World Embroidery Day banner and Elsa Agelii
Bettina Andersen

Dags att börja planera sommarens aktiviteter? Ja tänk, snart är sommaren här! Broderiakademins lokalavdelning i Skåne tipsar om sina aktiviter på Världsbroderidagen som instiftades förra året. Skånegruppens broderimanifest om Världsbroderidagen, översatt till flera språk, kommer inom kort upp på hemsidan. Håll utkik!

Bettina Andersen är dansk textilkonstnär. Bilden är tagen under en workshop där vi fick lära oss att maskinsy en bas för vidare broderier. Bettina kommer att inviga detta års Världsbroderidag som är den 30 juli.

Vi i Broderiakademins lokalgrupp Skåne SY-d skickar en förhoppning om att vårt grannland Danmark, liksom andra lokalgrupper runt om i landet och övriga världen, kommer att fira Världsbroderidagen tillsammans med oss!

Detta år firar vi Världsbroderidagen i Köpmansmagasinet i Smygehamn. Vi hoppas att fler lokalavdelningar vill hjälpa till att göra den 30 juli till en skapande dag.

Efter invigningen har vi jättesyjunta för alla besökare och visningar av vår utställning Tantastygn. Där finns bland annat 94 broderade tanter på catwalken. Tack alla ute i landet som sytt, ni kan inte ana vad dessa miniatyrkonstverk blir beundrade och väcker känslor hos betraktarna. På en eftermiddag kanske man inte hinner med ett helt broderi men vår målsättning är att väcka lust. Vill vill även berätta om att Broderiakademin finns i hela landet och till oss är alla välkomna.

Vi ses i sommar!

Text och bild: Kerstin Nettelblad

8 reaktioner till “Inför Världsbroderidagen i Skåne 30 juli 2012

 1. Kul att det blir i år igen för nu har jag chansen att komma! Får man vara med fast man ”bara” är f d medlem i Broderiakademin?

  Blev så inspirerad när jag träffade Elsa Agelii på Lilli och Prinsen på Waldemarsudde och även av Hemslöjdens utställning på Liljevalchs, så nu ska jag verkligen masa mig upp ur broderifåtöljen och ta mig till Smygehuk!

  Gilla

 2. ALLA som är intresserade av stygn för en bättre värld är välkommna att delta i vår syjunta på Världsbroderidagen.

  Denna dag vill vi uppmärksamma betydelsen av skapande verksamhet som ett verktyg för fred och frihet.
  Broderi kan inspirera till bättre förståelse mellan människor och i möten med andra brodöser kan vi också få igång en debatt om de orättvisor som finns i vår värld. I Skåne- syd vill vi ta upp vikten av att hushålla med jordens resurser. Vårt tema är TANT och en riktig tant vet värdet av av att ta tillvara det stora kapital av textilier som finns i ett hem. En tant är duktig på att ändra om gamla kläder till något nytt och häftigt och en tant kan inte minst konsten att hitta nya användningsområden för utslitna plagg.
  Du kan inte ana hur många rebelliska tanter det finns i vårt land!

  Vi stöttar som du vet Elsas Indienprojekt som ger flickor möjlighet till skolgång. På en bit av utställningsytan har Elsa ett broderi, Anita Lindahl har ett broderi av Taj Mahal och där finns också ditt broderi om Vatten och liv.
  Broderi är lust och glädje men textilhandel är också en viktig puzzlebild i världshandeln som tyvärr sätter igång många krig.
  I Skåne Syd vill vi visa att i vår välfärd kan vi stötta skolgång för flickor. Utbildning är ett sätt att arbeta för fred i världen.

  Välkommen till Smyge!

  Kerstin

  Gilla

 3. Jo Världsbroderidagen kommer att bli något alldeles extra!

  Och alla som vill var ni än befinner er kan vara med! Man tar sitt broderi, gärna tillsammans med någon likasinnad och sitter på stranden, på tåget, på torget, i parken… För att markera att det rör sig om en manifestation för broderiet kan man göra en vimpel,Hanna har ritat en, den lär finnas här på hemsidan, Var är den Hanna? Sen sätter man upp den på en lång pinne och sticker ner den i marken. Broderimanifestet finns också här på hemsidan att skriva ut. Och det är glada och viktiga, allvarsamma tankar om varför vi broderar. Skriv ut det om du har möjlighet, åt nyfikna att läsa!

  På vår blogg för Mahilas vänner finns två vernissagekort och mer material om arbetet i ”vår” indiska by.

  Förresten man kan stödja det arbetet på många sätt! Kolla bloggen!
  Hälsningar
  Elsa

  Gilla

 4. Elsa igen!!!
  Jag ser att min bloggadress inte kommer med i texten ovan, Så nu lägger jag in den HÄR:
  Detta är adressen till vänföreningens blogg för dem som vill veta mer om arbetet i den indiska byn.www.mahila-indianembroideries.blogspot.com

  Detta arbete visas även på Waldemarsudde i utställningen Lilli och Prinsen. t.o.m. 16 sept.
  Det är för övrigt en stor utställning av textil konst genom åren med betoning på senare år. Se den!!

  Gilla

 5. Ja, jag kommer men letar efter var i Smyge det är – kanske oväsenligt att veta i ett litet samhälle? – och framför allt när på dan det startar! Jag sover i Malmö innan och ska ta mig till Smyge på morgonen – lätt efter vad jag förstår. Ska man ha nåt med sig?
  undrar
  Monica

  Gilla

 6. Evenemanget börjar kl.13 med invigning av brodös Bettina Andersen, Danmark.

  Elsa Agélii läser upp manifestet för världsbroderidagen och så blir det en allsång.

  Tag med ditt eget broderi för det ska bli en jättesyjunta i Köpmansmagasinet.

  Det blir visning av utställningen ”Tantastygn” kl.14 och 15.

  Hälsningar,
  Margaretha

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.