 Berit Erixon

  Gilla

 11. Hej igen, får inte fram någon deltagarblankett till Guldnålstävlingen. Har gått in på den fliken finns inget att klicka på! Eller?!

  Berit

  Gilla

 12. Hej Berit,
  jag tror aldrig blanketten funnits att ladda hem via hemsidan.

  Förra året skickades den ut med årsmötesinbjudan, om jag inte minns fel? Vet inte om det kommer vara med någon blankett i år, inbjudan kommer snart i brevlådan till alla medlemmar (tillsammans med inbetalningskort för nya året!). Men om det inte skickas ut någon blankett räcker det att skriva alla uppgifter på en vanlig lapp och nåla fast på baksidan av verket. 🙂

  Gilla

 13. Hej Alla igen.
  Det blev inte det intresset som jag hoppades på för en bussfärd till Östersund så tyvärr får vi åka tåg istället. Det blev för dyrt med så få deltagare. Sorry sorry Det var ialla fall värt ett försök.
  Hälsningar Kristin i Göteborg

  Gilla

 14. Tilleke Swartz bok New Potatoes som recensers här på hemsidan finns att köpa hos Kristin Andersson kristin.an@telia.com
  220:- + 40:- porto
  Just nu är dom första 20 slutsålda men fler är på väg så passa på
  innan upplagan tar slut. Den förra boken räckte inre till alla som var intresserade
  Hälsningar
  Kristin

  Gilla

 15. Tack Anna, för en mycket kreativ dag i Svalöv.

  Att få göra sådant som man inte gör i vanliga fall är väldigt förlösande.
  Jag hoppas att det är fler än jag, som fått kreativa ideér och tankar för framtiden med sig hem. Detta gäller från alla fyra tillfällena.
  Skall bli väldigt spännande att se resultatet vid kommande jubileums utställningar.

  Gilla

 16. Hur står det till med geografikunskaperna? Jag och många Skånebrodöser var på workshop i Staffanstorp och det var Skåne SY-d och Staffanstorpsgruppen som hade ordnat arrangemanget efter förfrågan från Braks styrelse.

  Kerstin Nettelblad

  Gilla

 17. Guldnålsbroderiet

  En liten påminnelse bara… Temat är ”mittemellan” och ditt broderi ska skickas senast 30 september tillsammans med blanketten du fått i årsmötesinbjudan! På blanketten står adressen till Ing-Marie som är den du ska skicka ditt broderi till. Mer detaljer och hennes adress finns även i senaste numret av tidningen…

  Storleken var minst 20 och högst 30 cm med mjuk montering.

  Gilla

 18. Jag har försökt fjärrlåna Tilleke Schwartz bok på biblioteket, men den är tydligen inte inköpt av något bibliotek i Sverige. Det är synd. Är det någon som har kontakter i bibliotekskretsar, så påverka så att den köps in.

  Gilla

 19. På mitt lokala biblioteks hemsida kan man själv föreslå böcker som biblioteket borde köpa in eller i alla fall titta på… Om vi alla föreslår broderiböcker så förstår de att efterfrågan finns… 🙂

  Gilla

 20. Är detta ett fritt forum?
  HANNA,
  jag väntar på svar eller åtgärd efter mina senaste kontaktförsök med dig.
  Det Är faktiskt svårt att få rättelse eller inlägg infört i BRAK.s hemsida.

  Jag tycker det är tråkigt och befrämjar inte lusten att delta i det stora BRAK-flödet.
  Var det inte det som var meningen med denna nya hemsida?
  Bl. annat har jag bett dig rätta uppgiften om min hemsida resp Mahilas Vänners blogg. Samt har jag bett dig lägga till en ny hemsida/butik som hör till Föreningen Mahilas Vänner: http://www.mahila.se. För mig verkar det som att du agerar helt egenmäktigt med allas vår kontaktkanal.

  ÄR DENNA SIDA ETT FRITT FORUM ELLER INTE?
  Jag önskar att de som har erfarenhet av hur sidan eller hela hemsidan fungerar hör av sig här.
  Hälsningar
  Elsa Agélii
  Hedersordförande

  Gilla

 21. Hej Elsa,
  jag har dig på min lista idag & en artikel på hemsidan kommer om Mahalias vänner under veckan. Vi ber om tålamod.

  Vi har tyvärr inte kapaciteten att på samma dag, ibland inte samma vecka, som ett tips kommer in till webb-redaktionen ordna en notis eller artikel. Vi läser allt som kommer in, vi skriver och passar in det i tid till övriga bidrag, och försöker göra så att hemsidan får ett varierande, kontinuerligt och inspirerande flöde.

  Vi har båda (Hanna sköter ju det mesta på hemsidan & jag assisterar) jobb, inkorgar som dignar av mail och dom betar vi av i tur och ordning. Vi ser till att hemsidan har nya artiklar och notiser varje vecka.

