Affischbild
Eskilstuna stadsmuseum 6 juni 2013
Solen strålade, studenterna skrålade och – hela världen hade hissat den svenska flaggan för oss… En bättre dag än 6 juni 2013 hade vi inte kunnat få för att fira Broderiakademins 20-årsjubileum!

Alla var lediga och finklädda. Foajén till Eskilstuna stadsmuseum blev snart fylld av förväntansfulla damer.

Kerstin Anderberg invigningstalar
Kerstin Anderberg höll invigningstalet

Vernissagemingel 6 juni 2013

Klockan ett höll Broderiakademins ordförande Kerstin Anderberg invigningstal. Hon berättade lite om hur Elsa Agélii en gång startade upp föreningen, hur styrelsen arbetat inför jubileumsfirandet och om det jobb som jubileumsgruppen lagt ner för att få ihop både utställning och den bok som vi gjort, en bok som snart dimper i brevlådan ner hos alla medlemmar som betalat medlemsavgiften!

Boken, som vi skriver mer om snart, är baserad på de 92 berättande broderier som skickats in. Den finns till försäljning på Eskilstuna stadsmuseum under sommaren.

Jubileumsvernissage 2013

Sedan var det dags för dricka, matiga snittar och mingel med kända och nya ansikten. Jag passade på att fotografera några av brodöserna framför sina broderier:

Några jubileumsbrodoser
Kerstin Anderberg, Ingela Greáu, Madelene Edlund och Margaretha Arthursson framför sitt respektive bidrag till jubileumsutställningen.

Broderad konst

Utställningens curator, huvudansvarig för de vackert upphängda och arrangerade broderierna, var vår egen Madelene Edlund. Hon har jobbat med det hängningen i två dagar tillsammans med Renée Rudebrant, Pia Sjöstrand och Pias man, allt-i-allo-fixaren Evert.

Broderad konst upphängd

Tusen tack till alla er som sytt och skickat in era vackra broderier till denna utställning! Och till den som inte kunde komma till detta vernissage – ta er tid att åka i sommar! Utställningen är helt klart värd att se i verkligheten! I princip alla stygn och material som finns är representerade här! Kantha, korsstygn, fritt broderi, yllebroderi, applikation, abstrakt berättande, blandtekniker och så vidare.

Utställningen Broderade berättelser finns på Eskilstuna stadsmuseum till den 25 augusti i år. Se den!

A3-affisch för jubileumet

Den som vill hjälpa till att sprida info om utställningen kan ladda ner och skriva ut jubileumsutställningens affisch och hänga upp på brodeributiker och bibliotek runt om i landet. Den som vill blogga om jubileumet får gärna låna denna bild. Tack på förhand.

Och åter igen, ett stort varmt grattis till Broderiakademin, på 20-årsjubileumet!

Text & foto: Hanna Andersson

Tidigare inlägg om detta jubileum

Fler som skrivit om detta:

Pian Bates
Designmadde

22 reaktioner till “Jubileumsextra från Broderiakademins vernissage och mingel

 1. Underbart att få ta del av utställningen. Längtar tills jag kommer dit. Tack alla som jobbat med den. Ser nu fram emot att boken ska dimpa ner i brevlådan.

  Gilla

 2. Tack för bra reportage Hanna jag blir nyfiken på att se ert fina upphäng av alla broderier.

  Gilla

 3. Jag var på vernissagen igår och tyckte det var toppen att se alla ”Berättelser”, vilken kreativitet!

  Jag köpte boken som en gåva till en god vän som är sjukskriven och vad gjorde jag när jag kom hem; jag tjuvläste hela boken. Vilken fin bok det är med hela broderiet som bild men även foton på detaljer samt en liten berättelse. Helt enkelt en toppenbok och tack Hanna och Madde för jobbet ni gjort.

