Styrelsemöte i Norrtälje 11 augusti 2012

Hej Brodöser!

Vi har haft ännu ett styrelsemöte. Denna gång hemma hos Renée i Norrtälje 11-12 augusti. Sommaren visade sig från sin bättre sida och delar av mötet hölls utomhus.

Ekonomin är fortfarande god vilket känns bra inför jubileet och arrangemangen runt det. Den 4 augusti hade vi 984 medlemmar och vi väntar på den 1000:e som vi kommer att uppmärksamma på hemsidan.

Hemsidan som funnits knappt ett år har många besökare. Vår webbredaktion, Hanna och Madelene, har lagt ner många timmar på att lägga till innehåll och bilder till galleriet, allt för att göra vår hemsida så omväxlande och tilltalande som möjligt. På förekommen anledning beslutade styrelsen att ingen privat försäljning kommer att publiceras på hemsidan.

Vi är fortfarande 36 lokalgrupper. Två grupper har lagts ner och två har tillkommit; Lidköping och Värnamo.

Tiden går fort och snart är det dags för årsmöte i Östersund och styrelsen hjälper även till att planera för det. Det är en lång resa dit för många av oss men vi hoppas att flera av er medlemmar ändå kommer.

Vi har också vårt 20-årsjubileum att se fram emot. Renée, Madelene och Hanna ingår i arbetsgruppen. Vi hoppas att ni broderar någon slags berättande bild och skickar in till oss (senast 28 februari 2013 ska det skickas till Renée). Mer information runt detta kommer med inbjudan till årsmötet. Ni som inte deltagit i de workshops som hållits har en sista chans i Staffanstorp den 22 september sista anmälan 3 september.

Glöm inte att skicka in ditt Guldnålsbroderi senast torsdag 30 september (tema mittemellan), till: IngMarie Åström, Näsevägen 185, 835 Aspås.

Hoppas vi ses i Östersund 20 oktober!

Text: Eva Albrektsson, sekreterare Broderiakademin
Foto: Hanna Andersson

15 reaktioner till “Inblick i styrelsemöte #3 2012

 1. Hej Styrelsen!
  Fint med berättelsetemat inför 20-årsjubileet!
  Och att det ordnas workshops med Anna Westberg, Jättebra!
  Jag funderar på hur alla dessa berättande broderier skall visas.
  Samtidigtser jag att vi nu passerat 1000 medlemmar!!
  VI BRODERANDE MÄNNISKOR BILDAR NU EN FOLKRÖRELSE
  Hur skall detta manifesteras?VAR SKALL VÅRA BERÄTTANDE BRODERIER VISAS?
  Jo, jag tycker vi skall fort som tusan föreslå att dessa broderier visas på KULTURHUSET I STOCKHOLM! Varken mer eller mindre!
  Nina Bondeson, som är en av våra medlemmar i begynnelsen, hon var den som gjorde våra första medlemstidningar och hon är en mycket respekterad konstnär, som också broderar underfundiga berättelser.Jag tänker att Nina kanske kunde vara den som introducerar idén till Kulturhuset. Jag kunde också puffa på, men jag har nog inte samma tyngd.Vad säger ni kompisar? Själv tycker jag tanken är lysande och självklar!

  Gilla

 2. Elsa, detta var ett intressant förslag. Jag är dock rädd att det är lite för kort framförhållning för att det ska låta sig göras. Jag tycker att vi lämnar till Jubileumsgruppen att, om det inte ställer till det i deras planering, kollar möjligheterna. Lev väl!

  Gilla

 3. Till Arbetsgruppen för jubileumsutställningen, Och till alla intresserade för tankeutbyte.
  Jag tycker att förslaget till utställning i Kulturhuset i Stockholm enl. ovan,är värt att prövas. Om de på K-huset ser hur intressant detta skulle vara, men inte har plats förrän år 2014 borde vi överväga att flytta utst. till 2014. Att göra en manifestation av broderiet på bred front i huvudstaden vore vi verkligen värda!Inget hindrar ju att vi har utställningar på många andra platser under själva jubileumsåret.
  Jag kan nämna att BRAKs första utställning var 1994 i Bottna sockenstuga, alltså 20 år sedan, år 2014. Vi hade 46 utställare den varade i två veckor och 2000 besökare såg den OCH vi sålde för 65000 kronor.
  Vi hade hela förstasidan på DNs kulturbilaga, hela uppslag i GP, och Arbetet samt flera landsortstidningar.
  Och sedan dess har ju broderandet blivit allt intressantare…
  Om ni tycker kan jag förmedla kontakt med Nina Bondeson.
  Vänliga hälsningar
  Elsa

  Gilla

 4. Hej Elsa och alla andra!

  I lördags hade jag förmånen att delta i Anna Westbergs workshop i Göteborg. Där framhöll hon Nina Bondesson som varit hennes handledare under HDK-tiden. Så Nina kan jag mycket väl tänka mig som påtryckare i Kulturhuset etc. Det stämmer väl överens med vad Anna gav oss som inspiration under workshopen. Tyvärr har många missuppfattat vad ett berättande broderi är och tror att det måste vara berättelser som tapeter enligt Bayeux etc. Anna var mycket skicklig och stimulerade vår fantasi till mycket roliga episoder. Jag tycker vår jubileumsutställning bör innehålla massor av humor. Då blir vi uppmärksammade, får stor publik. Det finns så mycket elände och tråkigheter i dag så varför inte visa upp det lustfyllda broderiet och lustbrodöserna.
  Medlemmarna i lokalgrupperna kan ju gå tillsammans och göra ett enda berättande broderi. Jag tycker storleken kan variera men monteringen måste vara mjuk om det skall transporteras till många olika ställen.