  Har ni bidrag ni vill lämna till webb-redaktionen eller om det skulle finnas några synpunkter eller felaktigheter. Ta det via e-post: webb@broderiakademin.nu

  Vänliga hälsningar
  webb-redaktionen
  genom Madde

  Gilla

 22. Jag ber om ursäkt att jag tog upp detta i Forum. Förstår att ni får mycket att göra med h-sidan, men behövde ändå lufta min olust. Det känns faktiskt krångligt att komma till tals i hemsidan, det är kanske bara min upplevelse och jag är kanske särskilt känslig…
  Förlåt, förlåt/Elsa

  Gilla

 23. Det är viktigt att Elsas engagement får stöd av BRAK. Ett projekt där man ger flickor utbildning i broderi och möjlighet till att gå i skolan ligger högt på Skåne syds dagordning.
  Vi har instiftat Världsbroderidagen och hoppas att ”med stygn kunna skapa en bättre värld”. Elsa gör detta handgripligen genom sitt arbete i Indien.Det behövs fler människor som omvandlar ord till handling. Brak kan hjälpa till genom att sprida budskapet om Mahilaprojektet.

  På hemsidan ska det vara högt i tak men jag har märkt att en viss tystnad är märkbar när någon tar upp ämnen som bränner till.Jag vill gärna läsa mer debatt för det är väl inte så illa som en brodös viskade till mig på workshopen i Staffanstorp ”vissa brodöser vill helst ha en egen broderisekt”.

  I Skåne Syd väntar vi nu på drygt 60 broderade fredsduvor från Danmark. Detta är början på ett nordiskt samarbetesom startade på Världsbroderidagen. Vi ska ställa ut duvorna i anknytning till utdelning av FNs fredspris och kommer då också att komplettera med lite broderier som tar upp vikten av yttrandefrihet.

  Elsa, jag är glad för att ditt Indienprojekt ger oss brodöser ett titthål ut i världen. Vi som har turen att bli födda i ett rikt land måste på alla sätt ge hjälp åt människor som har ett svårt liv. Det är ju väldigt påhittigt av dig att utgå från ditt eget yrke som textilkonstnär och omsätta detta till en broderiskola. Jag är imponerad av den organisation som du byggt upp och ser detta och dig som ett föredöme i kvinnligt entreprenörskap där man visar ett etiskt förhållningssätt.

  Kerstin

  Gilla

 24. Alla medlemmar är viktiga & allas bidrag är värda lika mycket:) En artikel om Elsas engagemang kommer som sagt under veckan. Debatt är ofta intressant, spännande och givande och på en hemsida/blogg kräver det kommentarer. Att kommentera är ju helt upp till läsaren och dess lust att kommentera eller inte.
  Må gått där nere i söder / Madde

  Gilla

 25. Jag tror bara att du är otålig. Här i forumet så kan man komma till tals direkt, likaså i kommentarer till enskilda artiklar. Vill man däremot bidra till hemsidan med bilder, artiklar och tips, så får man ha lite tålamod. Ibland kan det ligga flera artiklar på kö för publicering.

  Broderiakademins hemsida är ju för alla medlemmar(& blivande). Den är ju förutom en informationskanal om föreningen näst intill en digital tidning:)

  Må gott, /Madde

  Gilla

 26. In a war someone must die

  Nu ställs Hanne Bangs verk med alla näsdukarna ut på Den Frie i Köpenhamn fram till den 25 november. På YouTube finns också en liten filmsnutt från invigningen. På Facebook finns också all information. Jag skall snart åka och titta på min näsduk. får se om jag hittar den. Det känns otroligt bra att ha fått möjlighet att vara med i det här fredsprojektet.
  Christina Lilja

  Gilla

 27. Jag tycker Hanna och Madde gör ett väldigt bra arbete med vår hemsida. Det finns inte många föreningar som har en så innehållsrik och varierad hemsida. Det vore roligt om flera lokalavdelningar skrev och berättade om sina aktiviteter.

  Gilla

 28. Christina, åh vad kul att det blev en utställning av ”våra” näsdukar. Min finns också där någonstans. Tack för info, ska se om jag kan kika på youtube-videon också.

  Ingalill, tusen tack för beröm, det värmer gott. Jag håller med dig om att det vore kul om fler ”skickade in” eftersom hemsidan ska bygga på medlemmarnas bidrag, men allt är förstås frivilligt. Hoppas alla som känner för att berätta om sitt eget broderande på ett eller annat sätt känner att de vill och får och välkomnas att vara med! 🙂

  Glada hälsningar från Östersund där man idag kunnat läsa om hur broderande varit/är kvinnors form för konstnärligt skapande samt hur att brodera slarvit är den svåraste konsten… Roligt, eller hur?

  Tips:
  Tidigare press med länkar här

  Gilla

 29. Hur ser årets Guldnålsvinnares bild ut ?
  Det vore kul om vi ute i landet fick se den .
  Tidigare fanns den på hemsidan redan lördag kväll.
  Hälsningar till alla från Kristin i Göteborg som inte kunde vara med i Östersund

  Gilla

 30. Även jag vill tacka alla som var i Östersund. Det blev inte riktigt som jag tänkt mig det hela. Jag hamnade på akutmottagningen där fungerade inte riktigt rutinerna när det gällde mig. Dessutom mådde jag inte speciellt bra och orkade inte kämpa. Efteråt känns det som jag legat i dödens väntrum och där befann jag mig i tolv timmar. Jag hade mer än änglavakt, det måste ha varit alla ni som var på årsmötet i Östersund som tänkte på mig. Jag fick en pacemaker på söndagen och kom med ambulansflyg till Lund på tisdagen. Är nu hemma och känner mig mörbultat men lycklig att allt gick vägen. Tack än en gång och vi ses i Jönköping nästa år.

