Hetty den Hertog

Mandala är sanskrit och betyder ungefär ”en behållare av essensen”. Det har också översatts som ”hela universum och allt som finns i det”. En mandala är en cirkelformad symbol som ska bestå av radien, mitten och allt det som är där emellan. Mandalan anses vara ett kosmogram, en slags karta över universum eller en andlig bild av världsordningen.

I hinduiska och buddhistiska ritualer är en mandala en figur som ritas på marken eller målas på ett bord och som symboliserar de kosmiska och himmelska regionerna. Mandala är också en form av meditation, som kallas yantra-meditation, där teckningen blir en slags koncentrationspunkt. Mandalan ritas upp med färgad sand… Inom till exempel den tibetanska buddhismen så förstör konstnären sin mandala när den är klar för att påminna sig om att allt är förgängligt. I bokhandeln finns målarböcker med mandalaformer att färglägga för den som vill prova det…


I väst har ordet ”mandala”
kommit att betyda ett cirkelformat konstverk av något slag, där en cirkel fylls med symmetriska former och mönster i komplexa upprepningar.

De här vackra mandala-broderierna är skapade av en BRAK-medlem, Hetty den Hertog.

Hetty syr på bomullstyg (Jobolan) 11 trådar/centimeter med en- eller tvåtrådigt moulinegarn. Det passar bra till de korsstygn hon använder i sina mandala-broderier.

Hetty har broderat sedan 1993 men blev alldeles nyligen medlem i Broderiakademin. Ursprungligen kommer hon från Nederländerna, men är idag bosatt i Norge. 2008 fick Hetty norska Husflids broderistipendium. Hon har också haft flera utställningar och håller gärna kurser och föredrag för intresserade.

Och apropå korsstygn…
Agneta Lerjefors från Jönköping skrev ner ett citat om korsstygnsbroderi som hon hört på TV:

”Sy korsstygn tar väldig tid,
man får sy i kors och kommer ingenstans.”
Claes Eriksson, After Shave och Galenskaparna

Broderi & foto: Hetty den Hertog
Text: Hanna Andersson

Vill du lära dig rita en mandala? Det finns massor av inspiration på nätet och på youtube, som till exempel den här, av Maja Rodé:

How to grow a mandala

Hoppas du blir inspirerad att rita eller brodera en egen mandala!

7 reaktioner till “Skapa din egen Mandala

 1. Nytt och inspirerande. Tänk att brodera en mandala som utgår från ditt eget eller någon annans universum. Jag kan tänka mig att detta broderi skulle bli rogivande p.g.a. det myckna upprepandet. Många avstressande men ändå meningsfyllda ”transportsträckor” skulle det bli. Du kan inget annat göra än att gneta vidare och låta tiden ha sin gång. Till sist har du en ovärderlig dokumentation av dig själv eller den du valt att skildra i din mandala. Något för syrénbersån eller snarare denna sommar pensionärskuvösen.

  Jobolantyg har jag aldrig hört talas om. Är det någon som vet var sådant kan anskaffas?

  För övrigt anser jag att BRAK:s hemsida är toppen!

  Gilla

 2. Undrar också om jobolan. Har googlat men inget napp. men det måste ju vara någon form av räkneväv eftersom det är 11 trådar/cm. Går säkert bra med vilket räknelinne som helst. eller kanske Aidaväv om man tycker det är svårt att se på räknelinne.

  Gilla

 3. Beklager, jeg har skrevet stoffnavnet feil! Stoffet heter Jobelan.
  Jeg kjøper stoffet i Nederland men det fås i hvert fall også kjøpt i England/USA. Det er et veldig mykt stoff som er veldig godt å telle. Selvfølgelig kan man også bruke andre stofftyper som Aida eller lin men hver stofftype har sin egen utstråling(?)Jeg har blitt veldig glad i Jobelan.

  Gilla

 4. Så härligt, som meditation, helt innifrån mej själv. Kan det vara bättre för uppvarvade själar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.