ull_gamle_tekkniker_omslag I dessa yllets tider vill jag tipsa om ytterligare en bok som tar upp ämnet. Den heter Ull, gamle teknikker på nye måter och är skriven av svenskan Helene S Lundberg som gett ut ett antal böcker inom den textila sfären. Att boken är skriven på norska är inget hinder. Där man eventuellt inte förstår ger bilder klarhet.

Boken är inte enbart inriktad på yllebroderi, även om det finns ganska mycket, utan sveper över hela ämnet. Karda, spinna och färga ull i microugn, virka, tova, nunofilta, kroka, gaffelvirka, påta och smygmaskvirka tas upp. Inom dessa områden finns gott om roliga tips på vad man kan göra och steg-för-steg-instruktioner som är lätta att följa. Det finns också en stygnguide och undervisning om hur man gör duskor, fransar och bollar. Längst bak i boken bjuds man sidor med tydligt tecknade mönster och mallar.

Svårighetsgraden är lätt till lagom svår! Med utgångspunkt från boken är det enkelt att sätta sin egen prägel på alstren och att vidareutveckla idéerna på ens eget personliga sätt.

ull_gamle_tekkniker_

ull_gamle_tekkniker_2

Stor möda har lagts ner på det rikliga bildmaterialet som präglas av skönhet. Varje bild är njutbar och får kreativitetslusten att hoppa jämfota. En riktig inspirationsinjektion är denna bok. Som ”coffetable book” är den alldeles utmärkt.

Text & bild: Gunilla Hildén

Fakta: Boken är utgiven på det norska förlaget Cappelen Damm 2011 & finns i bokhandeln.

2 reaktioner till “Boktips: Ull & yllebroderi på norska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.