  Gilla

 31. Britt, tack för att du meddelar alla på detta sätt att du är hemma igen och mår förhållandevis bra! Skönt att veta. Jag tror alla blev oroliga när du blev hämtad med ambulans mitt under pågående årsmöte, även om du själv kunde gå ut.

  Krya på dig! från alla oss i styrelsen!
  /Hanna

  Gilla

 32. Kära Britt!
  Tack för att du börjar återhämta dig och för att du hör av dig. Har tänkt så mycket på dig. Fortsätt krya på dig, stor kram!

  Gilla

 33. Så härligt att vi fått igång ett samarbete med danska brodöser. I Skåne SY-d väntar vi nu med spänning på att en stor flock fredsduvor lyfter från Köpenhamn och snart är på inflygning till vår utställning Attityd.
  Världsbroderidagen hoppas vi resulterar i mer nordiskt samarbete.

  Gilla

 34. Britt!
  Så skönt att höra att allting trots allt gick bra, jag är nog inte ensammen om att ha tänkt på dig.
  Vi ses i Jönköping hälsar
  Britt på Gotland

  Gilla

 35. Hej Britt
  Skönt att höra att du har återhämtat dig. Har tänkt på dig och hoppas att vi ses i Jönköping nästa år om inte tidigare i Staffanstorp
  mvh Boël

  Gilla

 36. Britt!
  Skönt att du är hemma och att du fick ambulansflyg hem istället för att sitta på tåget. Ta väl hand om dig nu och försök att ta det lite lugnt ett tag framöver. det är skönt att bara sitta och brodera när höststormarna viner utanför fönstret
  Inga-Lill i Klippan

  Gilla

 37. Hej Brodöser!
  Skummade igenom ert snack och på så vis fick jag veta om youtube o näsduksfilmningen. Det var roligt att få veta att det kommit på plats. Jag tror att jag såg mitt bidrag skymta förbi. Då vet jag att den kom fram och att den visas som det var tänkt. Jag skulle gärna se närbilder på alla näsdukar, men kan inte åka dit. Är det någon som vet ifall den möjligheten kommer att finnas?
  Åsa Nero

  Gilla

 38. Hej styrelsen!

  jag skulle gärna vilja veta hur planeringen av jubileumsfirandet nästa år fortlöper. Vad planeras för Stockholm? Var ska den stora utställningen vara och när? Kanske ni har meddelat detta tidigare och jag har missat det! Upprepa i så fall gärna för mig.

  hälsn Barbro

  Gilla

 39. En fantastisk utställning ”Långsamhetens lov, stygn för stygn” på Södertälje konsthall Luna.
  Kära brodöser och andra ta och se den! Det var väl värt resan jag åkte nämligen pendeltåg
  från Märsta så det tog sin lilla tid, Södertälje kändes som världens ände. Tack Pia och Hanna
  och er andra ”Tokbrodöser” som jag träffade där!

  Hälsningar Berit från Vilda Trådar i Märsta

  Gilla

 40. Tack, snälla Berit. Roligt att du tyckte om det du såg. Och tack för att du kom denna gråa novemberlördag. Tur att pendeltågen gick trots det 🙂

  Gilla

 41. Det var så trevligt att träffa dig och roligt att du slog dig ned och sömmade en stund innan du reste hemåt, det var jag som sydde spöket bredvid dig./Eva

  Utställningen hänger uppe till 27/1 2013 för er som funderar på att besöka Södertälje

  Gilla

 42. Pia, ditt invigningstal skulle säkert göra sig bra i skrift, eftersom det lät så bra! Jag försöker komma ihåg allt men det kommer bara brottstycken i minnet.

  …ett stygn, en känsla, ett stygn , ett liv….

  Har du lust att dela med dig?

  Gilla

 43. TILL ELSA

  TACK!

  Det är så roligt och inressant att få MAHILA-mail. Jag riktigt längtar efter dem och blir glad att de kommer så ofta. Arbetet som du och medhjälpare lägger ner där i byn kryper närmre och jag känner att detta VILL jag stödja. Har nyligen gjort en trevare bland några kompisar för att försöka få till ett litet bidrag till Mahilas Vänner på något sätt. Jag utgår från att även små bidrag är välkomna. Om vi alla försöker i det lilla så blir det stort i Elsahänderna.

  Hur kan vi ”småbrodöser” hjälpa till? Jag föreslår att ni tänker till och vädrar era idéer i detta forum? Glöm inte talesättet: ”Vad stort sker, sker tyst” och att även ett enda strå har betydelse i stacken.

