En broderande Biskop Brask
Biskop Brask broderar brasklappar…

Det är 500 år sedan Hans Brask blev biskop i Linköping. Just nu pågår en utställning med broderade brasklappar (25 maj till 25 augusti) i Linköpings Domkyrka. I samband med detta jubileum har det broderats massor av ”Brasklappar”, som nu ställs ut i Domkyrkan.

Två braskande lappar
B för Brask, eller Broderi. Brasklappen till vänster av Margareta Altestam Backer och den till höger är broderad av har Yvonne Oscarsson.

Enligt wikipedia kommer uttrycket brasklapp från den svenske biskopen i Linköping, Hans Brask, som satt i riksdagen år 1517. Riksdagen beslutade då att straffa ärkebiskopen Gustav Trolle och riva fästningen Stäket.

Brasklapp av Lena Djurström
Brasklapp av Lena Djurström

Det berättades dock att Brask i hemlighet placerade en lapp under sitt sigill, där han protesterade mot beslutet med formuleringen: ”Till denna besegling är jag nödd och tvungen” (vanligast används numera: ”Härtill är jag nödd och tvungen”). Brask menade att han blivit tvingad att delta i beslutet.

Tre år senare, vid rättegången som föregick Stockholms blodbad, sägs det att biskop Brask klarade sig undan dödsdomen genom att plocka fram sin lapp ur sigillet. Historien kan vara påhittad och sigillet har inte återfunnits. Berättelsen har även tolkats som en historisk anekdot för att karakterisera biskop Brask som person.

Ännu fler brasklappar
Brasklappar av Ulla Hallström och Kerstin Hanstorp.

Att ”slänga in en brasklapp” betyder alltså att man reserverar sig mot det som pågår/beslutas.

Utställningen är gjord av 24 av Broderiakademins medlemmar, som tillsammans gjort runt 30 broderier. Var och en har gjort en brasklapp efter eget huvud, så vad en nutida brasklapp är får man själv bestämma. Totalt i Broderiakademins lokalgrupp Linköping-Norrköping ingår 75 medlemmar. Gruppen alternerar mellan att träffas på Folkuniversitetet i Linköping och Norrköping.

Biskop Tomas Malm inviger broderiutställningen

Tomas Malm, som är textilansvarig i Domkyrkan, invigde utställningen Brasklappar – braskande lappar som alltså pågår ända till 25 augusti.

Text: Hanna Andersson
Foto: Lillemor Johansson och Kerstin Hanstorp

Fler ”brasklappar” i broderigalleriet!

2 reaktioner till “Broderade brasklappar i Domkyrkan

  1. Ja, Brasklappar skulle behövas slängas in här och var. Att brodera dem är ju ett fantastiskt sätt att manifestera vad man tycker. Och en väldigt kul grej också.

    Gilla

  2. Var på en minisemester, stannade till i Lindköping och tittade på er lilla fina Brasklapps utställning. Roligt att se den på riktigt och även se den fina Domkyrkan ni har i stan.
    Kul idé med Brasklappar!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.