Det finns stipendier att söka i alla möjliga kategorier, även för oss brodöser. Vi håller ju på med kultur!

I våras läste vi i lokalgruppen i Jönköping en annons under Allmänt i Jönköpingsposten om Kulturnämndens bidrag och stipendier som fanns att söka. Vi fyllde i och sökte alla som vi tyckte att vi uppfyllde kraven på. Efter våra framgångar med utställningen på Tändsticksmuseet hade studieförbundet som vi samarbetar med anmält oss som behöriga till kommunens Folkbildningsstipendium.

Den 22 maj fick vi meddelandet om att Kulturnämnden i Jönköping att beslutat att tilldela oss Folkbildningsstipendiet på 10.000 kronor! Gissa om vi blev glada.

Motivering löd:
”För ert arbete med att bevara en hantverkstradition och samtidigt göra den tillgänglig för dagens människor.”


Stipendiet delades ut på nationaldagen den 6 juni i Rådhusparken. Vi var sju stolta brodöser som stod på scenen och mottog blommor och diplom.

Sedan uppstod komplikationen när pengarna skulle föras över till oss, eftersom vi inte är en förening utan lokalgrupp inom Broderiakademin. Men det löste sig genom att vi kallade alla våra lokalgruppsmedlemmar till ett medlemsmöte där de beviljade att pengarna sattes i på ett personligt konto med dispositionsrätt av ytterligare en person i gruppen. Vi utsåg även en revisor. Protokollet justerades och lämnades in med kontonummer till kulturförvaltningen och blev godkänt. Så nu har vi våra pengar tillgängliga.

Men vad skall vi göra för pengarna? Eftersom beskedet om stipendiet kom efter vårt sista lokalmöte och det är sommar och semester får det bli höstens första uppgift att diskutera vad vi skall göra. Meningen är att pengarna skall användas snarast till exempel till någon föreläsare eller kurs. Det blir en spännande höst.

Text: Boël Östlund

12 reaktioner till “Jönköpings broderigrupp har fått stipendium

 1. Ja, jättekul att ni fick pengar och att det faktiskt går att ta emot lite större summor utan att ha ett organisationsnummer etc. Nu gäller det bara för andra grupper att hålla utkik efter lokala stipendier och möjligheter…

  Hoppas ni hör av er och talar om hur pengarna spenderas och vad ni får lära er på kursen!

  Gilla

 2. Det är rätta takter, tjejer! Upp på broderiscenen och sträck på er!
  Hoppas vi får veta så småningom hur ni kommer att använda era pengar.

  Gilla

 3. Ho.ho Hallå!
  Grattis grattis!!! Nu har ni fört upp BRAK t.o.m.i kommunalpolitiken. Sökte ni pengarna eller kom de ändå? Fick ni någon motivering? Så klart de styrande i Jönköping har förstått vilken samhällelig betydelse er lokalgrupp har! Tusenfalt hurra!

  Gilla

 4. Stort Grattis till er alla som jobbat för priset!
  Härligt med en framsynt kommun som förstår värdet av textil konst!
  Något för andra kommuner att ta till sig!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.