Ingela Gréau har inspirerats att brodera utifrån diktsamlingen Snötäckt lykta (Tranan, 2006), skriven av poeten Kostis Papakongos. Han är född den 1936 i Pindos, Grekland och växte upp under tyskockupationen och inbördeskriget. Mellan 1956 till 1966 gav han ut tre diktsamlingar i Grekland. I april 1967 kom han till Sverige. Han ser på sig själv som en politisk flykting mer än som invandrare och skriver idag på svenska.

Dikterna grep Ingela Gréau så mycket att hon beslöt sig för att tolka versraderna i sin konst. Det blev tio verk. På fotot (ovan) ser vi Koltrasten, en bild som är är 50×70 centimeter. Tavlan med den nakna kvinnan (nedan) är en detalj av bilden Berget Ida. Hela tavlan är 50×70 centimeter. Hon beskriver sina verks om ”ett möte mellan diktaren och konstnären”;

– Diktaren är originell, poetisk och humoristisk, mot en vid horisont av visdom. Konstnären, som med sina fingrar och sitt sinne omvandlat orden så de här framträder i den materiella världen.

Ingela Gréau

Den 3 november har Ingela Gréau, en av Broderiakademins medlemmar, vernissage på lilla galleri 125 kvadrat i Stockholm (mellan mellan 12-16:00). Utställningen består av textila tavlor i applikation och broderiteknik och heter Tribut till Kostis Papakongos. Utställningen på 125 Kvadrat pågår tom den 4 dec. Mer om diktsamlingen: Snötäckt lykta.

Fler utställningar av medlemmar och broderande ickemedlemmar i Broderiakademins kalendarium.

Text: Hanna Andersson
Foto: Ingela Gréau

En reaktion till “Broderi inspirerat av en diktsamling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.