skarvsomskit2_redigerad-1

Årsmöteshelgen i oktober, i Jönköping, avslutades med en miniworkshop i skarvsöm. Smålands landskapssöm kan man väl säga, enligt Kerstin Ydreborg som höll i workshopen. Vi fick alla en liten påse innehållande tillklippta biltar av kläde, ull och en bit vax. Vax som Kerstin fiffigt hade portionerat ut i knäckformar. Allt var tänkt att bli en liten nåldyna.

skarvsomsworkshop

Det är häftigt när 129 personer delar en erfarenhet och gör samma sak samtidigt. Nåja, nästan alla – undertecknad och några till har ju svårt med instruktioner så det blev något helt annat i slutändan än en nåldyna (som inte ens är klart ännu). Så därför fick jag fota min broderigrannes nåldyna, och Kerstin Ydreborgs inspirationsdynor, så att ni får se hur det var tänkt. Workshopen var också ett fint tillfälle att prata och umgås över stygn och lintråd.

skarvsomdyna_redigerad-1

skarvsömsnåldynor_redigerad-1

Elisabet Jansson i Örebro använder emellanåt skarvsöm i sitt konsthantverk. HÄR ser du början på en kudde och HÄR ser du resultatet.

Vill du lära dig skarvsöm? HÄR finns en enkel skiss på tekniken. Man syr ihop två bitar kläde eller vadmal med en passpoal i mitten, en passpoal som sedan klipps ner när sömmen är på plats. Hemslöjdskonsulenter och studieförbund brukar kunna erbjuda kurser, kontakta de i din närhet och hör om de har något på gång.

Text & foto: Madelene Edlund (vars nåldyna blev något avlångt och som dekorerats med applikationer och kedjestygn så här långt, man vet aldrig var det vägen…)

6 reaktioner till “Miniworkshop i skarvsöm

  1. HejBrodöser!
    Vilket gigantiskt symöte! Det största som jag någonsin fått uppleva. Det är en maxiworkshop enligt mitt sätt att se på händelsen. Tack för trevlig läsning och fina bilder, vilket gör att man tänker tillbaka på en rolig helg.
    – – – – – – -Hälsningar Åsa Nero – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

    Gilla

  2. Som vanligt kan jag inte lyda instruktioner, eller beror det på att jag sytt massor av skarvsöm och många nåldynor. Jag behövde en kappa till min iPhone och den blev väldigt fin i skarvsöm. En mycket trevlig stund hade vi med nål och tråd…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.