yorkshire_5
Det är alltid en höjdpunkt på en resa att hitta broderier. När jag tidigt i somras åkte till norra Yorkshire i England för att vandra i the Dales och besöka de små pittoreska byarna där, bodde jag i den charmiga gamla staden Skipton. Där fanns en mycket vacker 1100-talskyrka, the Holy Trinity Church. Den innehöll många broderier!

yorkshire_3

Det som först fångade min blick var två i ramar monterade broderade bilder som gjorts till millennieskiftet. Om dem fick jag veta att under oktober 1988 möttes en liten grupp medlemmar i kyrkan för att fundera över en textil väggprydnad till kyrkan. Med Elisabeth Richardson som samordnare bestämdes det att man skulle brodera en text ur Predikaren kap.3, verserna 1-8, tagna ur kung James´ Bibel. Detta stycke skulle vara lämpligt både för millennieskiftet och trettondagsfirandet varje år.

yorkshire_2

Verserna delades upp mellan gruppens medlemmar . Var och en skulle formge och brodera sin egen del i enlighet med de överenskommelser man hade diskuterat fram. Diamantformen speglar fönsterrutornas form och verserna skulle ges en modern tolkning av den bibliska skriften. Teknikerna inkluderar hand- och maskinbroderi, applikation, quilting och tredimensionell applikation. Alla bokstäver är sydda med kedjestygn. I början och slutet av rubriken finns symboler för alpha och omega, början och slutet, i guld och silver. De nedre hörnen pryds med tre sammanlänkade keltiska cirklar som symboliserar treenigheten. Konturerna på dessa är i rött, grönt, lila och svart, kyrkoårets fyra färger.

Jag tyckte det var intressant att se vilka samtida företeelser damerna hade valt att illustrera verserna med. Bilderna stämmer till eftertanke och än en gång kunde jag konstatera att Bibeln är en till åtminstone vissa delar tidlös bok. Intet nytt under solen!

yorkshire_12

Längs kyrkans alla bänkrader fanns broderade knäkuddar, kneelers. Dessa hade broderats i korsstygn för ca 15 år sedan av kvinnor i församlingen. På baksidan av varje dyna står namnet på den familj eller de personer som bekostat den. Kyrkans vaktmästare visade mig med stolthet vilken dyna som hade hans föräldrars namn på baksidan.

yorkshire_1

Minsta gemensamma nämnare för dynorna tycks, med några få undantag, vara korsstygn som täcker hela dynan i rött, rektangulär form, samma storlek, ett gult kors och en Yorkshire-ros. Vissa stolar och bänkar i kyrkan har också broderade dynor. Det är en ganska stor variationsrikedom i broderierna som är både charmiga och intressanta.

yorkshire_4

Trots den strikta utformningen tycker jag mig se broderiglädje och viss personlighet i dynorna. Det tog mig lång tid att studera dem alla. Och jag var mycket nöjd och glad att än en gång ha fått en broderiupplevelse på min resa.

Text: Gunilla Hildén
Foto: Daniel Schill

10 reaktioner till “Broderi från Yorkshire

 1. Vad roligt att läsa din berättelse om broderi och Yorkshire. Den gladde mig verkligen.

  Jag bodde ett tag på 70-talet i Ripon utanför York och var då med i en grupp som broderade 90 kneelers till York Katedralen. De såg i stort sett ut som de du såg i Skipton.

  Broderiintresset har alltid varit stort i Yorkshire t ex så arrangeras Knitting and Stitching exhibition även i Harrogate i Yorkshire. Om någon skall åka dit sista helgen i november, passa på och gör ett besök i Skipton.Det är ett jättemysigt ställe och många scener från Downton Abbey är filmade i omgivningarna.

  Tack Gunilla för att du återupplivade ett fint minne!

  Gilla

 2. Vilka fina bilder! De påminner mig om en av mina favoritlåtar, ”Turn, turn, turn” av Pete Seeger. Mest känd genom The Byrds inspelning. Texten är baserad på Predikaren 3:1-8 med en extra rad av Pete Seeger.

  Gilla

 3. Tack Kerstin Anderberg för din text med de fina broderierna.
  Blir alltid glad då vi ibland träffas på Något broderi el
  sticksymposium.

  Vänliga hälsningar från Birgitta Sjölund Isakson Härnösand

  Gilla

 4. Hej Boel!

  Jaaaa, nu minns även jag.Det var länge sedan jag hörde den sången och mycket trevligt att bli påmind. Visst är det så att vi med åren inser hur väldans sant detta är, att var sak har sin tid?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.