  Gilla

 4. Det var en fin och trevlig dag igår. Solen sken och Eskilstuna visade sig från den vackra sidan.
  Det fanns representanter från hela vårt avlånga land från Umeå i norr till Trelleborg i söder, men också prov på vad BRAK kan åstadkomma vad gäller uppfinningsrikedom och kreativitet.
  Bättre 20-årsjubileum får man leta efter.

  Gilla

 5. Det var en fin dag! Fin utställning och goda snittar och alla goa människor som fanns på plats för att beskåda broderierna och den fantastiska boken. Stort Tack för allt arbete ni lagt ner.

  Gilla

 6. 1000 tack för allt arbete som lagts ner på denna utställning på HÄNGNINGEN av dessa otroligt intressanta och välgjorda broderier , på Vernissaget, dom goda snittarna och den fantastiska boken. Jag är överväldigad och mycket imponerad.
  Det var också så himla kul, att träffa alla goa broderi-systrar från när och fjärran.
  Tack Hanna för ett fint reportage!

  Gilla

 7. Stort tack till alla som arbetat med utställningen och boken och då speciellt tack till Hanna och Madde. Vilken fantastisk utställning, så många underbara broderier och så fint hängt. Och vilken fin bok! Jag köpte en bok, som skall bli present, och har snabbläst den. Nu skall jag läsa den långsamt och njuta av varje sida.
  Jag önskar er alla en trevlig broderisommar.
  Kerstin Hanstorp

  Gilla

 8. Håller med Eva och alla andra! En fantastisk trevlig vernissage i Eskilstuna, så roligt att träffa alla brodöser som jag lärt känna genom Broderiakademin. Broderierna ska jag titta mer ingående på en annan dag, har inte så långt att åka. Och boken – jag längtar efter mitt eget exemplar som ska komma i brevlådan nästa vecka.

  Gilla

 9. Håller med föregående, så fin utställning!! Jätteroligt att kunna vara på plats och ta del av all kreativitet..

  Gilla

 10. Sååå glad att jag var på plats på vernissagen. Vilket fantastiskt arbete som är nerlagt på utställningen, ett jätte tack till alla. Det var så roligt att mingla runt bland alla glada brodöser och njuta av alla fina berättelser.

  Gilla

 11. Hej
  jag firade och fixade inför min dotters student, å samma dag så inleds utställningen med broderierna. Glädjande nog hann jag titta in på museet och kunde skåda mitt egna verk bland så andra kreativa och fina. Kul. Jag ska återvända och titta än mer noga. Nu undrar jag nyfiket vad det är för bok ni skriver om? Tack till alla inblandade för fint arrangemang

  Gilla

 12. Det var helt fantastiskt att vara med på vernissagen, träffa så många brodöser och se alla fina broderier. Över Eskilstuna lyste en härlig sol och det var mingel och glädje! Ett stort tack till er som jobbat med denna utställning fantastiskt. Så får vi en fin bok också!

  Gilla

 13. Hej!
  För några dagar sedan blev jag uppringd av en journalist från en tidning i Eskilstuna trakten som jag tyvärr glömt namnet på. Hon intervjuade mig om utställningen och hur jag hade kommit på och gjort min bild.
  Om någon ser artikeln kan ni väl maila mig. Jag hade bara positivt att säga om vernissagen, hängningen och bilderna men det vore ändå roligt att läsa vad hon har skrivit.

  Maila gärna till mig pianbates@gmail.com om ni ser något skrivit.

  Tack alla för en rolig dag och många fina bilder.

  Glad Midsommar och härlig broderisommar.

  Pian

  Gilla

 14. Vilken underbar stadsmiljö ni valt till utställningen! Dessutom lätt att hitta när man kommer från E20 med parkeringsplatser inom räckhåll.
  I onsdags, på eskilsdagen, var jag där och såg alla dessa broderier, hängda i grupper, så alla kom till sin rätt. Vilken glädje att i lugn och ro bara gå omkring och se.
  Så ligger där en bok! Det kan inte bli bättre. Stort tack!
  PS. Min man hade stor behållning av museets samlingar. DS.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.