Collage: Madelene Edlund

Det har skrivits så mycket om att det har skickats in så mycket broderier i år till vårsalongen, att det kunnat fylla en hel salong med bara broderier. Det är ju konstigt då att det var så få broderier antagna. Av vad jag kunnat se på Liljevalchs hemsida var det bara tre broderier. Och det är ungefär vad det har varit de tre gångerna jag har haft mina verk antagna. Det verkar inte som de som varit antagna i år är med i Broderiakademin, eftersom de inte skickat in sina broderier till BRAK, så därför tänkte jag visa ett av dom som jag hade med förra året. Ett har jag med redan i galleriet.

Lillemor Lindbom

Det heter Den gudomliga geometrien och handlar om att det är samma proportioner och mått i både ett kristet och ett muslimskt byggnadsverk. Det andra som var antaget var Den gudomliga ironin. Den fina skylten visar att här ligger det en kung begraven. X Ray = f d kung. Han ligger i sin grav med en guldkrona på huvudet. På graven växer det förgätmigej för att man inte ska glömma honom.
Det ironiska är, att trots allt detta har han inte längre någon makt – Sum sine regio. Denna text är hämtad från Albert Pictors lyckohjul, ett motiv som finns i flera av hans kyrkomålningar. En ung man är på väg uppför hjulet och till honom hör texten: ”Jag kommer att regera/få makt.” Överst på hjulet sitter en man som säger; ”Regio – Jag regerar/har makt”. En äldre man är på väg ner från hjulet: ”Jag har regerat/haft makt.” Under hjulet ligger en död man och hans textremsa lyder: ”Sum sine regio – Jag är utan makt.”

Lillemor Lindbom

Jag har även gjort ett broderi som heter Den gudomliga tragedin. Terrordåd och krig har för det mesta skett i religionens och Guds namn. Här är en buddastaty som sprängdes i Afghanistan. En skugga av Buddan finns kvar i valvet. En kristen kyrka har bombats så det är hål i taket från vilka månstrålarna faller ner på golvet. Och det är samma måne som lyser över båda de religiösa verken.

Text och foto: Lillemor Lindbom

En reaktion till “Broderi på vårsalongen

  1. Väldigt mycket mera än ett broderi! Fängslande!Reflektioner föds. Broderi har så många ansikten och uttryck.Det håller för att skapa k o n s t. Varje gång jag konstaterar detta skulle jag vilja basunera ut det till alla i hela världen, för det finns så många som ser ner på broderi och har fördomar om dess möjligheter.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.