Nyligen kom Hemslöjdens förlag ut med en härligt färgsprakande bok som heter Brodera på ylle! med utropstecken på slutet. Och det är precis det man vill göra när man läser boken. Brodera! På ylle! Nu genast!

Precis som de flesta broderiböcker inleds boken med fakta om material och redskap samt en del bra-att-kunna stygn som beskrivs i både ord och en illustration. Boken som helhet fungerar lika bra som påminnelse för den som redan provat yllebroderi som för den som är helt ny i yllebroderivärlden. Det är lite speciellt att brodera på ylle och många fastnar för gott. Det är ju ganska lätt att bli förtjust i material och blommönster som ofta bygger på gamla traditioner men ändå ger stor frihet för den som vill ”brodera ut” sina egna idéer.

Små kuddar sydda av Anna Wengdin. Ur boken Brodera på Ylle!

I boken hittar du allt från små projekt som broscher, armband och nåldynor med knappar, band, paljetter och applikationer till lite större saker som kuddar och dynor som sprakar av färg och runda former.

Varför inte ge sig på en brudkudde? Anna Wengdins vackra kudde är inspirerad av gamla brudkuddar från Skåne och Jämtland, men har absolut en modern touch. Jag blir glad av att se den.

En av de mer överraskande broderierna är Carina Olssons stoppade fåglar prydda med krona eller garnboll på huvudet. Underbara personligheter där traditionellt yllebroderi möter nyskapande form.


Visst skulle det vara trevligt med en hel flock i bokhyllan?

Eva Berg har bidragit med en charmig bild som föreställer en julkrubba. Rubriken lyder; ”Eget yllebroderi – svårt” vilket känns trist tycker jag. Eget broderi är inte svårt, det är roligt och just så fritt som man själv vill! Så min enda kritik mot boken är just att man på hemslöjsvis kategoriserat alla projekt efter svårighetsgrad och helt enkelt bestämt att vissa projekt är ”svåra” att göra. Hoppas det inte avskräcker någon att försöka. För det är lätt att det blir ”svårare än det behöver vara” om man går in med den föreställningen… Det hade det varit smartare om man skrivit ”tidskrävande” eller ”pilligt” istället tycker jag.

Brodera på ylle! har en fyrkantig form, är utgiven i mjukband och innehåller över åttio sidor och massor av härliga färgfotografier. Det finns inte så mycket mönster eller mallar men för varje projekt beskrivs material, verktyg, användningsområde samt hur man färdigställer armbandet, väskan, fågeln eller vad det nu är man valt att sy. I slutet hittar jag en fin uppmuntran till hur man kan rita egna mönster.

Detalj av brudkudden sydd av Eva Berg.

Det här är helt klart en bok att titta många gånger i och inspireras av.. Och du som också läst den, har du börjat sy något ur boken ännu? Jag håller på med ett armband.

Text: Hanna Andersson

Fakta:

Titel: Brodera på ylle!
Författare: Eva Berg, Carina Olsson, Anna Wengdin, Annhelén Olsson
Förlag: Hemslöjdens förlag, 2012

Fler boktips för brodöser

4 reaktioner till “Boktips: Brodera på ylle!

  1. Jag väntar med spänning på att min bok ska komma med posten från Adlibris. Bläddrade i den uppe i Östersund och blev direkt förtjust i den.

    Gilla

  2. Otroligt vacker bok som gör mig sugen att börja brodera men jag vet inte var jag ska börja…
    Var hittar jag bra material för fritt broderi? hemslöjden i Landskrona hade tidigare men har nog slutat med detta. Leksands webbuktik verkar inte vara i gång.
    Det finns vadmal men vilken kvalitet ska jag välja? Tänkte brodera en mobil”väska” att hänga om halsen då jag jämt förlägger den..

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.