Carin Ängmo

I början av 2012 var Carin Ängmo på besök i den lilla staden Kimilili i västra Kenya och efter besöket inspirerades hon att brodera en bonad. Hon berättar själv:

Den biståndsförening jag tillhör, Svenska Mount Elgonföreningen, har haft flera olika projekt i området kring berget Mount Elgon. Detta var inte mitt första besök i Kenya.

Broderad bonad

Det senaste har varit hjälp till att bygga upp ett barnhem för föräldralösa barn. Barnhemmet heter Gustavs Centre. Barnens glädje och entusiasm där är som ett under.

Jag bad en grupp tolv-trettonåringar rita och måla varsin bild i A5-format till mig. Min förhoppning var att jag så småningom skulle kunna brodera deras konstverk.

Väl hemma satte jag igång och sommaren 2012 blev en resa med nål och tråd för mig, in bland deras mönster och bilder. Helt underbart.

Min strävan var att broderierna skulle bli så lika barnens bilder som möjligt. Jag försökte använda olika stygn och tekniker.

Bonad inspirerad av barnteckninga

Bonaderna, det blev två stycken, är cirka 90 x 90 centimeter stora.

En dag hoppas jag kunna överlämna bonaderna till barnhemmet. Kanske kan det inspirera någon eller några flickor eller pojkar att själva börja måla med nål och tråd.

Jag skulle gärna hjälpa dem på vägen.

Text och foto: Carin Ängmo

Fler inlägg där barn inspirerat till broderi

10 reaktioner till “Broderi inspirerat av barn i Kenya

 1. Tack Carin! Tack för att du delar med dig av detta stora och inspirerande projekt! Jag imponeras av ditt engagemang för barnhemmet och hoppas de får chansen att se ditt vackra broderi. Varje bild är ju som en tavla/berättelse i sig!

  Gilla

 2. Jag hoppas verkligen att dessa snart barn får se sina egna teckningar tagna på sådant allvar att de blivit till broderier, sydda med hjärtats tråd, stygn för stygn. Vilket stöd, vilken uppmuntran för utvecklingen av självkänslan i ett ungt sinne!

  Om bonaderna kommer att hänga på väggen i barnhemmet blir de till glädje för alla som ser dem. Och kanske blir det startpunkten till broderi för några. Men sannolikt har något ännu större skett inom de barn som du här har uppmärksammat.

  En mycket fin tanke, Carin, med stygn. Än en gång kan vi konstatera att broderi är en av de vägar som kan leda till något större, något gott, något som gör skillnad. Du har här broderat i sann Elsa-anda!

  Gilla

 3. Hej Carin!

  Du är klar! Så fint det blev…….. och vad barnen kommer att bli lyckliga.

  Väldigt bra gjort Carin.
  Kramar Ann

  Gilla

 4. Dessa teckningar-bilder går direkt till hjärtat. Tack för at Du delar dem med oss! Jag hoppas att bonaderna snart hänger på barnhemmet.Vilken härlig återkoppling förbildkonstnärerna och alla andra som får ta del av dem./ Margareta

  Gilla

 5. Vilken otroligt fin idé med barnhemsbarnens teckningar och vilka fina broderier det blev. Och roligt att du berättar om och visar detta./Kerstin

  Gilla

 6. Vad roligt att se dina fina bilder Carin! Härlig tanke och härliga bilder som du så fint fått att passa ihop!/Maria

  Gilla

 7. Tack Carin för att du delar med dej! Vilka underbara bilder barnen gjort och vilken glädje. Jag blir ödmjuk. Måste vara kul för dem att se dess så fint broderade

  Gilla

 8. HÄRLIGA broderier och en rolig uppgift för barnen . Tänk att få se sin bild broderad, det måste vara en stor bekräftelse ./Karin

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.