Elsa Agelii och Broderiakademin

Denna ovanligt färgrika höst hade 129 BRAK-medlemmar tagit sig till Jönköping för att delta i föreningens tjugonde årsmöte, där Jönköpings lokalgrupp hade arrangerat såväl bekvämt boende och god mat som strålande väder. Själva årsmöteslokalen hade gruppen utöver de över 80 inskickade guldnålsbidragen dekorerat med sina egna alster på teman som Färg, Kafferep och Aboriginsk konst. Helgen präglades av möten och samtal som kommer igång så lätt när man får möta likasinnade.

[slideshow_deploy id=’5697′]

Årsmötet öppnades med en trumpetad fanfar, och vi bjöds under helgen på föredrag av såväl Jönköpings läns landshövding, representanter från Bosnisk-Hercegovinsk-Svenska kvinnoförbundet som bjöd in oss att delta i ett samarbete kring broderade bonader (mer info om detta senare) och David Bates som höll ett föredrag om inspiration och om de ofullbordade symfonier vi väl alla har där hemma.

Kerstin Björk, en av årets stipendiater, lät oss delta i en performance kallad Hypnosbroderi. (Vår andra stipendiat, Mai Morimura, befinner sig just nu i Japan.)

Hedersordförande Elsa Agélii berättade historien om hur allt började för 20 år sedan, då hon drömde om att förvandla en gammal stengrund till ett galleri för broderier, och 1993 startade en förening med 24 medlemmar.

Föreningens motto ”Med nål och tråd för en bättre värld” lånades in efter ett skämtsamt uttalande av en tidigare student, berättade Elsa. Hon visade även bilder på broderier från tidiga kurser och från den första utställningen som genomfördes 1994.

Själva årsmötesförhandlingarna inleddes med en tyst minut för de medlemmar som gått ur tiden, och avlöpte sedan odramatiskt. De avgående styrelsemedlemmarna Pia Sjöstrand, Inga Fingal och Inga-Lill Persson tackades av ordföranden med röda rosor, och till nya ledamöter valdes Boël Östlund, Ann Samuelsson och Sophie Eriksdotter-Forsman.

Inga Fingal tackade för sig med en dikt, och slutligen avslöjade ordföranden att nästa årsmöte kommer att hållas i Helsingborg, där temat för guldnålstävlingen blir ”kärna”.

Lördagskvällens middag ackompanjerades av underhållning av den lokala gruppen Teaterstickorna, som bjöd på skönsång, dans och teater. Den påtagligt rörda Anna Britta, årets guldnålsvinnare , fick motta sitt pris ur ordförandens hand, medan silvernålsvinnaren tyvärr inte var närvarande men fick varma applåder via telefon.

Ett flertal skålar utbringades och hyllningstal hölls under kvällen riktade både till vår 20-årsjubilerande förening, till Elsa Agélii som startat det hela och till Jönköpingsgruppen som jobbat hårt för att ordna en så fin sammankomst!

Galleriet med flammande guldnålsbroderier finns här.

Text: Anja Lund
Foto: Madelene Edlund & Hanna Andersson

9 reaktioner till “Brodöser från norr och söder – på årsmötet 2013

 1. Tack alla BRAK-medlemmar i Jönköping! Ni bjöd på en färgstark hösthelg både ute och inne. Broderi-intresset blomstrade vid detta 20-årsjubileum med Elsa i högform.

  Gilla

 2. Jag är fortfarande varm om hjärtat, för denna vackra och välarrangerade helg. Tack till alla i Jönsköping som lagt ner ett gott arbete.
  Själv ligger jag med höstens influensa sen jag kom hem, undrar var jag sprang på den lilla virusen.

  Gilla

 3. TACK!
  Jönköpings-gruppen för en mycket trevlig och välordnad helg
  med”20-årsjubileum/årsmöte” Mitt första årsmöte i Broderiaka-
  demin.
  Drömmen om att få med Guldnålen hem – ja,den blev verklighet!!!
  Tusen tack och kram till Er alla!

  Gilla

 4. TACK för ett lyckat och värmande 20-Års Jubileumsmöte i Jönköping!
  TACKTACK till alla som deltog och till er runtom i landet, som hjälps åt att utveckla och upprätthålla detta lite fnissiga initiativ som är Täcklebo Broderiakademi..
  TUSENTACK till Jönköpingsgruppen som ordnat allt på bästa sätt.

  Kul att uppleva hur det flotta, lite officiella stället förvandlades till en oförutsägbar marknads- och trevnads-plats. Vi förde in en ny stämning i huset. Inte precis Aktiespararnas rikskonferens!

  KVINNOR KAN FÖRÄNDRA STRUKTURERNA, JA KANSKE HELA VÄRLDEN!
  LIKA BRA ATT VI SJÄLVA INSER DETTA!

  Den 4 Nov reser jag tillbaka till Byn i Indien för en kort session bara 3 veckor. Jag hoppas nu kunna överlämna ansvaret tillvår medhjälpare, Kulvinder.
  Följ bloggen: http://www.mahila-indianembroideries.blogspot.com/ eller Facebook: Mahila embroideries

  Varma Hälsningar från Elsa

  Gilla

 5. Tack Jönköping och alla BRAK:are som var med….
  Härligt upplägg och högt till tak…
  Vi ses i Skåne om inte förr

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.