irene_planbok2

Detta broderi började som så många av mina projekt med ett behov och en idé. Jag skulle på en resa och ville ha med mej en ”plånbok” som kunde bäras med även då jag inte hade några fickor eller väska. På nätet hade jag blivit inspirerad av alla härliga grannlåtsbroderier och i mina gömmor fanns det en liten bit svart kläde.

Framsidan och locket fick applikationer och broderier och lite pärlor. Jag har inte alls arbetat med ett traditionellt yllebroderi utan använt de broderigarner som funnits närmast, dvs. märkgarn och pärlgarn.

Plånboken fungerade perfekt under resan. Den är mer precis lagom stor för betalkortet och lite ”riktiga” pengar.

irene_planbok4_

Nu i höst har jag gjort en kompis. Denna gången tänkt att matcha kläder med rosa inslag. Material även denna gång är kläde, små bitar av vadmal, märkgarn, pärlgarn, sytråd, guldtråd, knappar och pärlor.

irene_planbok3

För mej är det här lagom stora projekt då de inte tar så lång tid. Jag är sugen på att fixa en till i turkosa toner och en med alla möjliga färger. Om jag gör det så har jag min egen kollektion med plånböcker för alla tillfällen.

Text: Iréne Jensdal Birath
Foto: Iréne Jensdal Birath & Madelene Edlund

Ps. Irené kan du läsa mer om i medlemstidningen, nr 1-2 2013, och du kan också följa henne via hennes blogg Trädgård, stickning och lite till.

13 reaktioner till “Grannlåtsbroderi

 1. Vilka lagom och trevlig projekt. Jag tar gärna efter. Tänk va bra
  på jobb där man ibland är i behov av pengar men aldrig har några fickor, åtminstone inte jag.

  Gilla

 2. Å va bra en sådan ”plånbok” skulle jag också behöva! Jag får titta i gömmorna, där finns ju ganska mycket saker! Det kan nog bli något, tack för idèn!

  Gilla

 3. Så fint! Jag har börjat brodera nu sedan det legat nere i många år pga av yrkeslivet krävt mycket. Jag har gjort något liknande till en syster som hon använder till sin mobil.

  Jag vill gärna höra vad remmen, snöret är gjort av? Jag flätade sex ylletrådar och sydde fast men är osäker att det håller. Mobiler är lite tunga och tänk om man tappar det eller pengarna, kortet, då är det inte så kul!

  Har du/ni tips tar jag gärna emot.

  Gilla

 4. Tack för alla kommentarer.
  Som snöre har jag i den ena använt ”anoraksnöre” och till den andra en vaxad bomullstråd. Det var det jag hade hemma helt enkelt.

  Gilla

 5. Grannlåtsbroderi av alla slag behöver vi. Det förgyller vår tillvaro. I alla tider har människor dekorerat och smyckat saker man använt. Kommer ihåg en många, många tusen år gammal lerskål som jag såg på ett museum i Kina. Den var dekorerad med små ränder och prickar runtom. Så enkelt men vackert.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.