http://www.365slojd.se/?p=15186Karin Holmberg gav oss för två år sedan boken ”Karins broderier”. I år kom ännu en inspirationsbok från henne som heter ”Små och stora broderier” (Natur&Kultur, 2012). I den visar hon hur broderi kan användas på färdiga textilier som kläder, kuddvar och gardiner samt som språngbräda till att skapa nytt.

I boken finns bland annat inspiration till att skapa egna textila magneter, julgransdekorationer, bokomslag och dockor med broderade ansikten. Mallar och mönster finns längst bak i boken, liksom en gedigen lista på olika material, tips på garn och en enklare stygngenomgång för nybörjare. Jag tycker det är roligast att bara bli inspirerad av idéerna och sedan själv hitta på motiv och välja egna färger.

En av de finaste projekten i boken tycker jag är den tefärgade löparen, med rader av broderade träd och hus, vars tak färgats in med textilfärg. Hur hon använt mallar för att måla taken visar hon på sin blogg. Mönstret är inspirerat av en tecknad stadsplanering där Karin hittade dessa naivistiska hus, utan minsta respekt för perspektiv. Ett bevis om något på att inspiration kan man hitta nästan var som helst, bara man är öppen för idéerna.

Det traditionella yllebroderiet, som Karin är mest känd för, finns med även i den här boken. Här finns otroligt fina handledsvärmare med rosor och liljekonvaljer och en opraktisk men vacker muff med vitt broderi på svart.

Yllebroderiet får dock stå lite tillbaka för roliga pysselprojekt och en lekfullhet som gör att broderiet som uttrycksmedel blir både ungdomligt och busigt. Det känns verkligen som den här boken är en perfekt present till ungdomar och unga vuxna som behöver en kreativ puff eller lite uppmuntran.

En fin detalj är att omslagets ”broderade” titel är tryckt som relief, det vill säga den känns om man drar med fingrarna över titeln. En taktil detalj som passar speciellt bra på en broderibok tycker jag. Dessutom visas den broderade textens baksida upp på omslagets baksida, med fästa trådar och allt. Såna snygga detaljer gör mig glad.

Karin har helt enkelt många bra broderiidéer. Vad sägs till exemepl om att brodera ett skrivbord eller att brodera en pennburk, bevis på att det går att brodera på allt bara man vill!

Text: Hanna Andersson

Tidigare boktips

5 reaktioner till “Boktips: Små och stora broderier av Karin Holmberg

  1. Karins bok finns under hantverk/pyssel i alla välsorterade bokhandlar just nu, bland annat Bokia och Akademibokhandelns. Vill man beställa kan man göra det bland annat från adlibris. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.