Broderi kan bevara minnen, men också väcka berättaren inom oss till liv. Maja Ek i lokalgruppen Öland/Kalmar som har broderat ett husminne. Här delar hon med sig av sin berättelse kring barndomshuset och minnen kring det. Maja skriver:

Det finns tre hus jag minns tydligast, och dessa har nog spelat en viss roll i mitt liv.

Maja Ek

Ett av mina barndomshem, i en liten småstad, låg nära havet. Det var ett stort vitrappat funkishus, med vackra hängbjörkar utanför som bildade fantasieggande mönster i såväl solljus som månsken inuti rummen. Trädgård med fruktträd, bärbuskar, grönsaksland, rotfrukter, samt tobaksodling.

Det var under krigsåren i Finland på 40-talet då det var viktigt att vara någorlunda självförsörjande. Huset som min pappa både ritade och byggde själv fungerade också som inkomstkälla, halva huset var lägenheter som hyrdes ut, den andra halvan disponerades av oss. Det var ett sätt att bidra till försörjningen då min far låg inkallad och senare arbetade i Sverige i långa perioder.

Vintrarna var gnistrande kalla och snörika. Huset värmdes upp med ved och det fanns ett stort pannrum som var varmt, och där samlades hyresgäster och de närmaste grannarna då flyglarmet lät, i tron att det kunde fungera som ett sorts skyddsrum. Hur min mor orkade med allt arbete och ansvar, det förstår jag inte idag. Hon har senare berättat att hon avskydde månsken, eftersom de ryska bombplanen kom då.

Sedan är det mormor och morfars lilla röda hus i slutet av en skog med åkrar och ängar i blickfånget. Rosor som doftade runt huset, syrener, fruktträd, odlingar. Jag tog bussen själv i tidig ålder och åkte till dem, oanmäld. Jag fick gå på en liten skogsstig med tallrötter som stora ådror genom en riktig trollskog, innan jag var framme, sedan knackade jag på och klev bara in, dörrarna var olåsta på den tiden och jag blev alltid lika kärleksfullt mottagen av dem.

Hela livet har jag nog letat efter det vita funkishuset och den lilla röda stugan. Björk är ett av mina favoritträd, tallskog likaså. Doftande rosor och syrener, samt fruktträd är ett plus, närhet till havet likaså.

Jag gjorde en kompromiss och bodde i många år, när barnen var små, i ett stort rött hus med vita knutar. Där fanns också två stora gamla björkar framför huset, syrener, rosor och fruktträd.
Av dessa tre hus väljer jag mitt första barndomshem, funkishuset.

Text och foto: Maja Ek

15 reaktioner till “Maja minns och broderar sitt barndomshem

 1. Tack för att vi får se ditt barndomshem och ta del av dina minnen. Broderitrådar som tar omvägen om det som göms i hjärtat förmedlar det djupt mänskliga och berör oss som får se det.

  Nål+tråd=liv

  Gilla

 2. När jag såg denna bilden tänkte jag på när jag var fyra-fem år och tillsammans med mamma och min kusin Håkan hälsade på hos min faster och farbror, Wivan och Wincent i Borgholm, Det var några tyska eller ryska plan som flugit ”fel” och bombade i Slottsparken, där vi nästa dag var och tittade på hålen i marken. Farbror Wincent som var taxiägare kom hem mitt i natten och sade åt oss att inte gå och lägga oss igen utan att gå ut i förstun, där han trodde det var säkrare. Alltså på tal om pannrummet.

  Annars har detta inslag inget med broderi att göra, utom kanske det, att min faster var väldigt duktig på att brodera och hon satte ihop mönster själv. Har kvar några av hennes broderade dukar och det är ju roligt.

  Gilla

 3. Tack för den fina bilden! Jag har också minnen från den tiden. I Norrland när vi satt i källaren och hörde plan flyga över … Andra minnen dyker också upp … Träd, björkar minns jag starkt däruppe!
  Du har gett inspiration ! Hus var en mycket god idé’!

  Gilla

 4. Hej Kerstin,

  tack för din kommentar av mitt broderi ” Husminne ”

  Önskar dig en trevlig vår, för det blir väl en i år också ?

  Med vänliga hälsningar Maja Ek.

  Gilla

 5. Hej Eva,

  ett sent tack för din kommentar av mitt broderi ”Husminne”

  Det är roligt om jag kan inspirera någon annan också. Det är väl litet det som är meningen med Broderiakademien bl.a.

  Vänligen Maja Ek

  Gilla

 6. Hej Lillemor,

  såg att du hade tittat på mitt broderi om barndomshemmet och att det hade väckt minnen hos dig. Ett litet sent tack, men bättre sent än aldrig heter det ju.

  Med vänliga vårhälsningar !! Maja Ek.

  Gilla

 7. Hej Pia,

  Tack för din kommentar. Har inte tittat på kommentarerna förrän nu.

  Med vänliga hälsningar Maja Ek.

  Gilla

 8. Hej Madde,

  tack för att du tittat och kommenterat mitt broderi.

  Trevlig fortsättning på den annalkande våren.

  Vänliga hälsningar Maja Ek.

  Gilla

 9. Hej,
  Vilket fint broderi..och så roligt när det finns en historia runt den. Vilken konstnär du är. Precis som att måla, men med nål och tråd.
  MVH
  Margit

  Gilla

 10. Tack Margit.

  Jag såg din kommentar först idag 20150215. Blev glad hela dagen.

  Nu är det så underbara dagar med sol och dagsmeja här i Stockholmstrakten, där jag bor numera efter några års boende på andra orter.

  Hälsningar Maja.

  Gilla

 11. Härligt att läsa om minnen som kommer upp och bearbetas/arbetas med.
  Var en helg på kurs hos en härlig människa utanför Kalmar där vi fick brodera ett minne och det gav så mycket mer än ett broderi. Saker jag tog för givet i min barndom som följt i glömska, kom upp och bearbetades och jag kom på att jag haft en fantastisk barndom.
  Det här är inte bara fritt broderi, det här är så mycket mer.
  Nybliven medlem /Åsa L, Sävsjö

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.