Vuxna konstnärer vill ofta tillbaka till barnets fria tänkande. Konstnären Salvador Dali lär ha ägnat hela sitt liv åt att komma tillbaka till barnets fria sätt att skapa. Helena Lovdals barngrupp bjuder både på inspiration och exempel på sitt fria, lekfulla tänkande…

Fritt Broderi har gett ringar på vattnet

Det hela började när en pedagog från Vintrie förskola i Malmö deltog på ett av Täcklebo Broderiakademis möten i Halmstad. Inspirationen ledde till att de införde det fria broderiet med barnen på Vintrie förskola. Dessutom skedde ett utbyte av ATC-kort mellan förskolan och brodöserna i halmstadgruppen. Helena skriver:

Under det senaste året pågår något spännande och ovanligt på Vintrie förskola. Vi har startat en ny inriktning i det kreativa skapandet! För ett år sedan var jag och med på en workshop i Fritt Broderi och blev mycket inspirerad.

– Detta ska jag visa mina barn tänkte jag. Sylådan plockades ihop med allt som ska vara i och barnen satte igång och skapade.


Reglerna var att det måste var fint i sylådan, vi måste respektera vårt skapande material och det vi skapar. Dessutom fick ingen ta hem sina verk förrän efter utställningen som skulle vara om lång tid. Detta för att komma ifrån att jäkta fram något som sedan med en gång ska ut på hyllan och tas hem. Jag ville introducera tänket att jobba med saker under längre tid, att göra ett hantverk. Och att hantverk tar tid. Det måste få ta sin tid.

Men skapandet är obegränsat. Och vad som helst kan användas som skapande material. En fjäder, en grenbit hittad på marken, en kapsyl. Och vilken teknik som helst kan användas vilket innebär att inga direkta förkunskaper behövs och framför allt: Det estetiska och kreativa skapandet är helt fritt! Ingenting är fel!

Det var snart ett år sedan som barnen på Vintrie förskola startade med Fritt Broderi. Sedan dess har många fantastiska konstverk skapats. Vår sylåda utökas och förbättras ständigt med nya material och nya idéer vilket gör att vårt skapande hela tiden tar nya vägar, och föder ny skaparlust.

När barnen känner sig klara för stunden sätter vi upp deras konstverk. Sedan kan de se sina verk och känna efter hur de vill fortsätta nästa gång de vill sy. Barnen väljer sina egna ord och hör andras ord om sitt konstverk.

Det är otroligt spännande att se barnens kompositioner växa fram. Vilka färger de väljer, vilket material och vilken teknik. De inspirerar varandra, men verkar inte påverka varandras val. De hjälper varandra och låter varandra skapa.

När vi firade Lucia hade vi vår första utställning för föräldrarna och vi är snart redo för nästa visning. Förskolan hade vernissage den 15 maj i år och då fanns alla ATC-korten med. Vernissagen uppmärksammades i hela stadsdelen av barn, pedagoger, chefer och föräldrar. Det publicerades också en artikel i stadsdelstidningen Limhamn/Bunkeflo.

Text & foto: Helena Lovdal

4 reaktioner till “Att brodera tillsammans på förskolan

 1. Så underbart att se och läsa om ert fria broderande. Det finns tillväxt i detta landet och det är toppen att det börjas redan på förskolan. Bra jobbat och hoppas att många fler förskolor gör detsamma.

  Gilla

 2. Tusen tack för ett underbart reportage om hur mi använt broderi i er barngrupp! Deras bilder är fantastiska, lekfulla, färgglada och inspirerande!

  Jag tycker att det känns extra fint att det var ett möte med Broderiakademins inspirerande medlemmar som startade det hela…

  Verkligen ringar på vattnet! 🙂

  Gilla

 3. Å Helena,
  så glad jag blir över ditt broderiarbete med barnen på förskolan.—Och när du skriver att det skall bli färdigt om LÅNG TID blir jag rent rörd! Detta är ju en så viktig insikt nu när t.o.m..barn verkar tycka att allt som tar mer än en förmiddag att göra är ”jobbigt”.
  Att du understryker det eftertänksamma arbetet och ger plats åt detta, det är helt underbart! Hoppas fler inspireras av dig.
  För många år sedan fann jag ett ordspråk, så gammalt att det är skrivet på latin:”FESTINATIO EX PARTE DIABOLO EST” – ”ALL BRÅDSKA ÄR AV DJÄVULEN”…
  Smaka på det!
  Hälsar Elsa

  Gilla

 4. Ja, det där att allt ska gå så fort, arbetar med barn å de har så bråttom, bråttom !
  Jobbar dagligen med att saker får ta tid, vi får se vad det ska bli brukar jag säga när jag sitter och knåpar med något! Föräldrars krav att de får göra så lite, istället se det vi verkligen skapar kvalitets ”pyssel” med ull och andra naturmaterial.
  Tack för ordspråket Elsa!

  Hälsar Berit

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.