Ivar Hechscher
Guldmasken av Ivar Hechscher

Det kom ett mejl till Broderiakademin från en man som ville ha ett yttre öga till sina bilder. Någon som kunde betrakta och kommentera hans broderade bilder. Hans namn var bekant för mig eftersom han bott i Järna många år och varit verksam i en Waldorfskola i 30 år. Jag ville gärna vara till hjälp och bli hans yttre öga. Men var jag rätt person… en lustbrodös utan några konstnärliga meriter, kunde jag vara just ett sådant yttre öga som han efterfrågade? Men jag ville ju så gärna, så jag erbjöd mig i alla fall.

Vi inledde en mejlkontakt och jag blev bjuden till Ivar och Johanna Heckschers hem i Stockholm.

Ivar Hechsher

Jag var lite osäker, vad skulle jag få se och hur ärlig kunde jag vara inför en vilt främmande människa. Jag behövde inte oroa mig en sekund. Jag möttes av varma, utforskande och inbjudande människor. Ivar berättade delar av sin livsväg som pedagog i Waldorfskola, engagerad i Cirkus Cirkör, initiativtagare till Elias Mickelsson konstskola med mera.

ivar_hechshers_broderi

Jag behövde inte oroa mig
. Betagen betraktade jag bilderna, näst intill hänförd och lite bubblande lycka över den värme som det textila tillför det konstnärliga.

Ivar började brodera för cirka två år sedan. Efter att ha målat i stort sett hela livet kände han sig färdig med det och ville utforska ett nytt medel för sitt konstnärliga uttryck. Några av Ivars inspiratörer är bland annat Mondrian, Klee och Cesanné.

Fritt broderi av Ivar Hechscher

Ivar har hunnit med att skapa ett stort antal broderade bilder på denna korta tid. På min fråga hur han hinner detta svarar Johanna leende och rappt att han broderar jämnt. I soffhörna har han sin arbetsplats, ordningsamt organiserade garner av olika kvaliteter, allt från finaste broderigarner till stickgarner av syntet, allt går att använda och blanda för att få de rätta nyanserna.

Hemma hos Ivar Hechscher

Ivar har nyligen blivit medlem i Broderiakademin och vi hälsar honom välkommen. Det finns redan nu ett broderi i vårt galleriet av Ivar. Mer lär komma får vi hoppas.

Text och foto: Pia Sjöstrand

15 reaktioner till “Ivar Hechsher: Från måleri till broderi

 1. Tack Pia
  Både för vänliga ord och framför allt för ett totalt stimulerande besök.
  jag hoppas på fler
  ivar

  Gilla

 2. Ja håller med, vilken skaparkraft det bara lyser om Ivars broderier. Men han är också en fantastisk människa att lyssna till! Välkommen i gänget som sagt!

  Gilla

 3. Så fick jag då min önskan att få se mera av denna broderiartist uppfylld! Tack, tusen tack! Min uppskattning är total och jag vill gärna få se ännu mer!Det kan aldrig bli för mycket av det goda.Broderiakademin har nu fått chansen att föra fram en manlig brodör i ljuset, andra män till exempel. Hoppas ni kommer att fånga alla tillfällen att göra detta. Det skulle innebära en skjuts för broderiets accpeterande som konstform. Visst, kvinnor kan, men broderiet behöver även synliga män som går i bräschen för denna konstform. Med manliga och kvinnliga, d.v.s. mänskliga, stygn mot en bättre värld! Tillsammans är vi starka.

  Gilla

 4. Oh, så roligt att få se dina broderier Ivar.
  De är lika färgstarka och lysande som dina mail var.
  Välkommen till oss i Brak.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.