  Så här har jag tänkt: Engagera några broderande vänner. Lys upp vintern med att brodera några alster. Den 30:e juli, Världsbroderidagen, bjuder ni ytterligare några vänner med hjärtat på rätta stället och några ”lappar” i plånboken till Mahilakaffe med broderibullar. Det behöver inte vara något stort pådrag utan en hanterlig trivselstund, om du inte känner för de stora sammanhangen. Då berättar ni om era broderier och säljer dem till era icke-broderande kompisar för ett minimipris som de själva får öka på hur mycket som helst. Ni informerar om Elsas projekt och ber dem sprida budskapet och hur/var man kan få veta mera om det.

  Jag hoppas att jag med dessa ord har väckt några slumrande brodöser till Mahila-liv!

  Hoppas på respons!

  Gunilla

  Gilla

 44. Broderihjälp i Sthlm

  Hej, Jag ska ge bort en kudde i doppresent och skulle vilja ha den lille gossens namn broderat på kudden. Finns det ngn i Stockholm som gör sådant?

  Mvh Thérèse Wikström

  Gilla

 45. Jubileumsgruppen arbetar med denna fråga och har tagit kontakt med ett antal tänkta utställningsställen. Vi kommer meddela var och när, när det är klart.

  mvh Jubileumsgruppen

  Gilla

 46. Hej alla lustbrodöser.

  Ni har fått en ny ordförande, men det är den enda förändringen i styrelsen detta år.
  För mig känns det bra, att styrelsen är den samma när vi nu skall naviger, inför ett jubileumsår.

  Vem är då jag?
  Jag heter Kerstin Anderberg född och uppvuxen i Helsingborg.
  Har varit medlem i Broderiakadein sedan 2002 och är Skånebrodösernas ombud sedan 8 år tillbaka, och är sammankallande i broderigruppen i Helsingborg.
  Jag är en inbiten ”textilare” och arbetar både med vävda och broderade bilder. Har alltid någonting på gång, kan liksom inte sitta overksam.

  Mer får ni läsa om mig när tidningen kommer om någon vecka.

  Hälsningar
  Kerstin Anderberg

  Gilla

 47. Hello,

  I am very interested in learning traditional Yllebroderie and I was wondering if you organise (or know about) any week-end courses please? I live in Ireland so I cannot attend evening classes etc, but if there is a 2 or 3-day course, I would love to attend.

  Looking forward to hearing from you!

  Vänliga häsningar,

  Maaria

  Gilla

 48. Hello Maaria,
  how fun that you found our home on the webb. We are not arranging any classes or workshops at Broderiakademin, but I would recommend you to keep an eye on our calendar where I try to post ”everything” that comes to my attention. Also, I highly recommend Sätergläntan in Dalarna here in Sweden where they have lots of craft classes all the time.

  kind regards
  /Hanna, Broderiakademin

  Gilla

 49. Dear Maria,

  If you contact me and give me your mail address I might be able to help you to get started without having to to travel a long way. Though I agree with Hanna. A course at Sätergäntan would be a marvellous experince for you.

  Gunilla Hildén
  gunilli@live.se

  Best embroidery wishes to you from

  Gunilla

  Gilla

 50. Hej Gunilla,
  Tack för dina ord och din fina idé!
  Först nu hittar jag den här på sidan! Den 16 nov reste jag hit till Öknen så det har varit en del omställningsstök.Bl.a. datorstrul.

  Synd att ingen hakat på dina tankar! Men det hindrar ju inte att det sätter igång fler associationer kring hur de glada BRAK-brodöserna skulle kunna stödja broderande systrar och flickor i bistrare omständigheter.
  Tack Gunilla!

  Jag lägger också ett förslag att Broderimanifestet finns med bland de grundsatser som föreningen vilar på. Se nedan!

  Nu skall jag skriva en ny Mahila-blog om de senaste händelserna i byn!

  Och en god jul önskar jag dig i Skåneland!

  Gilla

 51. HEJ ALLA BRODERIUTÖVARE!

  Vi hade ett Broderimanifest här på sidan i somras i samband med Världsbroderidagen.
  Jag undrar vart det tog vägen?

  Jag tycker att det är en fördjupande och berikande beskrivning av broderiets betydelse här och i övriga världen. .
  FÖRSLAG TILL STYRELSEN: Broderimanifestet bör finnas med bland Viktiga texter under Föreningsrubriken. Eller inta en mer central plats.
  Jag hoppas fler vill ge respons på detta. Och att det tas upp till allmän diskussion i föreningens tidning. t.ex.
  Detta är viktigt! Vilken plats vill vi fylla i världen?

  Hälsningar i den generösa julens tid!

  Elsa

  Gilla

 52. HEJ alla som instämmer i att broderi kan leda till fria, kreativa tankar och idéer.

  Just nu visas cirka 70 st fredsduvor som danska och svenska brodöser sytt då de firade Världsbroderidagen 2012. Duvorna finns på Gislövs bibliotek utanför Trelleborg.Tankarna bakom duvorna finns i manifestet för Världsbroderidagen.

  Elsa och jag fortsätter arbetet med fredsfåglar. Flickorna i Indien kommer att brodera, våra kontakter i Minneapolis, lokalgruppen i Staffanstorp, Trelleborg och efter jul kommer jag också att försöka inspirera elever i svenska två att fantisera och brodera i Mahilaprojektet PIPPI PÅ BRODERI.

