Det är dags att börja förbereda firandet av Världsbroderidagen (the World Embroidery Day or Weltsticktag or Journée Mondiale de Broderie) genom att skriva ut Manifestet (som finns tillgängligt på svenska, engelska, tyska och franska) samt börja dekorera vimplar och blåsa upp ballonger!

Världsbroderidagen infaller den 30 juli!

Skriv ut Manifest för Världsbroderidagen

I år har Kerstin Nettelblad & company i Skåne skrivit ihop ett manifest för att hylla broderiet som fredlig handling.

Du kan spara hem, läsa och skriva ut Manifestet (som pdf) nedan!


* Spara hem broderimanifestet på svenska här.
* Download the World Embroidery Day Manifesto (pdf) in English here.
* Manifest für den Weltsticktag am 30. Juli – download in German here.
* Manifeste pour la Journée Mondiale de Broderie le 30 Juillet – and in French here.

Skriv ut vimplar

Det är festligt med flaggor! Därför har jag gjort en enkel design i två versioner (svenska & engelska) av en vimpel. De passar bra att vifta med, dela ut, dekorera eller pimpa sin stad med! Skriv ut dem i svart på olikfärgat papper och fäst flera stycken på ett snöre horisontellt eller på en blompinne så att den kan hållas eller ställas vertikalt. Dekorera vimplarna med glitter, paljetter, mönstrade papper eller tuschpenna.

Vimpeln går också att använda som mall för den som vill sy och brodera en mer beständig dekoration. Vi firar förstås den 30 juli även nästa år!


* Embroidery Celebration Pennants (in English)
* Broderivimpel att skriva ut (pdf) in Swedish

Ur broderimanifestet:

”Vi vill uppmärksamma broderiet som fri skapande handling, som kan leda till fria, kreativa tankar och idéer. Vi vill knyta samman våra broderitrådar från en nordlig privilegierad del av världen med stygn som sys av broderande systrar och bröder jorden runt.

Vi vill vara en del av en lustfyllt skapande fredsrörelse.

Gör den 30 juli till en skapande dag för fred, frihet och jämlikhet.”

Fira här

Det är Broderiakademins lokalgrupp Skåne SY-d, med Kerstin Nettelblad i spetsen, som ligger bakom initiativet. Vi hoppas att alla som uppskattar broderi vill vara med och fira dagen – i stort eller smått, offentligt eller hemma! Broderiakademin i Skåne firar dagen med spännande arrangemang i Smygehamn.

Broderiakademin i Lidköping firar dagen tillsammans med Skaraborgs Hemslöjdsförening.

Var och hur firar du?

Under Kaldendarium i menyn ovan finns en permanent sida om Världsbroderidagen.

Tidigare artiklar som nämner Världsbroderidagen.

Text, foto och layouter: Hanna Andersson

16 reaktioner till “Världsbroderidagen: Skriv ut manifest & vimplar

 1. Tack Hanna!
  Kanonbra att ha allt material samlat.
  Det blir en fantastisk manisfestation för broderiet som solidaritetshandling!

  Margaretha

  Gilla

 2. Hej! Som alltid har du framförhållning.Ska brodera den dagen men befinner mig i utlandet då. Ha en fortsatt bra sommar. Vi ses i höst på Waynes.

  Barbro

  Gilla

 3. Vi firar förstås…på skolan i Östergarn. Vimplarna ska vi dra ut på tyg så de får fladdra i vinden. Vi kommer att ha workshop med ATC-kort och hoppas att det kommer många hälsar Sömsmånen på Gotland

  Gilla

 4. I København vil vi osse fejre Verdensbroderidagen. Alle broderer en Fredsdue på et stykke stof 30×30 cm. – senere bliver alle broderierne syet sammen og udstillet på FN-Fredsdagen d. 21 september. Se invitationen og en skitse af Fredsduen på http://www.broderibloggen.dk ”due it your way” Bedste hilsner fra Tine Wessel og Rikke Ruff / Danmark.

  Gilla

 5. Dom som mest jobbat med VBD är initiativtagerskan Kerstin Nettelblad och lokalgruppen i Skåne SY-d. Ett gigantiskt arbete!
  Manifestet har Kerstin Och jag skrivit tillsammans och det har översatts av tre olika språkkunniga personer. Deras namn vet jag inte just nu.Kerstin vill du läghga till deras namn.
  Att initiativet nu har spridits till Danmark är oerhört glädjande.
  Och i byn i Indien skall dagen också firas.

  Gilla

 6. Tokbrodöserna i Södertälje träffas på Kringlans fik (gågatan) kl 15 på utomhus eller inomhus allt beroende på vädret!

  Gilla

 7. På Världsbroderidagen träffas lokalgruppen i Jönköping på Bageriet Sö Strandgatan efter klockan 14. Väl mött

  Gilla

 8. Så roligt att allt fler firar Världsbroderidagen! Ta gärna lite foton av er manifestation! Kan visas här på hemsidan.På så sätt sprider vi idén inför nästa år! Och skriv ut manifestet att ge till intresserade! Själv sätter jag mig i bilen i dag för att vara med i Smygehuk i morgon.

  MED NÅL OCH TRÅD FÖR EN BÄTTRE VÄRLD!

  Gilla

 9. Mitt barnbarn Linnea är 17 år. Hon önskar sig en ny garderob. Hennes mamma gick då igenom alla hennes kläder och fann att Linnea har 72 toppar och inte mindre än 7 par svarta jeans.

  För att uppmärksamma det frosseri av textilier som vi västerlänningar ägnar oss åt gör Skåne SY-d en installation med de textilsopor som vi ärligen bidrar med till världens sopberg och som därmed förstör viktiga naturresurser i världen.
  Vår installation är ett sätt att konkret visa på att vi som broderar bör vara uppmärksamma när vi väljer material för våra broderier. Tänk hållbart!
  Att ändra och pimpa kläder hoppas jag också blir ett naturligt sätt att ta tillvara textil och förlänga den tid vi kan använda ett plagg.
  Installationen ingår i vårt firande av Världsbroderidagen i Smygehamn.

  Det är härligt att läsa att så många lokalgrupper nu firar Världsbroderidagen. Hoppas på många fina bilder och rapporter från olika delar av Sverige.

  Kerstin Nettelblad

  Gilla

 10. Kerstin, fota gärna textilinstallationen & hur/om ni pimpat några kläder (gärna lite text också ) & skicka till mig, webb@broderiakademin.nu
  Det kan bli en del av en artikel här på hemsidan om det är ok med dig 🙂 Jag håller alla tummar och tår för att det kommer fantastiskt mycket folk i morgon!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.