Detalj av triptyken Branden i Uddelvalla

Broderiakademins lokalgrupp i Bohuslän har tillsammans skapat en triptyk om den stora stadsbranden i Uddevalla år 1806.

Initiativet togs av Pian Bates, som tyckte att vi skulle vara med och uppmärksamma 200-årsminnet av den stora stadsbranden, som utbröt 29 juli 1806 och ödelade staden. En projektgrupp bildades, som bestod av brodösen Pian Bates, designern Elisabeth Fjällman och väv- och textilläraren Anita Knutson. De började med att plocka fram en stadskarta från 1750, ritade sedan in alla hus och figurer, som skulle vara med. Materialen är enkla; lakansväv, organza, krokodilpapper, tyll och bomullsgarn.

Broderiakademin i Bohuslän

Därefter broderade medlemmar i Broderiakademin alla smådelar, som sedan syddes ihop till en helhet i tre längder. Den första delen skildrar var branden startade och hur den utvecklades till en katastrof. Den andra delen visar brandens förlopp i staden och den tredje förödelsen efter branden. Endast ett fåtal hus fanns då kvar.

Överst på triptyken ser man en broderad siluett av det nuvarande Uddevalla. Nertill löper slingor av murgröna, en växt, som det fanns gott om i Uddevalla, inte minst när Carl von Linné besökte staden. Sammanlagt har 15 medlemmar varit med och broderat.

Vi kan med glädje berätta att vår triptyk om den stora stadsbranden i Uddevalla har blivit såld. Köpare är Uddevalla kommun, som kommer att hänga verket i stadens rådhus, där allmänheten lätt kan ta del av det.

Tidigare har triptyken, som skapades i samband med 200-årsdagen av branden, visats på Bohusläns museum i Uddevalla.

I sommar har vi en utställningen på Bohusläns museum igen, med temat Barndomsminnen, som kommer att hänga över sommaren. I ett 15-tal broderade bilder skildrar vi minnen som omfattar allt från drömmar till dramatiska händelser i barndomen.

Text och foto: Barbro Hurtig, Broderiakademins lokalgrupp i Bohuslän

* Fler inlägg från Bohuslän.

9 reaktioner till “Broderi av stadsbranden i Uddevalla

 1. Jag har sett detta mycket fina broderi och är glad över att det nu är sålt så andra också kan få ta del av det istället för att det ska ligga nerpackat. Bara att gratulera!!! Barbro, fin presentation
  Eva

  Gilla

 2. Roligt att detta broderi nu har köpts av Uddevalla Kommun,
  att man insett vilket värdefullt dokument o konstverk det är.
  Bara att Gratulera!

  Gilla

 3. Uddevalla kommun är att gratulera. Inte bara för att de fantastiska broderierna nu är i dess ägo utan därför att denna kommun bevisligen äger ett öppet sinne inför konstens alla yttringar. Måleri, keramik, vävnader är det som kommuner vågar satsar på. Uddevalla vågar ta ännu ett föredömligt steg. Grattis Uddevalla!

  Gilla

 4. intressant och spännande och roligt att man har gjort en karta som nästan blivit tredimessionell och mycket jobb o omsorg som är nedlagt i dessa konstverk och att man delar ett tema som blir historiskt det är nästan att som att gå som på skattjakt vänliga hälsningar kajsa.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.