  I Trelleborg har jag inlett kontakt med sydvästra Skånes FN-förening som finns med på vår utställning.
  I FNs förklaring om mänskliga rättigheter står”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter”.
  För att få omvärlden att förstå och handla efter detta behövs effektivare och bättre sätt att förmedla kunskaper om innebörden i mänskliga rättigheter. I Stockholm visas just nu en dansföreställning ”Human writes”. Den världsberömde koreografen William Fortsythe har gjort en dansinstallation som tar upp ämnet.

  Jag tror att vi med broderi som uttrycksmedel kan bli en del i att berätta och lära folk något om de trettio artiklar som ingår i FNs dokument om rättigheter till liv och frihet.

  Mahilaprojektet PIPPI PÅ BRODERI kan utvecklas och i samspel med brodöser runt om i världen kan vi använda stygn som hjälpmedel för att skapa en bättre värld. Stygn är ett nonverbal kommunikation utan gränser.

  Fredsfåglar broderas i A4 format, valfritt underlag. Fåglarna sys samman till paneler. Skicka fåglar senast 15 maj till mig eller Britt Lilja i Staffanstorp.vi ansvarar för projektet PIPPI PÅ BRODERI.

  Kerstin

  Gilla

 53. Ang. manifestet:

  I den nya sidan tas inget som vi publicerat bort. Arkivet med inspiration och artiklar växer hela tiden vilket säkert alla märkt och vi i redaktionen fått uppskattning för. Det senaste hamnar högst upp och andra artiklar flyttas nedåt för att efter några veckor ”försvinna” från förstasidan men finns kvar under respektive kategori. Förutom de artiklar vi skrivit i ämnet så har Världsbroderidagen haft en egen sida i huvudmenyn sedan innan sommaren 2012. Den finns under ”kalendarium”. På den finns information om bakgrunden till dagens tillkomst samt länkar till det material som finns tillgängligt inklusive manifestet på olika språk.

  Gilla

 54. Kerstin, jag hade tänkt brodera en fredsduva till Danmark men hann helt enkelt inte så jag tycker det är superbra med nytt intiativ och en deadline som är lite längre bort och efter jul!

  Till andra medlemmar: Kerstin Nettelblads kontaktuppgifter finns med i tidningen, mejla henne för vidare information! 🙂

  Glad advent till er alla!

  /Hanna

  Gilla

 55. Hej!
  Jag ska resa till Bangkok, Thailand, och vill fråga om någon i BRAK har tips om bästa textilbutikerna. Tyg och tråd vill jag fylla resväskan med! Svara direkt till min mailadress, tack! ebba.stalhandske@telia.com
  Hälsningar Ebba Stålhandske, Uppsala

  Gilla

 56. HEJ!

  Som du säkert sett har idén med att brodera fredsduvor nu blivit
  verklighet i Indien. Hoppas att många, många fler i världen broderar fredsfåglar så att premiärvisningen på symässan i Malmö visar att ”schyssta” stygn är ett sätt att brodera för en bättre värld.
  Deadlinen för att lämna in fåglar är 15 maj. I Malmö vill vi visa att broderi är en process och alla som känner lust att uttrycka sin känsla för att fredsarbete även kan uttryckas med nål och tråd kan skicka sitt bidrag till mig eller Britt Lilja ända fram till mitten av maj.

  Vi ser fram emot att din fredsfågel flyger in till oss.

  Kerstin

  Gilla

 57. God fortsättning på er alla i detta avlånga land.

  Hoppas 2013 blir ett lika kreativt år som det år
  som gott har varit.

  Gilla

 58. Låter som en fin ide med fredsduvor!
  Om man är ensam brödös blir det ingen panel men går det bra?
  Din eller britt liljas adress?
  Hälsningar
  Lottie

  Gilla

 59. Hej, nu drar vi igång med våra Vilda Trådar träffar igen!

  Vi träffas på förskolan Solblomman på Sleipnergatan 82 i Märsta

  Första träffen tisd 22 jan, 5 feb, 19 feb, 5 mars, 19 mars, 2 apr, 16 apr, 14 maj, 28 maj och den 11 juni.

  Kl: 18.00- ca 20.30

  Just nu håller vi på med fantasifåglar, så ska vi ha utställning på biblioteket i Märsta med ATC-tanterna från Skåne

  Varmt välkomna

  Gilla

 60. Är det någon som vet om det är försent att skicka in till Kulturlöparen i Umeå?

  Har ett broderi på gång! Hälsningar Berit Erixon

  Gilla

 61. Nu är ATC-Tanterna uppe på Märsta biblioteket samt lite annat:”sommarbroderier” och Fantasifåglar. En liten utställning men naggande god ändå. Välkomna önskar Vilda Trådar!

  Gilla

 62. Hej alla,
  vi fick en fråga på mejlen om när man ska betala medlemsavgift…

  Svar: Verksamhetsåret och medlemsåret sträcker sig från 1 september till 31 augusti. Det innebär att årsavgiften gäller från 1 september till sista augusti nästa år. Årsavgiften bör alltså ha betalats in i september 2012 då Broderiakademin avslutade året med årsmöte och börjar nytt år, vi följer inte kalenderåret. Den som inte betalade då bör göra det snarast!

