Ur det digitala e-zinet &stitches som handlar om broderi

Det finns mycket inspiration att hitta på internet när det gäller broderi just nu. Mitt senaste fynd är en digital broderitidning (så kallat zine) som heter &Stitches (uttalas ”and stitches”). Temat för zinets första nummer var färg och broderi, temat för nummer två är böcker och broderi. Det innehåller bland annat bokrecensioner, bokstäver, broderiböcker, mönster med böcker som tema, beskrivningar och inspiration.

Vinn ett exemplar!

Vi har ett nummer att ge bort till någon av er! Vill du få chans att få det senaste numret skriv en kommentar nedan där du berättar vad du håller på och broderar, syr eller pysslar med just nu (eller vad som inspirerar dig)!

& Stitches #2

En digital tidning är en pdf-fil som du själv kan ladda hem till din dator när du har köpt den. Sedan kan du läsa alla de 58, härligt layoutade sidorna på en skärm – eller skriva ut alltihop eller delar på papper och läsa vart du vill.

Zinet är på engelska och är gjord av danskan Carina Envoldsen-Harris som bor i England, och Nicole Vos van Avezathe. Zinet kostar bara 4.50 pund (ungefär femtio kronor), och det är den väl värd. Vinner du inte kan du köpa tidningarna i &Stitches Shop.

Alltså, för en chans att få det senaste numret av &Stitches skickat till din e-postadress skriv en kommentar nedan där du berättar vad du håller på och broderar! Vi kontaktar den som vinner om cirka en vecka, du kan kommentera fram till den 12 maj!

22 reaktioner till “Elektroniskt zine om broderi

 1. Just nu håller jag på att sy mjuka hockeypuckar -det är ju hockey vm!
  De har samma storlek som en vanlig hockeypuck, i svart tyg och med broderade dekorationer på en sida. Bland annat en silluett av en hockeyspelare och ‘tre kronor’ i gult och guld. De ska testlekas med tillsammans med syskonbarnen i helgen.

  Gilla

 2. Jag broderar ett stort träd i vilket och under detsamma vistas djur som barnen, barnens pappa och deras morfar ritat. Det är bl.a en fruktansvärd gepard en lång giraff och ett par snälla får. Jag funderad länge på hur jag skulle göra lövverket eftersom jag ville ha det lite ”bulligt”. Till slut gjorde jag ett experiment med att göra en slags stygn som ryaknutar i olika gröna yllegarn runt en blomsterpinne. Det blir rätt bra tycker jag. ”Löven” står ut och tål att pillas på.Men det är många löv på ett träd!!

  Gilla

 3. Jag är mitt inne i ett projekt som heter ”Beddinge i mitt hjärta.” Bor numera i min fäderneby Beddinge på sydkusten och har mina rötter djupt i den skånska sanden. Mina förfäder var fiskare. Jag är 63 år gammal och känner nu att jag har kunskaper och minnen från mitt Beddinge som yngre saknar. Varje hus på de båda fiskelägena här har sin historia. Människorna som befolkade min barndom har sin.Den gamla dialekten kan jag, men den är nästan utdöd. Utifrån detta perspektiv broderar jag med nostalgiska trådar bilder som försöker fånga känslor, upplevelser,ett dialektalt uttryck, minnen och motiv från naturen här med betoning på det kustnära.
  I själva verket håller jag på att gräva i min inre skattkammare,inser vilken rikedom som gömmer sig där och finner retroaktiv livsglädje i att försöka uttrycka den med nål och tråd. Det innebär både njutning och vånda. Ofta är viljan starkare än förmågan att gestalta det jag vill ha fram.
  Som exempel kan jag berätta att jag ville fånga minnet av de sommardagar i barndomens tid,då hela Beddinge doftade av tjära från de nytjärade ålagarnen, som breddes ut på de blommande strandängarna för att torka. Doften av tjära och gulmåra låg och dallrade i sommarvärmen över fiskeläget, blåklockorna var intensivt blå, där de stack upp i maskorna i fiskenäten. Sommarlovet var oändligt och solen sken. Fiskaregubbarna jobbade och slet så svetten lackade medan en liten tös fick hjälpa rill att servera dem kall öl eller sockerdricka.
  På golvet i byns affär hittade jag en dag ett tunt plastnät. Vilken lycka! Det strök jag fast på en bit tyg och vips var det nytjärade garnet ett faktum i mitt broderi. Sedan fick det bli en del gulmåre- och blåklocksstygn. Från ett svart plasttråg, vilket hade hyst cocktailtomater, rev jag några slarviga bitar och fäste på broderiet. De fick blev utmärkta som stelnade tjärklumpar och var jättelätta att sy fast på tyget.
  Jag har blivit lovad att få hänga mina bilder i garnhuset till sommaren, när byalaget ordnar sin årliga Fiskets Dag och då många gamla och nya Beddingebor och sommargäster kommer för att ta del av byns historia, fynda på loppis, lyssna på dragspelsmusik i strandkanten, käka en sillamacka, ta en lott, titta på Georg Oddners gamla film om älafisket på sydkusten och beskåda gamla fiskeredskap.

