Det började med en bok, Krig om Vattnet, en studieresa och en idé. Broderi som verktyg till förändring. Sedan 2007 har Elsa Agélii varit engagerad i en by i nordvästra Indien. En by, Bhilon ki Basti, där ett projekt om broderi och vatten, Mahalia aur pani, syftar till att ge möjlighet till skolgång och arbete för flickor och kvinnor. Ett projekt som ger kunskap, självtillit och kraft till initiativ. Möjligheter genom broderi.

Varje vinter, sedan 2008, arbetar Elsa Agélii och Britta Kleberg i byn med flickorna och kvinnorna. De undervisar, inspirerar och utvecklar broderiet. För broderierna används lokalt producerat tyg och garn. Elsa och Britta för arbetet framåt, de köper också broderierna av fickorna och kvinnorna.

På projektets hemsida kan man läsa mer om projektet och hur du själv kan engagera dig om du blivit inspirerad. Där finns också en film, en butik och inspirerande bilder. Projektet har också en blogg.

Just nu pågår en utställning (fram till den 21 oktober) på Frölunda kulturhus i Göteborg med bilder och broderier från byn.

Foto: Elsa Agélii
Text: Madelene Edlund

En reaktion till “Mahalia – möjligheter genom broderi

 1. Jättetack! Madeleine!

  Där fick du med allt! Hoppas nu att många ger sig tid att kika på hemsidan! Den är ju ett test för att se om nätförsäljning av broderierna kan fungera.
  Onsdagen den 17 okt reser jag tillbaka till byn för 4 månader denna gång. Jag skall dra i så många trådar som möjligt för att kvinnorna skall kunna göra allvar av sina idéer om egna små rörelser!
  Och flickorna som går i skolan skall besökas och uppmuntras!
  Monika Lind,sjuksköterskan, som var med den första projektresan är med i tre månader och Britta kommer i januari. Flickorna längtar att brodera med henne.

  Varma hälsningar till er alla och framför allt till Årsmötet i Östersund, som jag missar i år!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.