Broderitrådar

I höstas besökte jag, Ingalill Jiborg, tio tjejer i 6:an som hade önskat fritt broderi i textilslöjden. Jag fick en förfrågan från deras textillärare Ulla om jag vill komma och visa fritt broderi, och det ville jag självklart!

Det var den 12 november som jag var i Barnarpsskolan i Jönköping för att visa eleverna fritt broderi. Jag började med att berätta lite om Broderiakademin och sedan visade jag en del mindre saker som jag gjort; hjärtan, stenar, bokmärken, ATC-kort samt mobilfodral.

Det tog inte lång stund förrän alla hade satt igång att arbeta. Lite material hade jag tagit med men det var ju helt onödigt när jag såg hur välsorterad skolan var. Där fanns allt man kunde önska sig från tyger till pärlor, symaskiner och så vidare. Lokalen i gamla skolhuset var stor, ljus och mycket praktiskt inredd, alltså en önskedröm.

Under eftermiddagen syddes langettstygn
, läggsöm, raka stygn och stjälkstygn. En flicka sydde en liten zebra, en annan ett lavendelhjärta. En flicka sydde små, små stjärnor på en lapp som skulle bli ett bokmärke. En sydde raka stygn i vackra färger på ett zebrarandigt bomullstyg. Alla sydde någonting.

Det var en mycket trevlig eftermiddag.

Text och foto: Ingalill Jigborg, Jönköping

* Fler inlägg om barn som broderar.

4 reaktioner till “Lustfyllt broderi i skolans värld

  1. När jag läser det här blir jag glad. Tänk om fler (textil-) lärare tog hjälp av utomstående för att inspirera på det här viset? Om tid och möjlighet fanns skulle det ju vara ett utmärkt sätt att både själv (som lärare) få ny energi samt hitta nya infallsvinklar för att lära!

    Gilla

  2. Håller med dej Hanna. Ett fint sätt att få unga att intressera sig för broderi. Vi behöver ju föryngring i vår förening. Tack Ingalill

    Gilla

  3. Det jag läser är som len honung för en lustbrodös. Önskar att fler barn/ungdomar kan hitta till broderimediet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.