  Broderi är så mycket mera än broderi! Broderi är liv! Broderi är kommunikation! Broderi är betydelsebärande!

  Gilla

 4. Just nu håller jag på att brodera en uggla i tredimensionellt broderi. Vi i lokalgruppen Katrineholm har haft just tredimensionellt broderi som tema under våren. Det blev dock lite sent att starta detta då vi tidigare jobbat hårt med att göra ett Katrineholmslöv till Liljevalchs lövutställning. När ugglan är klar funderar jag på att få till en fisk i tredimensionellt broderi. Samtidigt stickar jag vantar som jag sen ska brodera mönster på.

  Gilla

 5. Jag har nyligen gått med i lokalgruppen i Staffanstorp. De har tidigare arbetat med hjärtan med texten ”finns det hjärterum så finns det stärterum”. Jag tog mig an utmaningen att göra ett eget och nu är det klart. Det blev ett livsbejakande hjärta där färgerna (rosa, turkost, vitt orange och guld) påminner mig om Indien och en påse karameller.

  Gilla

 6. Sliter just nu med problemlösandet av hur jag på bästa sätt skall lyckas brodera ansiktena på två broderade små påskkärringar. Påskkärringarna föreställer mina nu vuxna barn.

  Jag tror att jag har kommit in bit framåt i problemlösandet. Skall nog fälla in en liten bit hudfärgat bomullstyg där ansiktena skall vara. Tygbiten är färgat med hjälp av två tepåsar svart te + en tepåse Roibus samt aningen röd textilfärg. Det har blivit perfekt hudfärg.

  Bakgrunden till påskkärringarna är ett fototryck gjort i bläckstråleskrivaren på en bit damastduk. Motivet är hämtat från Gamla Linköping.

  Gilla

 7. Broderar på lovsången till min make. Ett litet ATC-kort, som någon skall få så småning.

  Gilla

 8. Jag blev så lycklig över alla blommor, som nu slagit ut i naturen. Blev inspirerad av alla vitsippor, som dansar runt bland träden. Jag broderar en blombalett. Där har en blå orkidé( a la Karl-Axel Pehrsson) den manlige huvudrollen. Kul att fantisera!

  Gilla

 9. Jag har flera broderier igång, ett resebroderi som får åka pendeltåg och växer fram efterhand, lite som en fri märkduk.
  Sen har jag små ylleklädesrutor med yllebroderi som ska bli en kudde ihop. Just nu jobbar jag med nejlikorna, och rosen är stöpplad och klar att brodera. Och så blir det nåt ATCkort per vecka!

