Broderad varelse skapad av förskolebarn

Vad är fritt broderi och hur påverkar det oss att släppa lös kreativiten? Helena Lovdal som broderat tillsammans med barn på en förskola skriver om flow, problemlösning och broderiets kraft!

Fritt broderi öppnar upp för nya mönster och nya sätt att tänka. När vi öppnar upp för kreativiteten har vi lättare att hitta nya lösningar också inom andra områden. När helst ett problem dyker upp är det via vår kreativitet som vi hittar lösningen. Vi hittar nya sätt att kommunicera, inte bara för uttryck i vårt skapande utan också mellan människor. Kanske kan jag kommunicera utan ord?

När vi skapar kan tid och rum försvinna och ibland blir vi helt inneslutna i vår kreativitet. Den ungersk-amerikanske psykologen Mihály Csikszwntmihalyi kallar det för flow. Han beskriver det som:

”ett tillstånd av fullständig koncentration som åtföljs av en euforisk känsla och en upplevelse av absolut målmedvetenhet. Flow uppstår när uppgiften och förmågan att förverkliga den är i fullständig harmoni med varandra.”

Jag tror att att vara i flow är mycket hälsosamt för både kropp och själ. Att se, att öppna upp för att komponera med färger, form, linjer, mönster är en spännande process. Att se helheten och detaljerna på samma gång. Alla kan göra men alla gör olika. Ingenting är fel, bara olika rätt att tänka, göra och se på saker och ting.

Allt är tillåtet, både i skapandet och i tillvägagångssättet. När vi skapar hittar vi våra egna, nya lösningar. Egna strategier och nya strategier. Eget skapande och nytt skapande. Allt är tillåtet och improvisationen är i full gång.

Motivationen stärks av gensvar och en ickedömande atmosfär. När vi uttrycker oss kreativt krävs det att vi experimenterar med det okända, att vi tar lite risker och vågar lita på att våra idéer bär. Och att vi kan hitta nya lösningar ifall det inte bar. I kreativitetens värld finns äventyrslusta och nyfikenheten i en lugn, trygg och tillåtande miljö. Den är fri och spontan.

Det fria broderiet är fritt på alla plan; tekniskt, praktiskt och konstnärligt. Alla material går att använda. Hur bakgrundstyget, där vi börjar, ska se ut bestämmer vi också. Vill jag måla det innan jag börjar sy?

På förskolan där jag arbetar använder vi oss av blandtekniker, känd som ”mixed media”, dvs. vi blandar olika tekniker när vi skapar. Vi målar, syr, klistrar, lägger på glitter och så vidare.

Ingenting är rätt och ingenting är fel! Allt är din kreation och du bestämmer själv hur. Det är lätt att känna att jag kan och att allt är möjligt! Ibland kan till och med baksidan bli mer intressant än den tänkta framsidan. Det går att vrida och vända på broderiet och hitta nya motiv. Se nya möjligheter, tänka fritt och annorlunda.

Att välja färg, tråd eller en pärla kan också liknas med hur vi gör våra val i livet. Ibland kanske jag inte vet vilken pärla jag vill ha, eller vilken väg jag ska ta i livet, och då är det viktigt att jag kan ta den ena och se hur det blir. Även ett okej val är bra och det blir på ett visst sätt. Senare har jag ju möjlighet att göra om mitt val, välja något annat. Dessutom kanske det jag väljer blir mycket bättre än jag kunnat föreställa mig. Det ger mig nya möjligheter och nya idéer.

När vi är inne i vårt skapande är det lätt att låta kroppen skapa. Först senare kan vi stanna upp och se efter och sätta ord på vad vi gjort.

Text & foto: Helena Lovdal

En reaktion till “Fritt broderi öppnar upp möjligheter

  1. Helena!

    Jag får gåshud av att läsa det du skriver. Jag hoppas att det finns många förskolor som jobbar på ert sätt och som har fått tillägna sig teorierna bakom detta arbetssätt. Det är oerhört viktigt för den lilla individens personliga utveckling att personal och föräldrar har kunskaperna och insikterna. Vi vuxna har ett enormt ansvar för barnens framtida psykiska hälsa. Det ni grundlägger NU kan göra den stora skillnaden FRAMÖVER, tror jag. Någon (vem?) har sagt att i skapandet är människan huvudet högre än sig själv.

    Sprid kunskapernani har och erfarenheterna ni får!

    Tack för ett mycket värdefullt bidrag till hemsidan.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.