broderiskolen_bildcollage

Den lilla kursverksamheten, Broderiskolen i Köpenhamn, är grundad av Selskabet for Kirkelig Kunst – en institution, som erbjuder rådgivning till kyrkoråd om val av konstnärer och hantverkare, när de ska skaffa nya inventarier och föremål till de danska kyrkorna. Den leds av brodösen Lizzi Damgaard.

Ända från Selskabets start 1927 var det tätt knutet till Haandarbejdets Fremme, som det senare blev skilt från igen. Selskabet motsvarar i någon mån det svenske Licium, som upprättades redan1904, och som fortfarande är knutet till Handarbetets Vänner. Därför finns det en lång tradition av sömnad, broderi och montering av kyrkotextiler i Selskabet. Den kunskap om broderi, som har genererats genom åren, önskar vi att sprida bl.a. genom kursverksamheten Broderiskolen. Samtidigt ser vi också skolan som ett forum, där erfarna brodöser undervisar och inspirerar kursdeltagarna, och där vi kan lära känna nya broderi-aspiranter.

Billede 2

Vi erbjuder korta kurser i små grupper med 6-10 elever. Vår avsikt med undervisningen är att sprida kunskap om broderiets grundläggende metoder och dess omfattande mängd tekniker. Målet är att öva goda vanor, som säkrar, att resultaten blir av hög hantverksmässig kvalitet. Vi lägger också vikt på att förmedla, hur ett motiv omsätts till broderi och vilka uttrycksmöjligheter varje enskilt stygn har. Kurserna resulterar inte nödvändigtvis i en färdig produkt, för tyngdpunkten ligger på att öva hantverket, så att grunden för framtida textila verk stärks.

Billede 6

Det er möjligt att läsa mer om Broderiskolen och kurserna på deras hemsida. Man kan också anmäla sig till Broderiskolens nyhetsbrev genom att skicka ett mail till post@kirkeligkunst.dk.

Text och bild: Anne Nielsen
Översättning: Margaretha Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.