Broderi av Anna Hådell
Anna Hådells broderi visas nu på Leksands Kulturhus 10 november 2012- 2 februari 2013. En kvinna vars liv har kretsat kring textil, hemslöjd och framför allt broderi.

Anna Hådell (f. 1908) har sina rötter i det jordbrukande Gävleborgs län. Farmodern var en skicklig väverska och Anna menar sig ha ärvt hennes händighet och skaparlust. Anna har en lång och gedigen historia inom hemslöjdsrörelsen. 1947 ansvarade för garn- och textilproduktionen vid föreningen för Svensk Hemslöjd i Stockholm, hon arbetade som föreståndare för länshemslöjden i Jämtland hela 1950-talet och för Leksands Hemslöjd åren 1961–1975.

Anna Hådell komponerade, under hela sin tid som chef, mönster för broderi till allehanda hemtextilier. De flesta av dessa mönster vill hon idag se som tillfällighetsarbeten utan några konstnärliga ambitioner. För hemslöjdsbutiken hade de dock stor betydelse genom de intäkter kompositionerna genererade.

Broderi av Anna Hådell

1980 gav Anna Hådell ut en bok om svartstick, det broderi som används på det finaste halsklädet till dräkten i Leksand, Siljansnäs, Ål och Gagnef. På tuskaftat fint linne broderas med svart silke i rutsöm, rätlinjig plattsöm och korssöm. Hon visar i sin bok Svartstick ett femtiotal egna kompositioner hur denna söm kan användas även till moderna dukar och löpare, lampskärmar och bokmärken. Annas ambition var att visa hur gammal teknik kunde praktiseras i ny användning.

Broderierna och vävarna som nu visas på utställningen i Leksand är Anna Hådells egna fria arbeten. Hon kom om kvällarna och efter pensioneringen att ägna sig åt ett friare skapande i en egen stil. Här finns både måleriska, föreställande och abstrakta arbeten, med utgångspunkt i nordisk flora och fauna. Men nu utan krav på att mönster och att de färdiga arbetena skulle fungera kommersiellt. Efter sin pensionering 1975 fortsatte Anna Hådell sin kreativa gärning som textilkonstnär.

Broderi av Anna Hådell

Utställningen Anna Hådell Blomsterbroderi – I textilens tjänstLeksands Kulturhus öppnade officiellt den 10 november och håller på till och med 2 februari 2013, men utställningen tjuvstartade redan den 8 november. Anledningen till det är att Anna Hådell då fyllde 104 år.

Tack Per-Erik Backman som kartlägger det textilhistoriska Leksand och delat med sig av texter & bilder till denna artikel.

Text: Madelene Edlund
Foto: Ingela Sannesjö, Leksands Lokalhistoriska arkiv

En reaktion till “Anna Hådell – i textilens tjänst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.