Detalj av Ulva Ugerups kapsylverk, från utställningen i Trelleborg

Kanske minns ni att jag skrev om Britta Marakatt-Labba, konstnär i Övre Soppero, i medlemstidningen förra året (då temat var berättande broderi)? Nu är hon aktuell med ett nytt verk, ”Händelser i tid”, på konstbiennalen i Lofoten.

Det var när skotten föll på Utöya i Norge för över två år sedan som Britta kände att hon måste brodera en bild. Likadant känner hon när gruvbolagen gräver upp hennes Sapmi på jakt efter jordens skatter. Journalisten Helene Alm har varit hemma hos Britta och druckit kaffe och gjort en radiointervju som är väl värd att lyssna till. Hela intervjun hittar du på SRs hemsida.

Artikeln heter Vassa stygn – samiska konstnären Britta Marakatt Labba broderar samtidskritik (klicka på ”Lyssna” i högerspalten för att höra intervjun direkt, eller spara hem den till din dator.

Även Broderiakademins Kerstin Nettelblad, brodös i Skåne, har nyligen blivit intervjuad i P3 Malmöhus radio. Hon är också politiskt engagerad och inspirerar många av oss att göra egna ”protestbroderier”. Bilden ovan visar en detalj från Ulva Ugerups broderi från utställningen i Trelleborg. Här finns intervjun med Kerstin: Broderistygn som protest och önskedrömmar.

Text: Hanna Andersson

* Läs även tidigare inlägg om radioprogram och broderi som politik här på hemsidan. Ser du något i din lokaltidning som handlar om Broderiakademin i media, tipsa oss gärna.

4 reaktioner till “Politiska brodöser – hörs i radio

 1. Lyssnade på Brita Marakatt Labba igår.Hörvärt!!

  Väckte minnen från Brak:s resa till Abisko för några år sedan. Bl.a. var vi i Karesuando och såg hennes utställning och lyssnade på hennes sång i Karesuando kyrka (en psalm på samiska som hon framförde a capella).

  Gilla

 2. Hurra! Nu hittade jag min bild. Men varför kommer jag inte in på den här sidan direkt när jag söker på Broderiakademin. Sätt gärna in mitt namn på mina kapsyler!

  Gilla

 3. Jag är en av alla som gärna nyttjar broderiet som medel för att uttrycka viktiga saker. Ska sätta mig bevämt med ett broderi i handen och lyssna till Kerstin och Britta!

  Gilla

 4. Ulva, kul att du hittat hit igen. Vet inte vilken sökmotor du använt för att söka, men när jag söker på ”Broderiakademin” på google är denna sida träff nummer ett i alla fall…

  Visste inte att det var ditt broderi, lånade bilden från SR:s hemsida, men har lagt till ditt namn nu. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.