  Om vi börjar på kulturhuset kommer nog flera gallerier att bli intresserade senare men vi behöver lobbyister som kan hjälpa till.

  Kom gärna med flera synpunkter det är alltid roligt att få igång en diskussion.

  Hälsar

  Pian

  Gilla

 5. HEJ!

  Det är en bra idé att göra vår jubileumsutställning på Kulturhuset i Stockholm 2014. Jag skulle också önska att utställningen görs i juli och har final den 30 då vi samlas på Plattan och firar Världsbroderidagen. Banderollen som våra indiska vänner broderat är ett härligt ex på berättande broderi. På bokstäverna finns skildringar av livet i byn till vardags och till fest.Jag riktigt ser framför mig hur banderollen är uppsatt utanpå Kulturhusets vägg.
  En jättesyjunta på Plattan skulle verkligen visa att broderi som Elsa uttrycker numera är en folkrörelse.

  Jag hoppas också att jubileumsgruppen släpper på kravet att det berättande broderi som ska visas upp ska vara i format A3. Om jag kommit in på en konstutställning och funnit att alla tavlor hade samma tema och samma format hade jag raskt gått därifrån. Fritt broderi tycker jag inte kan låsas in i ett bestämt format.Jag tycker inte heller att man kan bestämma hur ett broderi ska monteras.På en utställning jag besökte hade alla handlat ramar på Ikea och det såg vansinnigt trist ut. Jag kan inte minnas broderierna utan kommer bara ihåg ramarna. Visst kan det bli transportproblem men med lite god vilja går detta alltid att lösa.

  Som Pian påpekar är humor och glädje viktiga inslag när man gör en utställning.Temat Berättande broderier kan låta lite högtidligt och introvert men jag ser fram emot en jubileumsutställning som visar på en kreativitet som får besökarna att häpna och omedelbart lösa medlemsskap BRAK.

  Jag tycker också det skulle vara intressant med fler synpunkter och det är säkert också en hjälp för jubileumsgruppen om vi är många som framför idéer om hur man kan få ihop ett fint jubileumsår.

  Kerstin

  Gilla

 6. Hej

  Vi i jubileumsgruppen vill tacka er för era synpunkter. När man planerar ett så stort jubileum som 20 år krävs det en plan för hur man har tänkt kring arrangemanget från början. Det första vi i gruppen bestämde var att det skulle handla om berättande broderi. Det andra var att vi skulle komma upp i format på de broderade bilderna för att det skulle bli mer slagkraftigt när de ska ställas ut. Formatet A3 är ett riktmärke, inte mindre men gärna större. Som Pian nämner i ett tidigare inlägg kan man gärna vara en grupp som arbetar tillsamman kring ett berättande broderi.

  Vi har nu inlett detta med ett antal workshops. Därefter kommer det bli en film som läggs ut på denna hemsida. För er som inte har haft möjlighet att delta vid träffarna.

  Vi har gjort ett antal förfrågningar till konsthallar och museer. Vi tänker oss att detta ska vara ett gemensamt arrangemang så att vi inte behöver göra allt själva. Den totala bedömning kan vi först göra när alla verk kommer in i februari. Vår ambition i jubileumsgruppen är att göra ett bra arbete som ska komma broderiakademins medlemmar till glädje.

  Med vänliga hälsningar
  Renée Rudebrant

  Gilla

 7. Igår onsdag den 5/9 gjordes kuverten i ordning hemma hos Ingrid Aronsson som fungerar som spindeln i nätet för broderigruppen Handlaget här i Östersund. Kuverten ska snart vara på väg hem till er alla med bl a info om anmälan. Hoppas att många-många kommer!

  Gilla

 8. Hej

  Har redan köpt flytgbiljett och bokat boende.
  Tänker ta semester några dagar innan. Kommer upp redan
  på onsdagen.

  Gilla

 9. Hej på er och era bra synpunkter.

  Självklart för mig är att utställningen skall hängas i någon konsthall.
  Det är dags att tala om för världen vart broderiet är på väg.

  För mig är det också så att jag tänker kring en vandringsutställning. Ett så stort arbete som läggs ner på vårt jubileum kan ju inte stanna på ett ställe, det vore synd om resten av landet om det bara blir i Stockholm.

  Ombuden ute i landet kan kanske sondera teräng i sina närmiljöer och höra sig för om hur planeringen för 2014 ser ut på olika utställningshallar.

  Hälsningar från Helsingborg
  Kerstin A

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.