broderier_i_en_lada

Jag har en rosa låda märkt broderier. I den finns, som sagt, bara broderier. Bland lådans broderier är det ibland fokus på stygn, ibland är det rena experiment men oftast är det bilden som är det centrala. Kompositionen. Det här är inte broderier som skall bli något konkret som ett pennfodral eller en väska. Det här är inte broderier som behöver bli något. Jag jobbar oftast inte så. Jag broderar bara.

broderier_i_en_lada2

Jag broderar på kurser. Jag broderar i soffan. Jag broderar på resa. Jag broderar. Jag broderar experiment, utmaningar, kedjebrev och idéer. Jag broderar som meditation. Jag broderar som avkoppling. Jag broderar för att mitt kreativa sinne kräver det. Mitt mål är oftast själva broderiet. Det räcker mer än väl.

Det händer att jag broderar på kläder, gör lavendelpåsar, en välkomstskylt, kuddfodral och annat. Men oftast inte. Oftast gör jag bilder. Och precis som när jag målar så är det inte så många bilder som får komma upp på väggen (hos mig eller hos någon annan). Jag kräver mycket av mina bilder, av mina broderier.

Så jag har många av dem i en låda. Jag är glad i min låda. Jag använder broderierna i min låda. Jag har de för mig själv som inspiration. Jag tar med dem när jag har kurser eller föreläsningar. De är inspirationsmaterial. De är en idébank. De är tidsdokument.
Har du broderier i en låda?

Text & foto: Madelene Edlund

Ps. På min blogg finns en liten text om hur mitt broderi började.

13 reaktioner till “Att ta fram ibland

 1. Tänk om det bara vore en låda, jag har flera och stora…
  Yllebroderilådan för kurser i yllebroderi, grannlåtslådan, måla och brodera lådan och barnslöjds lådan. Fler och fler lådor blir det… Man har för mycket tid som pensionär och huset är färdigrenoverat….

  Gilla

 2. Jag har också broderier. Stora och små, men de är inte organiserade på något sätt, skulle kanske skaffa en ”rosa” låda.

  Gilla

 3. Vad härligt att höra!! Att allt inte ”behöver ” bli något!! Jag fäster också tankar och ideer på tyg i det oändliga! Och så händer det ibland att tankeverksamheten samlar ihop sej till ett verk, en tavla som blev till utan någon speciell planering…Vilken underbar hobby vi besitter och man får vara SÅÅÅ tacksam så länge händer och ögon fungerar och samverkar!!! Kreativitet! Vilket underbart ord!

  Gilla

 4. Detta tar jag till mej med en låda med påbörjat o ej färdigt material, blir en hel del märker jag. Tackar för tipset!

  Gilla

 5. Fint med en rosa låda Madde å med prickar på, lyllis! Vilken tur att du också har flera lådor, det känns tryckt att det inte bara är jag som samlar på mig en massa skatter. Jo det är härligt med lådor och burkar, stora som små. Ja nog har det hunnit blivit många små gömmor för alla fantastiska bra och ha saker till det roliga broderiet!

  Från ”hamstern” Berit

  Gilla

 6. Va bra Berit att du också har en massa små skatter. Jag har en burk på skrivbordet med allt bra och ha som jag hittar på gator och torg.
  Från ”sakletaren”

  Gilla

 7. Jag har många broderier på en hylla i ett skåp, broderier som inte är avsedda att visas. Det är prover, försök, halvfärdiga tankar – sådant som man behöver göra med händerna för att lära sig och komma vidare.

  Gilla

 8. Jo jag har ju också min mormors runda hattask, full med band och spetsar, de ni!
  Jag kan ge mig katten på att hon har gjort den runda asken själv! Den är inte alldeles ”köperund” den är klädd med sådant där självhäftande plast med rosor på. Jo jag har lite och brås på med mormor som sydde, virkade m.m. Å min mamma också var handa skicklig och mina två flickor de stickar och stickar, flitiga som myror! Tack mormor och mamma för alla sparade broderitrådar m.m. som jag fått ärva!

  Gilla

 9. Känner igen vad du skriver, Madde. Men en låda räcker inte. För mig är inte resultatet av så stor betydelse utan görandet, processen. Att följa varje stygns väg och väsen. Leva med nålen från ett stygn till ett annat. Total närvaro, tiden står stilla.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.