Broderade bokomslag är en ny trend efter Penguins satsning (de första illustrerade av Jillian Tamaki), något jag skrev om i ett tidigare nummer av medlemstidningen. Nu har Karin Holmberg, brodös och författare bland annat till boken Små och stora broderier, fått äran att tolka Vilhelm Mobergs underbara klassiker med nål och tråd. Med sina fyra skickligt broderade omslag blåser hon i liv i traditionell svensk hantverkstradition från Kristinas och Karl Oskars dagar.

Klicka på play i videoklippet ovan, det är Utvandrarsviten som du aldrig har sett den! Klippet är gjort av förlaget, Albert Bonnier, och är väl egentligen en reklamfilm, men jag ville ändå posta den här eftersom det handlar om broderi på ett mycket inspirerande sätt. Har du redan läst böckerna kanske du själv blir inspirerad att brodera din favoritbok? Böckerna kommer ut i bokhandeln i pocketformat i slutet av januari!

Vilhelm Moberg skrev sig rakt in i den svenska folksjälen med sin fängslande berättelse om smålänningarna Kristina och Karl Oskar som lämnade fattigbygden i Småland för att söka lyckan i Amerika. Utvandrarseriens fyra böcker gavs ut för första gången mellan 1949 och 1959 och kom att bli riktiga storsäljare.

Berättelsen har sedan dess levt vidare genom både Jan Troells rosade filmer och ”Björn och Bennys” hyllade musikal Kristina från Duvemåla. Utvandrarserien är en tidlös kärlekshistoria kantad av hungersnöd, drömmar och längtan.

Text: Hanna Andersson

6 reaktioner till “Boktips: Utvandrarserien med broderade omslag

  1. Det är så roligt att Karin hjälper broderiet att ta plats. Hon är såååå duktig. Omslagen är underbara.

    Gilla

  2. Ja tänk er Bilbo och ringen triologierna, vilka häftiga omslag de skulle kunna bli. Får lägga det till kommande projekt.
    Just nu är tiden alldeles för kort, fler timmar till dygnet tack.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.