Fritt broderi av Ann Rydh, foto Ann Rydh, 2013
Fritt broderi av Ann Rydh

I Eksjö visas i juni fria broderier av textilkonstnärerna Barbro Lindén, Lisbeth Andersson och Ann Rydh, alla hemmahörande i Kalmar. Gruppen träffades i Broderiakademin, och upptäckte att de ville arbeta tillsammans. De har hunnit ställa ut sina alster på bland annat Himmelsberga friluftsmuseum, Öland (2011), Garvaregården, Kalmar, Traktormuseet i Störlinge, Öland, Nybro Bibliotek och Galleri Stallet, Borgholms Stadsmuseum. De har arbetat tillsammans under fyra år.

Det bjuds på någonting helt annat än traditionella korsstygn. Att återanvända ärvda damastdukar som har tryckts och färgats in med textilfärg är en av många tekniker som de tre brodöserna använder.

Barbro Lindèn låter sig inspireras av sin barndoms Norrland och den gamla jordbrukskulturen med maskiner som bärande inslag. Själv är hon motorcykelfantast och brodös.

Lisbeth Anderssons broderade bilder är besläktade med måleriet där hon leker med stygn i en koloristisk anda som knyter an till en modernistisk form.

Ann Rydh
hyser en stor kärlek till maskinerna och skogen, och vill skapa en stämning i broderiet och berätta om den glädje som både broderiet och maskinerna skänker henne.

Fritt broderi av Ann Rydh
De har deltagit i flertalet samlingsutställningar med Broderakademins lokalgrupp Öland/Kalmar och Ö-­ka broderi, som just nu ställer ut Hus broderade fritt ur minnet på Kalmar Länsmuseum. Utställningen pågår till den 6 oktober. Den utställningen har tidigare visats på Oskarshamns kulturhus och i Pukeberg, Nybro.

Utställningen Maskineri, med traktorer och traktordelar, visas i Torkladan, Eksjö museum, under tiden 16 juni-30 juni (stängt 21-‐23 juni).

Vernissage: Lördagen den 15 juni Kl 12.00.

Varmt välkommen önskar gruppen alla besökare!

Text och foto: Ann Rydh

4 reaktioner till “Traktorer och traktordelar i fritt broderi

  1. Ann!

    Du visar att inga ämnen är omöjliga i det fria broderiets värld.Det känns fantastiskt befriande att se. Önskar att många fördomsfulla besökare kommer till er utställning och blir omvända! Lycka till, alla tre!
    Skulle ni inte kunna skriva en rapport med bilder från utställningen, när den är över? Det är ju inte alla som har vägarna förbi Eksjö i sommar. Vi är säkert många som skulle uppskatta det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.