nystat frossa-1
Vi (lokalgruppen Ryaknuten från Värnamo) har varit på resa till Landskrona, vi åkte dit i första hand för Hemslöjden i Skåne. Vi skulle dit och fylla vårt yllebroderiförråd. Men när man nu är ute på resa bör man ju passa på att se sig om och kanske hitta nya smultronställen. Så vårt första nedslag blev på Nystat, skyltfönstret lovar syntetgarn i glada färger och jag tänker ojoj. Lite tveksamma gör vi entré och OJOJ!!!

ryaknutens_collage

Vi kliver in i en affär som funnits sedan länge tillbaka, om jag minns rätt sedan 1932, men här kan jag ha alldeles fel. Vi alla frossar i sysilke och plastspännen. Vissa frossar i garn. Jag frossar i dragkedjor.

Efter långt mer tid en jag trott sliter vi oss från den affären och vidare till Hemslöjden i Skåne. Den ligger i citadellet i Landskrona. Ett smulltronställe i dubbelbemärkelse för där ligger också ett kuligt kitschit café vi namnet ”Why not café”

systrarnas och deras bruskistor 3

Med fyllda påsar och mätta magar åker vi till Landskrona museum för att titta på Systrarna och deras brudkistor. Man blir lite beklämd över deras välfyllda brudkistor som aldrig någonsin blev använda. Massor av tyg, förkläden, särkar, lakan, dukar, örngott med krusade band, filtar och täcken. Vissa av tygerna var vävda och sen nedtagna ur vävstolen, ihoprullade och lagda i kistan. Vilken skatt, hur kunde någon inte vilja gifta sig med dem är min fråga?

systrarnas och deras bruskistor 4

När vi trötta och slitna sitter i soffan och samlar oss för att påbörja resan hem frågar jag vad som var bäst? Alla är rörande överens om att dagens absoluta smultronställe blev Nystat med sitt sysilke och sina plastspännen och den underbara damen i butiken .

Ryaknuten har en blogg och den hittar du HÄR.

Text & foto: Ann Samuelsson

5 reaktioner till “Ryaknuten på resa

 1. Vilket ställe att gräva på, vilka färger på trådarna, blir smått avis på detta fyndställe!
  Vilken trevlig utflykt ni gjorde. Bra tips!

  Hälsar Berit Vilda Trådar

  Gilla

 2. Ja det var ett riktigt kuligt ställe, särskilt då jag kände mig mycket tveksam när vi tittade in i skyltfönstret. //ann

  Gilla

 3. Tack Ann för att du delar med dig av era studiebesök och shoppingäventyr. Jag blir inspirerad bara av bilderna och förstår att ni haft en mycket bra dag! Tänk vad underbart det är att få frossa i färger ibland.

  Kuligt var ordet! 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.