boktips_hus_broderade

Framför mig på bordet ligger boken Hus broderade fritt ur minnet som innehåller 16 kvinnors broderier och berättelser. Broderier som just nu ställs ut i Oskarshamn för att sedan vandra vidare till Nybro och senare i år även till Kalmar. Läs mer HÄR.

Det är en varierad samling hus som återges och alla broderier finns avbildade i boken. Till det finns en personlig, kort berättelse om huset, om det egna minnet. Det är nästan bara barndomsminnen. Sexton berättelser som gör det lätt att gå in i sitt eget minne, in i sina egna berättelser och relationer till hus genom livet. Boken kan ge en idé om hur man kan jobba med sina egna minnen, sina egna berättelser och använda sig av broderiet som uttryck.

boktips_hus_broderade_2

Bokens fokus hamnar dock på berättelsen om huset, på själva minnet. Berättelser som för egen del gärna skulle ha varit kortare och mer sammanhållna. Broderierna är fint återgivna i boken men jag saknar deras berättelse – om det valda uttrycket, om arbetet med bilden i sig. Jag saknar berättelsen om materialval och om tekniker. Jag saknar berättelsen om broderiet och stygnen.

Hus broderade fritt ur minnet

I slutet av boken återfinns några enkla broderiövningar och tre texter om vägen till det fria broderiet. Här finns också ytterligare lite bildmaterial. På det stora hela är det en väldigt charmig bok. Det är roligt att ett broderitema, husminnen, resulterat i en så ambitiös bok och i en utställning. Om jag hade vägarna förbi småland skulle jag gärna se utställningen…

Är du intresserad av boken, skicka e-post till: o-ka.broderi@hotmail.com

Text & bild: Madelene Edlund

* Fler boktips

2 reaktioner till “Boktips: Broderade hus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.