  All information om hur och var man betalar finns på hemsidan och i varje nummer av tidningen.

  /Hanna i styrelsen

  Gilla

 63. hej
  jag undrar var jag bäst beställer broderi-lingarn online ?
  även andra broderigarner
  men jag hittar inte var jag ska få tag i det
  Tack så jättemycket för hjälpen !
  Eva Hållsten

  Gilla

 64. Hi I lived in Denmark for 20 years and have returned to the Uk. Can anyone help me with identifying an embroidery type.
  While in Denmark I learnt an embroidery technique from Sweden. I have created an embroidery piece for the Embroiderers Guild here in the UK using this style of embroidery. (And they will ask me lots of questions about it).
  So help, what is it called in Swedish. I have searched on the internet and only come up with american references to Swedish weaving, Swedish darning or Huck weaving. I have enclosed the link from America to show what it looks like. I know I learnt the techique 15 years ago from an elderly swedish lady living in Copenhagen.

  http://www.nordicneedle.com/CTGY/A08-00-00.html?gclid=CPvnlMjCu7UCFZTHtAodNQ8AcA

  any help will be much appreciated, I understand and read swedish but I’m not good at writing it.

  thank you so much,
  Sheelagh

  Gilla

 65. Undrar om någon känner till en konsthall eller ett galleri någonstans i Sverige, som kan tänka sig att ställa ut textil konst. Har 10 bilder i applikations-broderiteknik runt dikter ur den grekiska poeten Kostis Papakongos diktsamling ”Snötäckt lykta”. Bilderna är ca 50cm x 70cm.

  Det är ett projekt som jag gjorde med min syster som målar och bor i Skåne. Hon har målat samma dikter som jag sytt, utan att vi kommunicerat med varandra. Det var intressant att se hur olika bilderna blev.

  Vi skulle gärna ställa ut tillsammans och presentera dikterna med tavlorna. Har du något förslag så hör av dig? Några av mina bilder finns i ”Galleriet”

  Ingela Gréau

  Gilla

 66. Vad tycker du om korsstygn? Berätta för mig!

  Jag studerar basåret på HV-skola i Stockholm, och jobbar med ett projekt som är inriktat på korsstygn. Samtidigt som jag själv broderar ett korsstygns-kit, funderar jag på vårt förhållningssätt till olika textila tekniker, främst korsstygn. I mitt projekt vill jag också ta reda på vad människor tycker, tänker, känner inför korsstygn. Väcker det minnen från syslöjdsfröken i lågstadiet? Eller är det ditt årliga broderiprojekt för julmarknaden?

  Jag önskar mig många långa svar från broderi-vänner på denna hemsida, berätta din historia om korsstygn – en känsla, en händelse, ett minne. Det får lika gärna vara en nostalgitripp som en skräckhistoria.

  Svara på detta inlägg, eller maila din historia till mig:
  pernilla AT frykholm.eu

  Vänligen
  Pernilla

  Gilla

 67. Hej! Jag har ett önskemål angående detta forum. Skulle det gå att fixa så det som är senast skrivet hamnar överst, istället för underst, som nu?

  Jag är inte så bra på själva tekniken, så kanske är det inte möjligt att lösa rent tekniskt, men om det går, vore jag mycket tacksam.

  Och tack alla ni som fixar med BRAK-hemsidan! Jätteroligt att se allt intressant här!

  Med vänlig hälsning Agneta

  Gilla

 68. P g a återbud har jag två platser lediga i Sommarbroderiakademin V 30 22,23 och 24 juli på Bohusläns Museum i Uddevalla. Kursen är helt full för övrigt så är du intresserad hör av dig snarast. Först till kvarn gäller!
  Skicka ett mail till pianbates@gmail.com så skickar jag information.
  Du kan också kolla museets hemsida: http://www.bohusmus.se eller batesoblixt.blogspot.com

  Hälsningar

  Pian Bates

  Gilla

 69. Hej,
  Jag letar efter uppgifter om årets stipendiater. Britt Dahné och jag beslöt att två var likvärdiga och skulle få dela på stipendiesumman. Vet att Kristin har skickat bild och uppgift om utdelningen på HDK. Och till Konstfack bör pengar ha skickats.
  Stipendiet är en viktig sak som Broderiakademin genomfört många år. Vi bör få nyheten serverad medan den är färsk!
  Jag har som sagt letat men hittar den inte.
  Vänligen Elsa

  Gilla

 70. Jag skulle precis efterlysa information om stipendiaterna, men Elsa hann före! I medlemstidningen som kom idag finns namnen på stipendiaterna som en punkt på programmet i inbjudan till årsmötet, men inget mer. Jag blir nyfiken. Kan någon berätta!

  Gilla

 71. Hej,
  jag hade helt glömt att vi brukar ha motiveringen till varför stipendiaterna fått Broderiakademins stipendium på hemsidan! Det har varit lite mycket nu, både med bok, tidning och hemsida och livet…

  Finns det fler som vill skriva och hjälpa till med hemsidan hör gärna av er till styrelsen!

  med vänliga hälsningar
  /Hanna

  Gilla

 72. Hej Agneta, tack för fint beröm!

  Alla nya inlägg i forum publiceras även på vår förstasida, i listan med senaste kommenterar. Klickar du på den länken kommer du direkt till rätt inlägg! Tyvärr går det inte att vända ordning eftersom det skulle påverka alla artiklar och kommentarer på hela sidan.

