stygnhalsning2

Jag har i tio års tid (eller är det till och med mer) varit med i stygnhälsningar. Ett enkelt, inspirerande, prestigelöst och roligt sätt att brodera på. En typ av kedjebrev i broderi. Om ni inte vet var det är så kan jag säga att det är släkt med att teckna en gubbe tillsammans, ni vet som man gjorde när man var liten. Ni vet när någon ritade huvudet, vek bort den delen an papperet och nästa person fortsatte att rita överkroppen. Fast ändå inte.

stygnhalsning_2011_start

En stygnhälsning är ett broderi – som kan vara på tema eller helt fritt. Jag har broderat fria stygnhälsningar, med inspiration av exempelvis en dikt, en färgskala eller ett specifikt underlag som en kökshandduk. Innan man börjar måste man var en grupp människor, gärna minst 5-6 stycken och max 12 (enligt mitt tycke). Det tar nämligen lika många månader som deltagare att få en stygnhälsning klar (om man inte bestämmer sig för en annan tidsintervall förstås). Man måste också upprätta en adresslista med dessa deltagare. Sedan kan man börja brodera. Man broderar lite grann på sin egen, alla broderar alltså på sitt eget. Sedan vid månadsskiftet skickar alla sina broderier till den som står efter en på adresslistan.

stygnhalsning_2011_4

Sedan broderar man på det nya broderiet som man fått i brevlådan. Så där håller man på. Varje månad får alla ett nytt broderi i brevlådan och så skickar man det i nästa månadsskifte. Grundregeln är att man måste brodera på alla, men hur mycket eller litet är upp till dig själv. Sedan när man gått varvet runt så får man tillbaka sitt eget, ett broderi som alla deltagare broderat på och det är alltid riktigt spännande. Som julafton, för man har ingen aning om vad man kan vänta. Det kan ha, förutom en massa stygn, tillkommit applikationer, ullockar, hål, textilfärg, pärlor och en massa annat.

En viktig del i det hela är också att stygnhälsningen är hemlig. Man bloggar inte om sin stygnhälsning och man lägger inte ut bilder på facebook eller har med den på broderiträffar om man är med i samma stygnhälsning. Det finns något mycket trevligt och spännande med hemlighetsmakeriet.

stygnhalsning_dalahast_2012_web

Vissa månader när en stygnhälsning dimper ner i brevlådan blir jag otroligt inspirerad och andra gånger får man ingen lust alls. Man gillar ju inte allt. Men det är ändå roligt. Det är roligt att ändå utmana sig själv att ta tag i ett broderi, även om det inte ligger allra varmast om hjärtat och jag vet ju att jag bara behöver göra några stygn…

Har du blivit intresserad och sugen på en styghälsning? Fråga ett par kamrater och be dem i sin tur att fråga några andra & vips så är ni ett gäng. Det är faktiskt roligt att ha stygnhälsningar ihop med människor man inte känner. Annars så kan ni kolla in Slöjdakademin och höra om de har något på gång, de har bjudit in till stygnhälsningar under att par år nu.
Stygnhälsning på er!

Text & foto: Madelene Edlund

PS. På bilderna ser ni två av mina stygnhälsningar – hur de såg ut när jag hade broderat på dem och skickade dem första gången & sedan hur de såg ut ett år senare. Det ena var tema kökshandduk och det andra hade tema dalahäst. Min favoritstygnhälsning genom åren är nog tema färgskala – när alla deltagare valde var sitt bottentyg (i vilken färg och material som var och en föredrog) och sedan så var man tvungen att välja den färgskala när broderiet dör upp i brevlådan. Röda nyanser på rött, blå nyanser på blått osv.

9 reaktioner till “Tips: Stygnhälsning

 1. vilken bra ide!
  jag vill verkligen TACKA STYRELSEN FÖR ERT BESLUT att förära oss medl. m den underbart fina boken , Fortsatt lycka till i ert jobb ,tidningen ät fantastiskt fin.

  Gilla

 2. Det är så roligt att vara med på utbyten. Hästarna känner jag igen har varit med och sytt lite! Nu är jag med på en Stygnresa – en resa i fantasin. Just nu är jag i …………………..

  Gilla

 3. Det var roligt och inspirerande att läsa det du skrev om stygnhälsning. Nu lägger jag pannan i veck för att hitta några kompisar som skulle vilja vara med i något liknande.

  Gilla

 4. Hej Barbro Och Kerstin!
  Jag är också intresserad av att vara med på en stygn hälsning.
  Hälsningar Barbro Hassan-Reza

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.