broderade_berättelser_bokomslag_s

Nu är den här – jubileumsboken! Förhoppningsvis har du också fått den nu, annars kommer den förhoppningsvis till dig inom kort! För vi ger ett gratis exemplar till alla medlemmar (som betalat medlemsavgift före 20 maj i år)! Ja, du läste rätt, alla medlemmar får en jubileumsbok hemskickad till sig!

Boken innehåller alla 92 berättande broderier som finns med i jubileumsutställningen på Eskilstuna stadsmuseum!

Några detaljer: Boken heter Broderade berättelser. Det är en inbunden utgåva med hårdpärm, 191 sidor med färgfotografier av alla broderierna. ISBN: 978-91-637-3250-8. Vi har fotograferat alla verken, och dessutom tagit en närbild av stygnen på varje verk så att vi broderinördar kan komma riktigt nära och njuta. Alla verk har fått ett eget uppslag, tillsammans med brodösens text om bakomliggande idé, berättelse och material.

Bokens redaktör är Hanna Andersson
, som också gjort bokens layout samt vernissagekort och affisch. Madelene Edlund har fotograferat alla verken.

Broderiakademins styrelse har, tillsammans med oss i jubileumsgruppen, ordnat workshops och bjudit in alla medlemmar att delta i firandet genom att göra ett berättande broderi. Dessa broderier finns nu på jubileumsutställningen på Eskilstuna stadsmuseum. De hänger där hela sommaren (6 juni till 25 augusti). I samband med jubileumet har alla 92 inkomna verk dokumenterats och vi har satt ihop och tryckt upp ”Broderade berättelser – en jubileumsbok”.

bokuppslag_ingersvensson

Boken är en slags hyllningsbok till stygnen, lustbrodöserna och till Broderiakademins aktningsvärda ålder förstås!

bokuppslag_ullawahlgren

Vår förhoppning är att utställningen, tillsammans med boken, ska inspirera dig till vidare kreativitet, broderande och berättande!

bokuppslag_bodilenglund

Vi hoppas att boken blir en djupdykning i skaparlust och stygn.

bokuppslag_inledning

Att boken ska ge impulser och inspiration till att vilja berätta något eget, för första gången eller igen eller på ett nytt sätt. Låt dig inspireras!

Ett exemplar av boken kommer hem i brevlådan till alla medlemmar som betalat medlemsavgift före 20 maj i år, men den kan även, under sommaren, köpas i butiken/receptionen på Eskilstuna stadsmuseum samt i Sätergläntans butik.

Boken kan även beställas av Broderiakademin för 200 kronor/bok (inklusive porto inom Sverige), via Eva Albrektsson på eva@broderiakademin.nu. Boken är slutsåld!

Text och foto: Hanna Andersson

34 reaktioner till “Broderade berättelser – en jubileumsbok från Broderiakademin

 1. Tack för jubileumsboken och så fint att Elsas motto -Med nål och tråd mot en bättre värld! får stå med på bokens baksida. Hoppas lokalgrupperna ute i landet kommit igång med planering för Världbroderidagen.Flera broderier i jubileumsboken har berättelser som blickar ut i världen med Pian får jag komma till Swingin London, med Britt Dahné till livet i Afrika och med Kristina Blixt gör jag en resa till Istanbul.
  Att världen kommit oss närmre kan man tydligt märka i bokens broderier, broderi som ett ”språk” att reflektera över situationen i världen blir tydlig och stygn blir den brygga som kan få oss att arbeta för en bättre värld.

  Kerstin i Skåne SY-d

  Gilla

 2. Just nu är det väldigt jobbet att bo utomlands, märker jag. Den som väntar på något gott väntar alltid för länge !!!!!!!

  Gilla

 3. Tack så väldigt mycket för den inspirerande boken! Det var ett fint arbete ni lagt ner på den! Irene (Raka stygn).

  Gilla

 4. Väntar också och bor inte utomlands! Har dock tjuvläst boken tjuvläste den till en sjukskriven väninna innan hon fick den. Det är en toppenbok på alla sätt och vis!

  Gilla

 5. Jag har läst boken och njutit i fulla drag och kommer att göra så många gånger. Så många kvinnors liv som skildras med ett oändligt antal stygn. Och så vackra alla bilderna är. Blir mållös. Britt

  Gilla

 6. Vilken fantastisk bok ni har gjort. Jag har ännu inte fått den och visste inte ens att jag skulle få en bok så det kommer att bli en fin present. Hoppas den kommer imorgon!