  Den som vill, och är van internetanvändare, kan även prenumerera på forumets kommentarer genom att lägga till RSS-länken i en RSS-läsare som t.ex. Feedly.com.

  /Redaktionen genom Hanna

  Gilla

 73. I would love to join your group, but sadly do not understand any other language and am wondering if there is anyway to have something here in English. I live in South Africa and english is my home language. I just love embroidery and to see what others work on and discover is always of interest to me.

  Gilla

 74. Hi Susan,
  thank you so much for your kind words about the site and our member’s beautiful embroidery featured here. This site is created by Sweden’s Embroidery Guild (Broderiakademin) and therefor mainly in Swedish though we welcome anyone interested in embroidery to visit and leave such kind comments as yours! Thank you!

  At this time we do not have the money or time to translate the site, but you can run it through Google Translate to get a broad view of our subjects, though some words get translated wrong of course, you will be able to follow some of the articles. Thanks for your interest!

  Broderiakademin.nu through google translate.

  Happy World Embroidery Day!

  kind regards
  /Hanna Andersson

  Gilla

 75. Danska textilkonstnärer tog tillfället i akt att på Världsbroderidagen komma i kontakt med broderiintresserade betraktare. Inte mindre än sex aktiva konstnärer hann vi med att träffa och prata med under vårt besök i Köpenhamn. Detta är helt i linje med den filosofi som finns inskriven i broderimanifestet..Ett landkan inte existera utan olika kulturformer och precis som med vår mat, köp hemodlad textil när du ska uppvakta vid födelsedagar, pensionsavgångar osv. Hoppas fler textilkonstnärer nästa år använder Världsbroderidagen till att marknadsföra sig och som de lustbrodöser vi är i Broderiakademins ställer vi oss väl bakom detta? Det måste vara möjligt för textilkonstnärer att leva på sitt arbete och viktigt att Sverige har råd att textila utbildningar på många nivåer.

  Gilla

 76. Missförstå inte” hemodlad textil” jag menar naturligtvis broderier av textilkonstnärer verksamma i vår närhet

  Gilla

 77. Glöm inte bort att Kinaresors Kerstin Andersson och jag har arrangerat en resa till Knitting and Stitching Show och lite till den 8/10- 14/10. Det blir ett möte med ”Fine Cell work”- en grupp konstnärer som arbetar med broderi med fångar och deras resultat är fantastiska- förutom att man kan minska medicinerna hos deltagarna så tillverkas fantastiska saker. Det blir en workshop med Dorothy Tucker i City and Guilds nya lokaler där vi får se deras samling av kantha broderier. Möjlighet att vara två dagar på Knitting and Stitching Show och en del annat. Välkomna att titta på resan på Kinaresors hemsida! Det vore kul om du kom med! Anna

  Gilla

 78. Hej Irene,
  nej du har inte missat inbjudan. För någon inbjudan har ännu inte gått ut, eller skrivits. Den kommer i september efter styrelsemötet som vi har nästa helg. 🙂

  All information om årsmötet finns i senaste numret av tidningen, så kikar man där kan man redan nu börja boka boende och resan, så kommer mer info så småningom.

  Blankett till Guldnålstävlingen (temat i år är flamma) finns redan nu under viktiga dokument i menyn (under föreningen).

  Vi ses i oktober!

  /Hanna

  Gilla

 79. Vilda trådar startar upp igen tisdag den 3 sep på förskolan Solblomman i Märsta 18.00,
  så fortsätter vi varannan vecka: 17/9, 1/10, 15/10, 29/10, 12/11, 26/11 – 2013
  Kontakta Berit Erixon för mer information: 08-591 187 55 eller 070- 53 18 419.
  Välkommen till vår grupp som varit igång c:a två år. Vi jobbar med lite teman, vi har hunnit med två utställningar på Biblioteket under åren och även haft ATC-tanterna på besök till vår utställning.

  Varmt välkomna önskar Vilda Trådar

  Gilla

 80. Vi fick ett sista-minuten-tips:

  Hej!

  Jag har just kommit hem från en utställning som jag hoppas många textil- och broderiintresserade skulle se. En utställning med några av Anna Casparssons fantastiska fria broderier. Den slutar redan 2/9, så det är kanske lite sent att tipsa – men jag har inte vetat om den förrän nu.

  Utställningen visas på Nacka konsthall/Dieselverkstaden i Nacka. Här kan Ni läsa mer om den: http://dieselverkstaden.se/evenemang/moten-anna-och-marja-casparsson-i-en-gemensam-utstallning/

  Varma hälsningar
  Gunilla

  Gilla

 81. OBS OBS OBS OBS. ÄR DET NÅGON SOM FÅTT MED SIG ETT KUVERT HEM? KRISTINA BLIXT SAKNAR ETT KUVERT. ANTINGEN STÅR DET KRISTINA BLIXT ELLER BARBRO HURTIG PÅ UTSIDAN. HÖR AV ER

  Gilla

 82. Det står inte kristIna blixt på kuvertet utan pian bates.pp baksidan står mitt namn.kuvertet. är frankerat.
  Hoppas alla letar för innehållet är min redovisning av brev i idistanskursen o oersättligt.