  Gilla

 10. Just nu arbetar jag med två olika broderier ett återbruksbroderi där jag tänkt försöka använda lite elektronik i broderiet, lite ljus behövs nu även när vi går mot vår. Ska bli kul om jag lyckas. Blev också inspirerad att göra ett näsduksbroderi mot krig. Så det håller jag på med nu att utveckla en lite invecklad ide vilket känns kul.

  Gilla

 11. Just nu broderar jag inte alls. Jag är nämligen opererad i min högra axel och får vänta med broderadet i ytterligare fem veckor. Men då ska jag göra färdigt mitt giraffbroderi, som jag började på på Bates och Blixt veckoslutskurs samt mitt Kanthabrev i deras distanskurs. Jag har flera ideer på ”lagombroderier” att ta med i båten i sommar och fler får jag genom att besöka BRAKs hemsida.

  Gilla

 12. Hej! Just nu är jag med i en”stygnhälsning”. Som ett kedjebrev ungefär, fast man får tillbaka sitt eget broderi i dlutet. Vi är 12st som broderar på varandras broderi. Temat är-Dalahästar. Alla börjar brodera på sitt eget tyg, som man väljer själv, iInspirerad av temat. Sen efter en månad sänder man den vidare till nästa namn på listan. Efter 12 månader kommer den tillbaka färdigbroderad. Samtidigt har man broderat på 11 st broderier som tillhör de andra brodöserna. Jättekul och spännande. Ingen blir den andra lik!

  Gilla

 13. Atc kort.
  Enkelt att ta med man kan använda alla tekniker
  Och de är roliga att byta.
  Atc är det perfekta skissblocket.

  Gilla

 14. Broderar bilder till en samlingsutställning på Bryggeriet i Nora. Det går långsamt och mödosamt och jag hoppas innerligt att de blir klara i tid! Utställningen pågår 16 juni – 5 augusti. Håller också på med kuddar till en annan utställning. Men kuddarna behöver inte vara färdiga förrän i början av september.

  Gilla

 15. Jag håller på med både det ena och det andra. Näsduksbroderi mot krig, Broderi ”To Russia with love”, ATC-byten på Facebooksidan ”Vi som broderitwittrar för en bättre värld” samt förbereder en broderiövning till ett gäng som åker till Ingmarsö i helgen. Tja, det får räcka så.

  Gilla

 16. Näsduksbroderiet just ivägskickat,Broderi ”To Russia with love. Vi som Broderitvittrar för en bättre värld håller mig igång,det börja med wordpet,sen tänkvärda meningar och nu är det ATC för hela slanten… till det är det 3 utställningar till sommare, tur att jag är pensionär…

  Gilla

 17. Har just målat en tygbit med akvarellfärg, lite olika bakgrunder och broderar nu på detta. Kanske kan det bli något mittimellan.

  Gilla

 18. Just nu broderar jag ”Inspired by Sonia Delauney”. En fantastisk kvinna som levde under nästan hela 1900-talet och som broderade, tryckte och gjorde kläder till många kända personer. Hennes tyger och broderier är lika moderna idag som de var på 30-talet när hon stod på topp. Kolla bara kappan hon designade för Gloria Swanson, den kan jag tänka mig att bära idag.

  Just nu pågår en utställning på Louisiana i Danmark om Advant gardens kvinnor, där Sonia var en av dem. Har du inte sett den tveka inte åk dit.

  Pian Bates

  Gilla

 19. Just nu broderar jag färgglada krummelurer på jeanstyg, det ska bli nyckelband, finns det något mer irriterande än att leta efter nycklar när man har bråttom, med ett färgglatt band hoppas jag att nycklarna ska synas bättre.

  Gilla

 20. Tack för alla fina broderiberättelser!

  Tävligen är nu avslutat och avgjord med hjälp av the random number generator som jag brukar använda för att ”slumpa” fram en vinnar i tävlingar på nätet.

  Vinnare var Eva Bruce. Grattis Eva! Hoppas kommer gilla e-zinet och bli inspirerad av dess innehåll. Carina kommer skicka det till dig inom kort.

  Gilla

Kommentarsfältet är stängt.