Sophie Holmblad

Vi har firat Världsbroderidagen! Med kakor, kaffe, broderitråd, gemenskap, inspiration och samtal. Nästa år den 30 juli gör vi om det igen, och du är välkommen då också!

Tyvärr var det regnigt på de flesta ställen runt om i landet, men vad gör det när man är flexibel? Det har i alla fall regnat in rapporter och bilder från Broderiakademins olika broderigrupper runt om landet (och utlandet)…

Rapport från Linköping

Vi hade tänkt sitta i vår vackra park, Trädgårdsföreningen, i Linköping, men ösregn satte stopp för planerna. Vi fick tillåtelse att sitta i ett rum i Tropikhuset (café och restaurang) i Trädgårdsföreningen. Vi var sex brodöser som trotsade regnet. Vi dekorerade lokalen med våra vimplar och manifestet, drack kaffe och broderade. Flera av övriga gäster blev intresserade och tittade på vad vi gjorde. Kanske vi värvade någon ny medlem.

Radio P4 Öst ringde upp Gunvor Wäreborn och gjorde en direktsänd intervju med anledning av Världsbroderidagen, där hon fick berätta om vår förening.
Världsbroderidagen 2013 i linkoping

Text och foto: Kerstin Hanstorp

Rapport från Stockholm och Södertälje

Vi hade föreställt oss att vi skulle sitta och brodera i trädgården till Taxinge Slott, men precis som i Linköping regnade det hela dagen i Södertälje. På Tokbrodösernas inbjudan var det många som kom, både från Södertälje, Stockholm och omkringliggande orter. Vi satt inne i caféet på slottet efter att ha köpt fikabröd. Det kalls inte för kakslottet för intet! Vi var sju personer från Tokbrodöserna, Broderiakademins ena lokalgrupp i Södertälje, och fler från olika håll runt om Stockholm. Vi broderade på egna projekt, bytte idéer och umgicks ett par timmar. Supertrevlig och inspirerande dag – trots regnet.
Världsbroderidagen i Taxinge
Text och foto: Hanna Andersson

Rapport från Jönköping

Jönköping firade Världsbroderidagen på Stadsbibliotekets café mellan 15.00-18.00 med workshop öppen för alla. Ett tiotal medlemmar dök upp och hade en trevlig broderistund tillsammans. Många kom och tittade och ställde en hel del frågor men endast en mamma och dotter tog sig tid med att sitta ner en stund och brodera.

Jönköpingsposten var där och vår reporter kommer att recensera vår fina bok. Recensionen kommer nästa vecka på kultursidan.
Världsbroderidagen firas i Jönköping 2013
Text och foto: Ingalill Jigborg

Rapport från Gotland

Sommarens första regn på Gotland kom på Världsbroderidagen så vi fick sitta inne i vår slöjdsal och broderade. 15 personer kom och sydde fredsduvor med oss. De yngsta deltagarna var Hedvig 11 år och tvillingarna Erik och Gustav, 8 år. En fin eftermiddag med det välbehövliga regnet smattrande på rutan.
Världsbroderidagen 2013 på Gotland
Text och foto: Britt Dahné

Rapport från Skåne och Danmark

Staffanstorp och Trelleborgsgruppen åkte till Köpenhamn för att fira Väldsbroderidagen på Rentemestervejs Bibliotek. Med tåg över sundet och buss kom vi till biblioteket i Nørrebro där Ricke Ruff och Tine Wessel arrangerade firande av Väldsbroderidagen. Där broderade vi pistoler för glatta livet och träffade trevliga danska brodöser. Vi hade tagit med banderollen med de broderade bokstäverna som gjordes av Elsas flickor förra året och dessa sattes upp. På Rentemestervej hängdes fler och fler knutna pistoler upp under dagen och många fler är på väg från Sverige till Danmark.
Världsbroderidagen 2013 i Danmark
Foto: Kerstin Nettelblad

Därefter begav vi oss med buss och Metro till Fredriksbergs bibliotek och samtalade med Jytte Harboesgaards och såg hennes fantastiska utställning. Därefter Metro till Bettina Andersens ateljé på Islands Brygge. Där broderade vi på teamet ”vänskap”, innan vi nöjda vände hemåt Skåne igen!

Vi har tur som har Margaretha Andersson i vår grupp, som bor i Köpenhamn och som skickligt guidade oss runt med buss och Metro. Vi var alla överens om att vi hade haft en fantastiskt dag och börjar nu planera för nästa år.
Text: Britt Lilja

Fler bilder från Danmark, dessa av Britt Lilja:
World Embroidery Day in Denmark, 2013. Foto: Britt Lilja
World Embroidery Day in Denmark, 2013

Fler som firat

En dejlig Verdens Broderidag – i Danmark
* Tranås firade med kaffe, kaka och broderier
* Ulrica Loeb firade på Gotland
* Karin Holmberg firade Världsbroderidagen
* Världsbroderidagen i Lidköping – sammanfattning av Pian Bates som tidigare även skrivit om utställningen Håll masken!
* Nicky Perryman about July 30th

maskerna

* Om Världsbroderidagen hos Hemlslöjden
* Om Världsbroderidagen på Kravallslöjds blog
* About World Embroidery Day 2013 – by Line Rix

Hur firade du/ni? Eller om du missade att fira, kommer du fira nästa år? Kommentera gärna!

4 reaktioner till “Rapporter från en regnig Världsbroderidag 2013

  1. Trevligt reportage! Och så kul att det händer så mycket runt om i landet. Nästa år blir det säkert ännu mer händelser!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.