  Gilla

 83. Hej! Jag har en liten fråga till er. Det är så att jag har en hel låda med gamla broderimönster av Clara Weaver. Jag har hört att det skall finnas en stark andrahandsmarknad för mönster och undrar om någon här kan ge mig tips och råd om vart jag skulle kunna sälja dessa mönster och eller en kontakt till någon som kan tänkas veta mera. Mvh Marga (Bohuslän)

  Gilla

 84. Hejsan Marga
  Du kan testa Tradera. Där är det många handarbetsintresserade som både säljer och köper.
  Lycka till.

  Gilla

 85. Madelene och Hanna! Kan ni inte rensa upp lite i Forum. Varför måste vi ha årsgamla inlägg, räcker väl med ett halvår eller kanske ännu mindre.

  Gilla

 86. Stort GRATTIS till Stine van Wynsbergh som kommer med på Liljewalchs vårsalong med sina yttrandeluvorna. I Skåne Sy-d är vi jätteglada över att du var med på vår STYGN utställning i höstas och vi ser framemot nytt samarbete till sommarens utställning PIPPI PÅ BRODERI på Köpmansmagasinet i Smyge under juni månad.

  Gilla

 87. Ingalill, du har rätt. Det får bli nyårsstädning i december. Just nu håller vi på med tidningen och gnor som små djur. 🙂

  Gilla

 88. Japp, jag håller med dig Kerstin. Stort grattis till Stine! Nu blir det ännu roligare än vanligt att gå på Vårsalongen i Stockholm, eftersom vi fått chansen att träffa Stine och se lite av hennes konst. Jag längtar redan!

  Gilla

 89. Efterlysning!
  Jag önskar komma i kontakt med medlemmar ur ”Franska knutar” där min mor, Gunnel Edenholm, var medlem. Om du kände henne och läser detta, hör gärna av dig till mig. Mvh Annika

  Gilla

 90. Hej!
  Jag pratade med ansvarig för ”Kulturlöparen” i Umeå nu i veckan och hon bad mig be oss BRAK-are att sy bidrag till den pga att de har svårt att komma upp i längden de satt som mål. De vill att bottentyget ska vara av naturmaterial och att tyglappen ska vara 23*23cm (20*20cm får broderas på och 1,5cm per sida ska vara sömsmån.)(De har ändrat lite, de sa 1cm sömsmån tidigare.) Det skulle vara roligt om vi kunde bidra med många broderier! Deadline är 31/12-2013 eller några dagar efter. (Tidigare besked: före jul 2013.) Det står om ”Kulturlöparen” på BRAK-hemsidan, bl a om gotländska bidrag med får.
  Med vänlig hälsning
  Agneta

  Gilla

 91. Hej!

  Vår grupp Textila Äventyr i Västra Frölunda Göteborg har just nu en utställning Botaniskt Broderi, i ett växthus i Botaniska trädgården. Utställningen pågår tom den 6/1 2014. Men för dom som inte har möjlighet att se den finns här en länk till en liten film som en av våra besökare har gjort

  Gilla

 92. Det var en trevlig liten stund jag fick genom att titta på filmen. Trevligt sätt att presentera en utställning på.

  Gilla

 93. Hej,
  Så har då höstens tidning ramlat ner i brevlådan. Lika trevligt som vanligt att blädra i. Längtar efter kvällsfikat så jag kan få läsa ordentligt.

  Gilla

 94. Såg ”Bröstdukar” i en bok om yllebroderier idag, kom på att jag var i Bergen i Norge i höstas och såg en fantastisk utställning om bröstdukar på Hordamuseet i Bergen. Bröstdukar används till folkdräkterna eller bunaderna som det heter i Norge.
  Vilka fantastiska broderier, så är det någon som ska på resa till Bergen så är den väl värd att ses. Pågår till den 18 maj 2014.

  Gilla

 95. Ang ”Broderade berättelser” utställningen i Jönköping. Gå in på P4 EFTERMIDDAG JÖNKÖPING, den 20 januari. 1:11:50 in i programmet så hör ni Boël och Ingalill bli intervjuade

  Gilla

 96. Årsmötet 2017
  Hej. Var på hugget när det gäller resor till Umeå i mars 2017. Det är schlagerfestival final i Sverige den helgen och tågresorna från Stockholm och ner mot södra delen av landet är redan slutsålda vad gäller söndagen.
  Flyget har inte släppt några tider och biljetter än, så bevaka om ni tänker flyga.

  Gilla

 97. Hej!

  Jag letar efter brodöser för ett uppdrag för ett Amerikanskt företag som jag arbetar för som heter Roman and Williams GUILD NY (www.romanandwilliams.com). Vi leasar efter utförande av allt från enkla monogram till lite mer komplexa broderier. Om någon är intresserad eller vet någon som skulle kunna vara, hör av er pa aposten ovan!

  bästa hälsningar,

  Fredrika

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.