Grön amazon

Under våren och sommaren har brodöser runt om i Sverige deltagit i Hemslöjdens broderitävling under temat Rädda världen med ett broderi, som vi skrev om i våras.

En jury har valt ut femton bidrag som med ”energi och engagemang, hopp och förtvivlan, humor och aktivism, budskap och materialval” visar hur ett broderi kan göra skillnad. Just nu kan man se alla vinnarbidragen i butiken Svensk Slöjd på Nybrogatan 23 i Stockholm fram till och med den 19 september. Därefter visas broderierna på följande ställen:

26 – 29 september: Bokmässan i Göteborg
1 oktober: Designgalleriet, Stockholm
4 – 20 oktober: Mora Hemslöjd, Mora
16 november – 5 januari: Murberget, Härnösand

Vinnaren i tävlingen heter Lotta-Maja Öhman och hennes krigiska bild har en fredlig förklaring. Så här skriver hon själv:

En grön amazon – med rätt att gerillaodla

Att rädda världen med ett broderi på en maxyta om 50 x 100 cm, en maxvikt om 7 kg, det är inte en lätt uppgift! Det behövs något extraordinärt att lösa denna uppgift, en superhjälte till exempel… Mitt tävlingsförslag är en broderad dräkt till en superhjälte, en ”grön amazon”, med rätt att gerillaodla. Bälte och axelhölster för ”fröspridningsverktyg“. En slangbella för långdistansplantering av lökar och knölar och fröpistoler för snabbsådd av mindre bönor och frön.

Ingela Gréau var en av dem som deltog i Hemslöjdens tävling, som också är med i Broderiakademin. Hennes verk kom på fjärde plats och ser ut så här:

Deforestation of Indonesia
Ingela Gréau applikationsbroderi ”Deforestation of Indonesia”. Bilden är 100 x 60 centimeter och monterad på linne. Foto: Ingela Gréau

* Bilder på övriga vinnande bidrag finns på Hemslöjdens hemsida.

3 reaktioner till “Rädda världen med ditt broderi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.