Real life is often stranger than fantasy
Tilleke Schwarz

Det kom en bok till webredaktionen, Tilleke Schwarz nya bok New Potatoes. Tilleke är broderande konstnär vars bilder är hennes personliga reflektion över livet idag och hon säger sig knappt använda sin fantasi då verkligheten ofta är mycket konstigare än så.

Tilleke Schwarz är holländska och har verkat som broderande konstnär i drygt tjugo år. Hon utgår ifrån det hon finner i sin omgivning – ord, samtal, skyltar, artiklar, affischer, tygbitar, etiketter osv. Hon inkorporerar ofta orden och meningarna i sitt broderi. Många gånger använder hon sig också av symboler och traditionella märkböcker.

New Potatoes ger en ingående bild av Tillekes broderi och hennes konstnärsskap, hon ger tillträde till sitt sätt att arbeta. Tilleke gör inga skisser, hon vet inte vart ett arbete skall ta vägen när hon börjar. Det blir det det blir och hon har alltid med sig sitt broderi. Hon sätter till saker hon hittar och upptäcker längs vägen – bilder, tygbitar, talade ord och skrivna texter. Ett ganska lekfullt tillvägagångssätt. Texterna växer fram med läggsöm och i nästan alla hennes bilder finner man traditionellt korsstygnsbroderi.

Tilleks broderier blir nästan till broderade collage, som broderade kladdblock och kom-ihåg-lappar. Det är ett sammelsurium av detaljer, som ibland nästan blir för mycket. Jag hinner aldrig vila, här finns inga pauser. Samtidigt är broderierna fyllda med energi och har flera ingångar. Boken är till stor del ett bildverk och man får se många närbilder av hennes arbeten. Texterna är lite svaga på sina håll, men de ger ändå en fin överblick av hennes arbeten. Det är i mångt och mycket en inspirerande bok som man kan ta fram flera gånger och säkert hitta nya saker i varje gång.

Jag träffade på Tilleke Schwarz 2008 första gången. Hon ledde en workshop som jag deltog i på Broderisymposiet och jag blev fascinerad över hennes sätt att brodera, att ta in saker allt eftersom. Det är spännande att få inblick i en människas värld. Jag intresserar mig ofta för processen, hur saker kommer till. Det kan ibland vara det intressantaste.

Text & Foto: Madelene Edlund

Fakta:
Tilleke Schwarz (f.1946) är född och bor i Holland. Hon har deltagit i flertalet utställningar, blivit publicerad i många böcker och emottagit en del priser. Hennes första bok, Mark Making, utkom 2008.

Hemsida: www.tillekeschwarz.com

6 reaktioner till “Boktips: Tillekes lekfullhet

 1. Tack för fint boktips. Hoppas det kommer fler boktips på hemsidan, både av gamla favoriter som vi som är nya inom broderi bör upptäcka, och av nyheter alla borde läsa!

  Tips: Boktips kan vem som helst skriva! Själv tycker jag det är kul när de innehåller både plus och minus – samt några egna reflektioner om boken och varför den intresserat just dig!

  Gilla

 2. Hej Alla.
  Denna fantastiska lilla bok kan köpas genom Kristin Andersson
  Den kostar 220:- plus porto och embalage 40:- men skynda för det finns inte många ex kvar
  Hälsningar Kristin

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.