Stena Line - fritt broderi

– Vi syr, stickar och virkar, men för det mesta broderar vi, det är den mest uppskattade aktiviteten i gruppen, säger Zdenka Kalisky.

Zdenka Kalisky, som själv är medlem i Broderiakademin, arbetar som konsthantverksledare med invandrarkvinnor på Kvinnocenter i Bergsjön, Göteborg. Kvinnorna träffas och umgås över handarbete. Ofta arbetar gruppen med olika teman.

Foto: Sjöfartsmuseet, 2013.

Under hösten 2012 har gruppen ingått ett samarbete med Sjöfartsmuseum i hamnstaden Göteborg, vilket inneburit att kvinnorna blivit bjudna på båtutflykter till hamnen, längst älven, kanalen och under broar. I gengäld har gruppen broderat vad man upplevt och iakttagit längst vattnet. Kvinnorna broderade sina inlägg under hela hösten och till sist blev det 20 stycken individuella broderier.

Foto: Zdenka Kalisky

Kvinnorna, som är bosatta i Bergsjön, träffas varje vecka för att brodera tillsammans. Under tiden som deras broderier växt fram har samtalet rört sig kring det som man sett. Varför är egentligen stenen på ”Röda sten” röd? Vad finns i alla containrar på de stora fartygen – och vem/vad längtar Sjömanshustrun efter?

Foto: Zdenka Kalisky

– Vår arbete tillsammans kan liknas till en orkester, säger Zdenka. Varje kvinna är ett instrument. Jag är dirigenten som uppger tonen, inspirerar, påpekar, uppmärksammar, lyfter och leder. Till slut sätter jag ihop och komponerar alla delar till en helhet. Och helheten denna gång blev en fyra meter lång bonad!

Foto: Zdenka Kalisky

Kvinnocenters bonad ingår i utställningen ”Vår hamn – kvinnors hamn” på Sjöfartsmuseet som invigdes den 8 mars och kommer att hänga där i minst ett år.

Text: Hanna Andersson
Foto: Zdenka Kalisky

7 reaktioner till “Kvinnohamn – broderier från Kvinnocenter i Bergsjön

 1. Vilka underbara broderier. Känner igen mig, har promenerat mycket i och kring hamnen tillsammans med en väninna som inte finns längre. Vilken kvinnokraft.

  Gilla

 2. Vilket fint projekt. Som gammal lärare i Rosengård vet jag att det inte finns bättre sätt att lära sig ett nytt språk än att arbeta tillsammans med händerna. I höst kommer det en grupp flickor mellan 16 och 18 år till min hemkommun Trelleborg. Flickorna är gravida eller har spädbarn. Jag hoppas kunna starta ett broderiprojekt med denna mycket utsatta grupp.Vi som är lyckligt lottade att leva i ett land där inte våldtäkt är ett vapen måste hjälpa till att ” med stygn arbeta för en bättre värld”.

  Kestin Nettelblad

  Gilla

 3. Toppen projekt, vilka fina broderier! Bra sett att lära sig språk på, att brodera.
  Hälsar Berit

  Gilla

 4. Som hamnstadstös känner jag igen mig även om det hos oss står Scandlines på båtarna istället.
  Mycket trevligt projekt.

  Gilla

 5. Vet att det är bra på många sätt för personer som ska lära ett nytt språk! Vet att det skulle vara bra för mina Sfi-elever men………… Fast snart har vi en Kulturdag med och för alla elever och DÅ ska vi brodera ATC- kort för de som vill!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.