  Sommarhälsningar från Östersund!
  Lena

  Gilla

 7. Men å vad glad jag blev idag! Boken låg i brevlådan när jag kom hem.
  Så fin den blev!
  Ser fram mot att besöka utställningen i sommar då jag inte hade möjlighet på vernissagedagen.

  Lena

  Gilla

 8. Ååå, tack för denna fina bok den kom i brevlådan idag. Tiden stannade upp jag tittade och njöt. Så mycket stygn och uttrycksett det finns. Håller med Pia, om favoritbok. Vill slå mig ner och brodera. Tänk att få vara med i en bok också! Jaha, ska vi ha middag också det glömde jag nästan bort!

  Berit

  Gilla

 9. Boken har kommit till Gotland….vilken inspiration! Tack Hanna och Madde som gjort det så fint.
  Kram på er…

  Gilla

 10. Tack för denna utomordentligt trevliga överraskning. Man njuter i fulla drag och blir inspirerad att börja brodera.

  Gilla

 11. Tack! Nej, det räcker inte – tusen tack för den jättefina boken. Jag bläddrar och bläddrar och får inte nog. Jag kryper in i bilderna,lever mig in i berättelserna och förundras.

  Gilla

 12. Ja det var ett storverk vi fick hem att förnöja sommaren med.

  Snyggt foto ( så mycket jobb ) och snygg formgivning.

  TACK ! Evy Nilsson Newman

  Gilla

 13. Underbar bok!
  Vilket fantastiskt arbete ni har gjort!
  Många,många rosor till er alla som bidragit till den också!

  Gilla

 14. Tusen tack för den fantastiskt fina boken! Vilken härlig idé att göra en
  bok av alla broderierna. Ett helt fång vackra midsommarblomster till er som jobbat och gjort detta möjligt.
  GLAD MIDSOMMAR till alla BRAK-medlemmar!

  Gilla

 15. Vilken överraskning, hjärtligt tack för den fina och inspirerande boken. Tyvärr hann inte min bild bli färdig, hade varit rolig att vara med i en sådan fin bok med all kreativitet.

  Gilla

 16. En fantastisk bok – vacker och inspirerande! Hade så bråttom att titta i den när jag åt lunch så nu har den en fläck eller två! Tack till alla bidragande brodöser samt redaktionskommittén.

  Gilla

 17. Ett stort och varmt tack för den underbara boken, som kom som en stor överraskning med gårdagens post. Jag har redan läst boken en första gång, men kommer att återvända till den många gånger för glädje och inspiration. Ett stort tack också till alla brodöser, som delat med sig av sina berättelser och stygn!

  Många hälsningar Ingrid Källming

  Gilla

 18. TAck för den.Jag blev glatt överraskad. Visste inte att man fick en sådan fin bok då man var medlem. Tack TAck tack.

  Gilla

 19. TACK – för den vackra boken,med alla läckra broderier.
  Den ger inspiation!
  En bra presentbok till ”broderande” släktingar och
  väninnor.

  Gilla

 20. Hjärtligt TACK för den högkvalitativa jubileumsboken. Värdesätter högt att boken blev klar så tidigt och att vi alla blev presentade. Generöst.
  Jag önskar er alla fina broderiupplevelser i sommar!

  Gilla

 21. Tack än en gång för den underbara boken.
  Jag är nyfiken på hur redaktören har tänkt vid sammanställningen av bilderna. Finns det någon medveten tanke bakom eller har det bara blivit slumpmässigt. Det skulle vara roligt att veta, tycker jag.
  I vilket fall som helst blev det ett mycket bra resultat.

  Gilla

 22. Hej Tuulikki,
  det är jätteroligt att få veta att du och många andra uppskattar boken!

  Det finns ju flera olika teman i boken, som barndomsminnen som ditt eget broderi, och andra övergripande teman, men eftersom det är svårt att sortera andras arbeten så är det slumpen som fått råda här. Så i princip presenteras broderierna i den ordning vi fotograferade dem, vilket skedde efter hur de packats upp och lagts i olika högar dagen innan vi fotade dem. 🙂

  /Hanna

  Gilla

 23. Jag har ett ex av boken som du kan få köpa. Jag kan skicka den om jag får din adress på något sätt. Men vad kostade boken, någon som kommer ihåg?

  Gilla

 24. Hej! jag vill också väldigt gärna ha boken, men vet inte hur jag ska få tag på den nu när den är slutsåld. Inger, har du några fler ex? 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.