Nils Holgersson på Akka

För några år sedan sydde jag sex ”lealösa kuber”, bland annat en med olika broderier, en med bilder av sex konstnärer och en till min son med bilder från hans familj, barn, hus och intressen. Ett av mina barnbarn ville så gärna ha en egen kub och eftersom hon är en riktig bokmal gjorde jag nu en med bilder från sex böcker av olika författare. Det fick bli Pippi Långstrump, Mumintrollen, Nils Holgersson, Sagan om ringen, Harry Potter och Utvandrarna. Mitt barnbarn som fick kuben är nu 16 år, men har önskat sig en kub i flera år. Hon uppskattade verkligen att få en egen.

Varje liten kub är 5x5x5 centimeter. Hela kuben består av 8 sådana kuber, så hopfälld är kuben 10x20x5 cm.

Jag har använt olika metoder som broderier, applikationer och överföring av bilder från foton till tyg. Bottentygerna är linne i olika färger. Bilderna har jag överfört med ”Fototransfer”. Man utgår från ett foto eller en bild och gör en vanlig kopia på kopieringspapper. Denna bild bestrykes med ett lager av ett gel (jag använde Liquitex Gloss Medium & Varnish), och läggs sedan på ett slätstruket bomullstyg med bilden mot tyget (så att bilden blir spegelvänd) och kavlas så att inga blåsor blir kvar. Bilden får sedan torka helt. Därefter blötlägges tyget och papperet skrapas försiktigt bort. Bilden sitter på tyget.Jag har en ny idé som jag
kanske genomför i sommar. Jag har fått tag på frigolitkuber 25x25x25 centimeter. Jag tänker göra en jättekub för små barn att leka med på vår gräsmatta. Jag tänker använda kraftiga tyger i olika färger och göra en applikation av ett djur på varje helsida, t ex krokodil, orm, trana o s v. Skulle kanske kunna användas på daghem?

Text: Kerstin Hanstorp
Foto: Per Hanstorp

Reds anm (som arbetat med barnteater och tillverkat buskar och allehanda saker av frigolit) : För att göra saker som håller att handskas med bör man kaschera – dvs täcka. Frigolit kan man kaschera med tygremsor och lim, lager på lager, låt det torka emellan – så att det blir ett hårt och hållbart skal. Man kan slipa kanter med sandpapper för att få en slät yta. Sist lägger man på dekoren – i Kerstins fall djurapplikationerna. (Frigolit/cellplast delas fint med varm ståltråd, men sörj för god ventilation och använd andningsskydd.)

I BRAKs tidning nr 3-4 2009, återfinns en artikel om Kerstins tidigare kuber.

3 reaktioner till “Sagolik kubism

 1. Tack Kerstin, för att du så generöst delar med dig av dina fantastiska sagokuber. Genast satte fantasin igång…vill göra egna. Tack Per för de fina bilderna.
  Önskar er en härlig sommar med mycket broderi och fotograferande. I min familj har vi samma uppdelning 🙂

  Gilla

 2. Hej Kerstin!
  Jag tycker att du är fantastisk att brodera vackra saker!
  Jag har mina kuber kvar,det blir nog aldrig något av dem…
  Vill du ha dem? jag kan ta med mig dem nästa gång vi träffas!
  Hälsningar
  Kerstin T

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.